Utreder alternativ til omstridt forbrenningsavgift

 
Utreder alternativ til omstridt forbrenningsavgiftRådgivningsselskapet Norwaste, ved Henrik Lystad, er i gang med å utredet alternative innretninger på forbrenningsavgiften. (Foto: Norwaste)
- Regjeringen må endre den omstridte avgiften på avfallsforbrenning slik at den faktisk kutter utslipp, mener Norsk Fjernvarme. Nå tar bransjen ansvar for å utrede hvordan.

I forslaget til nytt statsbudsjett har regjeringen lagt inn en dobling av forbrenningsavgiften for de fleste avfallsforbrenningsanleggene fra 1. januar.

– Det er ganske uforståelig at regjeringen foreslår en kraftig økning av en avgift de to regjeringspartiene var tydelig imot før valget i fjor. Spesielt siden avgiften ikke bidrar til utslippskutt, sier daglig leder Trygve Mellvang Tomren-Berg i Norsk Fjernvarme i en pressemelding.

– Dette er en dramatisk endring, fastslår Tomren-Berg.

Utslippskutt er målet

­– Poenget med avgiften må være at den kutter CO2-utslipp og dermed bidrar i det grønne skiftet. Men regjeringens avgift er rent fiskal. Den bidrar først og fremst til å svekke økonomien i de norske anleggene som tilbyr forbrenningstjenester i konkurranse med utenlandske anlegg, sier Tomren-Berg.

Det skjer fordi de norske anleggene ikke kan hente inn avgiftskostnaden i markedet, spesielt i konkurranse med svenske anlegg. I tillegg har erfaringene med den svenske forbrenningsavgiften, og vinterens anstrengte energisituasjon, gjort at svenske myndigheter vurdere å fjerne sin tilsvarende forbrenningsavgift fra neste år.

– Dette gir økt risiko for at økte mengder restavfall finner veien til Sverige, sier Tomren-Berg, som likevel mener en avgift kan ha noe for seg.

­– Men da må den gjelde alt restavfall, uansett om den sendes til norske anlegg eller ut av landet, sier han.

Anleggene tar utredningskostnad

Tomren-Berg reagerer på at norske myndigheter ennå ikke har utredet alternativer innretninger på avgiften.

– Det er ganske spesielt, siden stortingsflertallet har bedt regjeringen om å gjøre akkurat det, sier Tomren-Berg.

Isteden tar nå et knippe avfallsforbrenningsselskaper ansvar for å vise hvordan avgiften kan endres til å bidra til faktiske klimautslippskutt.

– Dersom en avgift på avfallsforbrenning har til hensikt å redusere CO2-utslipp, er det viktig at den har en effekt i markedet, for å stimulere til økt sortering. Avfallslekkasje til naboland motvirker dette, sier Tomren-Berg, som understreker at fossilt utslipp fra avfallsforbrenning i hovedsak skyldes plast i restavfallet.

Ser til Nederland

Det er det anerkjente rådgivningsselskapet Norwaste som står for utredningen, som blant annet vil se på hvordan lignende avgifter er innrettet i andre land.

– EU-landet Nederland har i flere år har hatt en innretning der avfall som går til forbrenningsanlegg i og utenfor Nederland ilegges samme avgift, sier Henrik Lystad, daglig leder i Norwaste.

Utredningen planlegges lagt fram i slutten av oktober.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår