- Vi må få mer kloakk i valgkampen

 
- Vi må få mer kloakk i valgkampenIllustrasjonsbilde / Shutterstock
Mer ekstremvær, gamle rørsystemer og liten kapasitet gjør avløpsanleggene i norske kommuner til en tikkende bombe. I følge Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF) må politikerne få kloakk på den politiske dagsorden eller risikere å få det i drikkevannet

En gjennomgang de rådgivende ingeniørene har foretatt av alle partienes partiprogrammer gir liten grunn til optimisme. På en skala fra en til fem, får samtlige partier bunnkarakter, med unntak av MDG og Venstre. Ingen av de andre partiene omtaler avløpsanlegg overhodet i partiprogrammene.

– Dette er dramatisk. De nasjonale politikerne kan ikke skyve kommunene foran seg i dette spørsmålet. I årene fremover vil vi se stadig mer ekstremvær, noe som kan føre til kollaps i avløpsanleggene og mer flom. Det mest kritiske er likevel at vi kan få avløpsvann blandet med drikkevann, noe som er direkte helsefarlig og for mange kan være dødelig, sier administrerende direktør i RIF, Liv Kari Skudal Hansteen.

Vann- og avløpsanlegg er i Norge et kommunalt ansvar og samtidig et område hvor satsingene er lite synlige. RIF tror dette kan være en del av forklaringene på den manglende oppmerksomheten som rettes mot dette feltet.
- Vi etterlyser en nasjonal politikk på dette feltet. Etterslepet i avløpsanleggene er på 110 milliarder kroner. Det er åpenbart at ikke alle kommuner klarer å løse dette alene, kanskje fordi velgerne først legger merke til denne sektoren når det slutter å fungere, mener Skudal Hansteen.

I følge RIF er det naturlig at avløpsanlegg ikke er et veldig sexy valgkamptema, til tross for at manglende vedlikehold kan gi store konsekvenser.
- Vi er i den situasjonen at politikerne nå må velge mellom kloakk på dagsorden eller kloakk i drikkevannet, avslutter Skudal Hansteen. 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår