Starter forskningsprosjektet LTTG+

 
Starter forskningsprosjektet LTTG+
Forskningsprosjektet LTTG+ (local low-temperature grids) skal utvikle smarte oppvarmingsløsninger for nye bygningsområder. Det vil si lokale lavtemperatur-varmenett, som benytter seg av nærliggende spillvarmekilder.

SINTEF vil gjennomføre prosjektet i samarbeid med et bredt konsortium av fjernvarmeleverandører, offentlige aktører og eiendomsutviklere, inkludert Statkraft Varme, Trondheim Kommune, Koteng Eiendom, Fortum Oslo Varme og Gjøvik Kommune.

Oppvarming utgjør omtrent halvparten av energibehovet i bygninger. Det finnes mengder av varmekilder i en by (Datasentre, ishaller, matvarebutikker etc.) der varmen som produseres går til spille. Fjernvarme er derfor en viktig teknologi fordi den muliggjør økonomisk utnyttelse av energikilder som ellers ville gått til spille for å dekke bygningenes oppvarmingsbehov.

Dagens fjernvarmenett anvender imidlertid et høyt temperaturnivå på distribusjon av varmen, hvilket fører til høye distribusjonstap, og gjør det vanskelig å utnytte ovennevnte lavtemperatur-spillvarmekilder. For å redusere distribusjonstapene, og for å kunne utnytte urbane spillvarmekilder på en effektiv måte, er det nødvendig å redusere distribusjonstemperaturen fra dagens nivå.

Det er umulig å senke distribusjonstemperaturen i hele fjernvarmenettet på grunn av eksisterende kunder med høye temperaturkrav. Overgangen til lavtemperatur-fjernvarme må derfor starte i nye bygningsområder. Et lokalt lavtemperatur-varmenett som benytter lokal spillvarme muliggjør energi- og kostnadseffektiv varmeforsyning til nye bygningsområder, med minimal miljøpåvirkning.

Et varmenett som benytter flere varmekilder i kombinasjon med termisk energilagring er et komplekst system. Modellering og simulering er viktig for å finne de mest optimale løsningene for drift og design av varmenettet og komponentene. Videre, for å sikre effektiv utnyttelse av overskuddsvarmen, lagringsenhetene og det termiske nettet, og for å minimere topplastbehovene, er det behov for å utvikle effektive og strukturerte kontrollstrategier.

- LTTG + vil svare på disse utfordringene ved å utvikle kunnskap til å designe og drifte energi- og kostnadseffektive lokale varmenett, melder SINTEF.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår