Eaton vil gjøre smarthus til allemannseie

 
Eaton vil gjøre smarthus til allemannseieBildet: Fra venstre: Øystein Engebretsen, leder av smarthussatsningen til Eaton i Norge, prosjektleder Ørjan Hurv og daglig leder OBOS Living Lab, Ingemund Skålnes.
- Menneskene som bor i OBOS Living Lab vil følges opp tett, og skal gi kvalitative tilbakemeldinger om hva de tenker om ulike løsninger i prosjektet. Dette er viktig for OBOS, og det er viktig for oss, sier Øystein Engebretsen, som leder smarthussatsningen til Eaton i Norge.

Av Odd Borgestrand

OBOS Living Lab skal teste en rekke nye smartteknologier. Det gir oss økt komfort og mer bærekraftige boliger. En viktig samarbeidspartner i prosjektet er energistyringsselskapet Eaton.
– Vi skal lære av beboerne og teste framtidens løsninger sammen. Dette er et spennende prosjekt med OBOS i bresjen, som også har muskler til å industrialisere dette, sier Engebretsen til VVS aktuelt. 

Skaper bedre bo-opplevelser 

Eaton vil de kommende årene levere smarthus med en trådløs infrastruktur til flere OBOS-prosjekter, deriblant boligprosjektene Storøykilen og Nansenløkka på Fornebu.
 –For oss er det en stor fjær i hatten å få samarbeide med OBOS om fremtidens boliger. Vår trådløse teknologi er en del av den faste installasjonen i boligene. Her blir det mulig å styre blant annet varme, lys, solskjerming og tekniske apparater gjennom trådløse brytere, sensorer eller xComfort Bridge appen, sier Øystein Engebretsen.
 – Teknologien skal bidra til redusert energibruk, kutte kostnader og styrker bo-opplevelsen, presiserer Engebretsen, og legger til at brukere vil kunne koble Eaton xComfort systemet opp mot alt fra taleassistenter til robotstøvsugere og smarte ringeklokker om kort tid. Dette gjøres av brukeren selv etter at elektrikeren er ferdig med den faste installasjonen.

Slutt på kabeltrekking

Engebretsen forteller at Eaton-teknologien reduserer både tid og avfall i byggeprosessen.
– Med trådløs teknologi slipper man å trekke tusenvis av meter med unødvendige kabler. Vi har utviklet et pre-konfigurasjonsverktøy som sikrer en smidig byggeprosess og en forutsigbar leveranse for alle parter, både for oss i Eaton, utbygger, entreprenør, elektriker og boligkjøper. Det er viktig for å få smarthjem teknologien ut i storskala og for å gjøre smarte hjem til allemannseie, sier Engebretsen.
 – Tidligere måtte elektriker komme på besøk for mindre justeringer. Nå har boligeier full kontroll fra dag én, legger Engebretsen til.
- Det er helt avgjørende å ha tett dialog med brukerne. Det er menneskene som bor her som skal stå i sentrum, og ikke teknologien, understreker han videre.
 Eaton vil også ha en dedikert applikasjonsingeniør som skal følge beboerne fra innflytting med basis i smarthus-infrastruktur, til videre stegvise oppgraderinger av leiligheten med potensielle tilvalg.
 – Det skal hjelpe oss med å utvikle enda bedre løsninger og brukeropplevelser sammen med OBOS og beboerene, sier Engebretsen.

Fokus på elsikkerhet

I tillegg til å utforske hvordan smarthusteknologi kan gi bedre bo-opplevelser, vil Eaton sammen med OBOS se på elsikkerhet og hvordan bruk av energilagringssystemer kan muliggjøre elbillading.
 – Manglende kapasitet i lokale strømnett gjør det problematisk å gi beboere skikkelig tilgang på elbillading flere steder i Norge. Istedenfor å gjøre betydelige oppgraderinger i strømnettet, kan batterier med styringsteknologi øke kapasiteten og legge til rette for elbillading, både langtidslading med AC-lader og hurtiglading med DC-lader. Nettopp dette skal vi teste på OBOS Living Lab, forklarer Engebretsen, og påpeker at selv om Norge har kommet langt i å elektrifisere bilparken, vil andelen fortsette å øke i årene fremover, - noe som øker behovet for skalerbare løsninger som sikrer god energistyring.
– Batteriet kan fylles opp på tider av døgnet der prisen er lav, og dermed kutte kostbare topper i strømforbruket. Det blir en vinn-vinn-situasjon som både gjøre det mulig å lade elbilen i områder med dårlige lokale strømnett, samt at prisen for strømmen reduseres. I tillegg kan man unngå kostbare investeringer i det lokale el-nettet, mener Engebretsen.

Smarthus for alle

Engebretsen mener satsningen er et stort steg i riktig retning for å styrke bo-opplevelsen, gjøre smarthus til allemannseie, sørge for at alle kan lade sin elbil og forbedre elsikkerheten i norske hjem.
Hvis noen beboere ikke ønsker å bruke app eller talestyring, kan de også bruke systemet med trådløse brytere og termostater, påpeker Engebretsen.
– Teknologien fra oss er ikke avhengig av en skyløsning, så om nettet faller ned, vil alt fungere lokalt som før. Det er viktig for oss at systemet alltid fungerer, sier han.
– OBOS er en av Norges største boligutviklere, og jeg er sikker på at funnene fra prosjektet vil vise at man klarer å styrke bo-opplevelsen og bygge mer bærekraftige boliger gjennom å teste nye løsninger og modeller. Det blir spennende å følge dette videre, sier Engebretsen til slutt.

Bildet: Smarte, trådløse termostater skal optimalisere styring av varme i boligene. 

Bildet: De trådløse bryterne fra Eaton kan enkelt festes med dobbeltsidig teip. Eaton lover en batteri-tid på 10 år på disse bryterne.

 

Bildet: - Alle installasjoner kan enkelt styres fra mobiltelefonen, forklarer Øystein Engebretsen.

 

 

 

 

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår