Tillit og åpenhet i dansk VA-samarbeid

 
Tillit og åpenhet i dansk VA-samarbeidBildet: Målet med samarbeidet er økonomisk effektivitet for alle parter, samt innovasjon og bærekraft. Foto: Arkil
DANMARK: Konkurrentene NCC og Arkil inngår avtale om VA-prosjekter for 600 millioner kroner, hvor intensjonen er 100 prosent tillit, åpenhet og transparens.

Av Bjørn Laberg

Til daglig er de konkurrenter, men nå har NCC og Arkil inngått en samarbeidsavtale med Halsnæs Forsyning og Hillerød Forsyning, som innebærer at entreprenørselskapene de neste årene skal gjennomføre fem store separate avløpsprosjekter til en verdi av ca. 600 millioner kroner. Med avtalen er alle parter forpliktet til å dele erfaringer fra prosjektene med hverandre – og dermed er Arkil og NCC pålagt å dele kunnskap de normalt ville holdt for seg selv:

- 100 prosent tillit, åpenhet, åpenhet og samarbeid fra starten av prosjektet er grunnlaget for vellykket partnering. Vi er innstilt på at det krever full åpenhet og kunnskapsdeling, slik at alle parter tar med seg erfaring og kunnskap fra prosjektene vi gjennomfører. Med andre ord hjelper vi hverandre med å minimere risiko og optimalisere prosjektene, sier direktør i NCCs forsyningsenhet Michael Thomsen til dagensbyggeri.dk.

- Grobunn for ny læring

I beste fall kan det forbedrede samarbeidet føre til en kostnadsreduksjon på mellom fem og 20 prosent, som deles likt mellom byggherre og entreprenør. De fem prosjektene dekker fire i Hillerød og ett i Halsnæs. Her vil Arkil ha ansvaret for prosjektene i Hillerød Midtby og næringsområdet Rønnevang, mens NCC får ansvaret for separat avløp av Favrholm og Østbyen i Hillerød samt kloakkrenovering i Hundested i Halsnæs Kommune.

– Ved å samle all vår kompetanse kan vi nå lenger. Når en god idé dukker opp kan både vi og NCC bidra til å videreutvikle den, og det gir grobunn for ny læring til glede for alle parter. Kort fortalt får vi en samarbeidsstruktur der vi alle spiller hverandre gode på tvers av både bedrifter og faggrenser, sier Claus Lundgaard, divisjonsdirektør i Arkil.

Kommer innbyggerne til gode

- At byggherre og entreprenør har overlappende interesser har flere fordeler. Det betyr at vi får bedre forutsetninger for å overholde både budsjetter og tidsfrister når de fem, store og viktige renoverings- og separate avløpsprosjektene skal gjennomføres de neste årene, sier han og legger til at avtalen med de lavere kostnadene også gagner innbyggere i de to kommunene, da de to verktøyene er kommunalt eid, sier Peter Underlin, COO og leverandørsjef, Hillerød Forsyning.

– Målet med samarbeidet er økonomisk effektivitet for alle parter samt innovasjon og bærekraft. Under forhandlingene har vi jobbet på begge sider av bordet for å dele de økonomiske fordelene og ulempene mellom oss. Tillit og godt samarbeid er nøkkelen til suksess, sier Jacob Kaae Lind Nordqvist, administrerende direktør, Halsnæs Forsyning.

KILDE: Dagens Byggeri

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår