Ventilasjon i vinden

 
Ventilasjon i vindenBildet: Mexico vokser i høyden og klimaanlegg er en viktig del av byggeprosessen i alle nye bygg. (Foto: Marco Aguilar)
Ventilasjonstjenester er etterspurte i Mexico, og en frisk ventilasjonsbris svaier over landet.

Av Tone Aguilar 

– Vi opplever en økning i etterspørselen etter ventilasjonstjenester, sier ingeniør Carlos Chire.

Han er kommersiell sjef i Caave Instalaciones, en bedrift som tilbyr tjenester innen elektrisitet, ventilasjon og avløp i Mexico by og omegn. Ingeniøren forteller at det spesielt er behovet for ventilasjon i industrilokaler som bidrar til at ventilasjonsbedriftene har mer enn nok å henge fingrene i. Pedro Moreno, sjefen for vedlikehold og reparasjon i CYVSA, Mexicos største ventilasjonsbedrift, understreker også et større behov for ventilasjon og air condition i landet.
– Dette har å gjøre med at vi vokser vertikalt, en økende befolkning bidrar til at bygningene vokser i høyden og med det behovet for ventilasjon, sier han og legger til:
– I tillegg ser vi flere prosjekter hvor et og samme byggekompleks inneholder kommersielle arealer, kontorer så vel som boligområder, og ventilasjon og air condition blir her en av pilarene for å sørge for komfort og godt inneklima.

Isvannsmaskiner og minispliter

I Oaxaca sør i Mexico er ingeniør Felipe Parada i ferd med å avslutte et ventilasjonsprosjekt for et større hotellbygg.
– Hotell, fabrikker, sykehus, butikker og laboratorier er de prinsipielle kundene for oss som jobber med ventilasjon forteller han. 
Men det er også flere som velger å installere dette i hjemmene sine.
– Og dette til tross for at vi befinner oss i en del av Mexico hvor klimaet ikke er så ekstremt varmt, sier han og fortsetter:
– Nord i landet og ved kysten er det svært vanlig å ha klimaanlegg i hjemmene.
Han mener også befolkningsveksten har gitt et større behov for air condition.
– Byene vokser fort, og tettere bebyggelse, mindre trær og flere biler, bidrar til at den naturlige ventilasjonen begrenses og vi velger å installere klimaanlegg, sier han.
I hjemmene er det vanlig med minispliter, og det finnes et stort utvalg av disse i Mexico som tilbys av spesialiserte forhandlere så vel som på supermarkedene. Også en del kontorer og mindre butikker velger også minispliter.
– Disse er rimelige og enkel å installere, presiserer Parada.
En minisplit koster fra 7000 pesos, hvilket tilsvarer 3500 norske kroner. Når det gjelder større ventilasjonssystemer, så er det vanlig med sentrale isvannsmaskiner og fancoil.
– Disse har dominert de senere årene når det gjelder større bygg, sier ingeniøren.
I hotellet han har arbeidet med har de installert to isvannsmaskiner som avkjøler alle rommene.

VRF-trend

Selv om isvannsmaskiner anvendes hyppig i Mexico, blåser riktignok vinden en annen vei.
– Den siste tiden har systemer med variabel luftavkjøling, VRF-systemer, virkelig posisjonert seg på markedet, sier Roberto Rosas Angeles, leder for avdelingen for klimaanlegg i den meksikanske foreningen for installasjoner innen byggeindustrien, AMERIC.
Han understreker videre at nye teknologier som inverterstyring og automatisering spinner om seg. Chire i Caave Instalaciones forteller også om en markant økning i installeringen av VRF-systemer.
– Disse er blitt populære fordi de bruker vesentlig mindre strøm, sier han.

– Selv om det er et sentralisert system, så kan en her regulere ulike områder etter behovet de har for ventilasjon, og dette gagner flere av kundene våre.
Blant annet dem laboratorier som Caave Instalaciones har utført en rekke ventilasjonsoppdrag for.
– I enkelte tilfeller kan VRF-systemer redusere det elektriske forbruket med nesten 40 prosent, fortsetter ingeniøren.

Du kan lese hele denne reportasjen i VVS aktuelt nr. 7, som snart er ute hos abonnentene.

Ikke tilgang på VVS aktuelt? Her kan du tegne abonnement på VVS-bransjens største fagblad
 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår