- Totalt uakseptabel mannskultur

 
- Totalt uakseptabel mannskultur
- Kvinner på norske byggeplasser er ingen solskinnshistorie. Det slo konserndirektør i Backe-gruppen, Eirik Gjeldsvik, fast under BNL-konferansen om kvinner i byggenæringen.

Av Odd Borgestrand

Backe-gruppen har kun to prosent kvinner på sine byggeplasser, mens kvinneandelen i hele konsernet bare var på åtte prosent. Konserndirektøren innrømmet åpent at han var litt nervøs for å holde et selvransakende foredrag foran en så stor gruppe kvinner. Aldri tidligere hadde han opplevd at 80 prosent av deltakerne på en byggkonferanse var kvinner.

- Backe-konsernet gjennomfører årlige medarbeiderundersøkelser. Over 90 prosent av svarene kommer fra menn, og de viser at selskapets menn trives godt i jobben sin, både med tanke på motivasjon, trivsel og utfordringer. Til tross for høy medarbeidertrivsel er det ikke en solskinnshistorie å være kvinne på en byggeplass, verken hos oss eller hos andre entreprenører.
Vi har gjennomført samtaler med kvinnelige medarbeidere i vårt konsern og hos våre underentreprenører. Her får vi tilbakemeldinger på at kvinner opplever hersketeknikk, seksuell trakassering og nedlatende holdninger. Etter slike opplevelser er det mange kvinner som velger å forlate sitt yrke. De søker heller over til andre stillinger, eksempelvis hos rådgivende ingeniørselskaper, sier Gjeldsvik.

Eirik Gjeldsvik mente det eksisterer en ekstrem, og totalt uakseptabel mannskultur på mange norske arbeidsplasser.
- Jeg har ikke vært klar over hvor ille situasjonen har vært og er, sier han til VVS aktuelt.
- Det hersker en helt annen kultur ute på byggeplassen enn inne på kontoret. Vi må virkelig gjøre noe med denne kulturen om vi skal rekruttere kvinner inn i bransjen. Vi skal ikke bare ha såkalte «tøffe kvinner» som tåler mye trakassering. Vi vil ha alle typer kvinner inn i næringen, og alle som har lyst å jobbe hos oss skal finne sin naturlige plass. Heldigvis er det en bedring i situasjonen. Jeg har snakket med kvinner som føler de blir tatt på alvor og at mannlige kolleger legger godt til rette for videre karrierevalg og for at de skal kunne gå ut i permisjon når de venter barn. Det er blitt mer bevissthet for å øke kjønnsbalansen.  40 prosent av søkerne til sommerjobber i Backe-konsernet er jenter, og det viser at jenter gjerne vil inn i bransjen, sier Gjeldsvik.

Det er et lederansvar å endre byggeplasskulturen slik at kvinner vil trives, slo Gjeldvik fast.
Vi har alle et ansvar for å endre denne kulturen. Vi skal ikke akseptere et avlegs kjønnsrollemønster. Det betyr at BNL må invitere til en ny konferanse der spesielt mannlige ledere blir invitert.

BNL-direktør Jon Sandnes kvitterer overfor VVS aktuelt at det vil bli en ny konferanse for ledere i byggebransjen. Det vil i praksis si over 90 prosent menn.
- Denne konferansen illustrerer godt hva som er vår utfordring, og det er dette som er vårt fokus, nemlig å hente inn kvinners erfaringer for å hente inn beslutningstakere og ledere til en oppfølging av denne konferansen. Vi må komme i dialog med de som setter kulturen i en bedrift. Det betyr at menn må snakke med menn, slik det ble sagt i et av foredragene i dag. Etter dagens konferanse vet vi bedre hvilke tiltak vi skal fokusere på, sier Jon Sandnes.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår