Anne Brit borer fra Oslo til Holsfjorden

 
Anne Brit borer fra Oslo til HolsfjordenBildet: Direktør i Vann- og avløpsetaten, Anna Maria Aursund foran den imponerende maskinen som skal bore halvparten den 19 km lange tunnelen mellom Holsfjorden og Huseby.
Vann- og avløpsetaten markerte kvinnedagen i går ved å gi tunnelboremaskinen som starter fra Huseby navn etter en målbevisst kvinne.

Tunnelen inngår som en del av den nye vannforsyningen til Oslo. Sammen med tunnelboremaskinen som startet opp fra Holsfjorden i januar skal maskinen som nå har startet opp på Huseby bore den 19 km lange tunnelen som skal føre reservevann fra Holsfjorden til Oslo.

- Meter for meter borer vi oss nærmere målet om ny, trygg vannforsyning. Det trenger vi byen vår, for i dag er vi en uholdbar situasjon hvor hovedstaden er avhengig av en vannkilde. Jeg er glad for at vi er i rute til å ha en tilgang til alternativ vannforsyning innen 1. januar 2028, sier byråd for miljø og samferdsel, Sirin Stav.

Hedrer kvinner på kvinnedagen

Det er tradisjon at tunnelboremaskiner får kvinnenavn, på samme måte som skip. Den første tunnelboremaskinen som er godt i gang fra Holsfjorden har fått navnet «Betzy» etter kvinnesakskvinnen Betzy Kjelsberg.

- På selveste kvinnedagen var det ekstra passende å hedre sterke og målbevisste kvinner. Søstermaskinen som borer seg inn i fjellet her fra Huseby får navnet Anne Brit, etter Anne Brit Lindsøe som har vært en sentral byråkrat i prosessen fram mot det politiske vedtaket i 2019, sa direktør i Vann- og avløpsetaten, Anna Maria Aursund.

Anne Brit Lindsøe har jobbet i byrådsavdelingen for miljø og samferdsel i en årrekke. Hun har vært en viktig tilrettelegger for dette avgjørende prosjektet for byen. Det var byråd Sirin Stav som fikk æren av å døpe tunnelboremaskinen i en høytidelig seremoni en fjellhall under bakken ved Huseby.

Viktig oppdrag for Oslo

Skanska er entreprenør for tunnelboringen, og arbeidene ligger foran skjema.

- Dette er et oppdrag vi er svært stolt av å være med på. Prosjektet er svært viktig for Oslos innbyggere, og det er et prosjekt som på alle måter passer med Skanskas visjon om å «bygge for et bedre samfunn», sier Frode Tryti Olsen, prosjektdirektør Skanska.

Fakta om prosjektet

Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune bygger ny vannforsyning til Oslo. Dagens vannforsyning, der 90 % av innbyggerne får vann fra Oset vannbehandlingsanlegg ved Maridalsvannet, er uholdbart sårbar. Oslo kommune skal hente vann fra Holsfjorden og bygger en tunnel som skal frakte vannet inn til Oslo. Prosjektet omfatter også et nytt vannbehandlingsanlegg på Huseby, samt nye hovedledninger for drikkevann.

Arbeidene med såkalte råvannstunnelen, som skal frakte vannet fra Holsfjorden og inn til Huseby i Oslo, er et delprosjekt i prosjekt Ny vannforsyning Oslo. Entreprenør for delprosjektet er Skanska Norge.

Den 19 kilometer lange tunnelen skal drives av to tilnærmet like tunnelboremaskiner. Den første maskinen startet fra Holsfjorden 9. januar 2023 og har nå boret cirka 300 meter. Den andre maskinen startet fra Huseby i begynnelsen av mars 2023. Maskinene møtes under Lommedalen i Bærum, cirka halvveis mellom Huseby og Holsfjorden, rundt årsskiftet 2025/2026.

Fakta om tunnelboremaskin 1 og 2

• Lengde: 310 meter

• Vekt: 1000 tonn

• Diameter: 5,2 meter

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår