- Bare fantasien som setter grenser

 
- Bare fantasien som setter grenserBildet: En stolt avdelingsleder Lars Erik Johannessen (i midten) flankert av to av sine medarbeidere i sveiseavdelingen, Ådne Mjølver Oksholen (t.v) og Ola Kråketo. Foto: Odd Borgestrand
- Etter at vi tok i bruk det nye sveiseverkstedet i Stathelle i august i fjor har vi fått en helt ny hverdag. Moderne lokaler på 1000 kvadratmeter og moderne utstyr gjør oss i stand til å levere «håndarbeid» av beste kvalitet. Nå er det bare fantasien som setter grenser.

Av Odd Borgestrand

Det mener avdelingsleder Lars Erik Johannessen, som leder en stab på ti medarbeidere ved sveiseavdelingen til Pipelife Norge.
- Dette har vi gledet oss til i flere år, og vi var godt forberedt da vi tok i bruk det nye verkstedet. Her er det mange gjennomtenkte løsninger og dermed har verkstedet fungert optimalt i det snaue året som nå er gått. Vi har oppnådd en god produksjonsflyt og effektivitet og logistikken rundt produksjonen har også fungert godt. Nå har vi fått et åpent gulvareal som gir oss gode betingelser for effektiv produksjon også av store deler. Arealet er økt fra 400 til 1000 kvadratmeter og bygget er konstruert slik at det enkelt kan utvides når det blir behov for det. Krankapasiteten er øket fra fem til 20 tonn og vi går fra fire til sju meters løftehøyde, sier Johannessen til VVS aktuelt.

Spesialister på rørdeler

- Et av de mest spennende prosjektene de siste månedene har vært en stor leveranse til Tunisia i en dimensjon på 2000 mm. Totalt handler det om en leveranse på nærmere seks kilometer som skal slepes ut fra anlegget i Stathelle. I sveiseverkstedet produserer vi et betydelig antall rørdeler til dette prosjektet. Alt vi gjør er egentlig håndarbeid og det betyr at vi leverer «skreddersydde» produkter. Industriell produksjon kan foregå ved hjelp av roboter, men vi skal levere enkeltprodukter etter individuelle ønsker og behov. Da må dette utføres av våre sertifiserte sveisere, sier en tydelig stolt avdelingsleder.
- Nå kan vi produsere mer komplekse deler i både små og store dimensjoner. Vi har investert i flere maskiner som setter oss i stand til å produsere nye typer produkter. Nå er det egentlig bare fantasien som setter grenser. Pipelife sitt sveiseverksted på Stathelle ønsker å være en foretrukket leverandør av spesialdeler – enten sammensatt av rør, rørdeler eller plater. Derfor har vi fokusert på fleksibilitet i maskinparken, understreker Johannessen.

Bildet: - Alt vi gjør i sveiseavdelingen er skreddersydd, forklarer avdelingsleder Lars Erik Johannessen. Foto: Odd Borgestrand

Må heve kompetansen

Ved Pipelife sin sveiseavdeling har alle operatører fagbrev, og representerer nesten 100 år med erfaring. Johannessen er imidlertid bekymret for en del av sveisearbeidene som foregår ute på norske anlegg. 
- Det rapporteres stadig om grove feil som skyldes dårlig håndverk. Vi får stadig telefoner fra entreprenører som gir oss skremmende opplysninger. I prinsippet er det enkelt å sveise et plastrør ute på et anlegg, men det er en forutsetning at prosedyrene følges. Det er bekymringsfullt at en operatør med sertifikat i hånda kan sveise plastrør etter et tredagers kurs. Her har sertifiseringsorganet en jobb å gjøre. Man kan stille spørsmål til om det burde være nødvendig med et par års praksis før man blir sertifisert. Det er en litt annen virkelighet fra grøftene i anleggs-Norge enn på verkstedgulvet hvor sertifiseringen gjennomføres med en sensor. Kompetansen må økes for å skape større respekt for materialet vi jobber med. PE er et fantastisk materiale som er svært fleksibelt i form av bearbeiding og sveising. Men slurves det på enkelte punkter, så er konsekvensene store, både for utførende part, men også for materialet sitt omdømme, mener han.

Utfordringene ute i grøfta

- Det finnes flere sveisemetoder for PE-rør. Elektromuffesertifikat er et foretrukket sertifikat hos mange entreprenører, og som ikke krever store investeringer for å gjennomføre. Hos oss har vi stor respekt for elektromuffer, men vi opplever at det på jukses på anlegg med denne sveisemetoden. Det er i utgangspunktet et fantastisk produkt, men man skal også ha inngående kunnskap om bruken og om ulempene. Leverandørene av elektromuffer må bli enda tydeligere på at det er helt avgjørende å utføre prosedyrene på en korrekt måte. Det er stor usikkerhet i bransjen om hva som er «godt nok» når det kommer til klargjøring før sveising, under sveising og i ettertid. Det gjelder spesielt på de store dimensjonene der en feil blir ekstremt kostbart. Vi har et sterkt ønske om å få hevet sveisekompetansen, og blir gjerne med på prosessen med sertifiseringsorganet, sier Johannessen.

Bildet: Sveiseoperatør Ola Kråketo viser sine sveisekunnskaper til blant andre administrerende direktør Sigmund Aandstad (t.v). Foto: Odd Borgestrand

Problemløsere

- Vi har egne sveisere som følger våre produkter rundt i landet for å sikre at rørene blir sveiset på en solid måte. Dette er en tjeneste vi gjerne ønsker at entreprenørene skal benytte seg av. Det går ut over vårt rykte dersom det oppstår lekkasjer etter kort tid, for det er alltid i skjøtene feilene oppstår. 
Vi er problemløsere, og jeg mener vi er løsningsorienterte. Vår lange erfaring tilsier at vi har sett og lært mye som vi drar nytte av når utfordringene er store. Mange spesialdesignede komponenter har gitt oss mange utfordringer som er løst på en slik måte at også de store, internasjonale entreprenørselskapene helst vil bruke oss, avslutter sjefen for sveiserne hos Pipelife i Stathelle. 

Det bør også nevnes at Pipelife har et moderne laboratorium der det daglig utføres kontroller og tester av råvarer, rør og sveiser. I tillegg blir det utført mange tester og kontroller på forespørsel for å vurdere kvalitet på utførte sveiser og rørkvaliteten på eldre rørsystemer, der det handler om restlevetid eller sveisbarhet.

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår