Ber kommunene fjerne innkjøpskrav

 
Ber kommunene fjerne innkjøpskravBildet: Resultatet av en for streng tolkning av innkjøpsmodellene er at noen tilbydere vil unngå å gi tilbud i prosjekter som følger Telemarks- og Skienmodellen. Blant dem er Comfort Gran VVS som ikke lenger deltar i tilbud som har krav om Telemarksmodellen.
Comfort Gran VVS i Revetal etterlyser en oppmykning i kravene i Skien- og Telemarksmodellen for at anleggsbransjen skal overleve.

De siste årene har flere norske kommuner tatt i bruk modeller som strammer inn på kravene for innkjøp av kommunale tjenester. Målet er å hindre sosial dumping i bygg- og anleggsbransjen. Telemarksmodellen, Skienmodellen og Oslomodellen er de innkjøpsmodellene som til nå har strengest krav. Det byr på utfordringer for noen av aktørene i bygg- og anleggsbransjen, og det er spesielt kravene til innleid arbeidskraft og antall ledd underleverandører som byr på problemer.

Avslo søknaden

– Under byggingen av Bamble ungdomsskole møtte vi på utfordringer da vi skulle søke om å hente inn ekstern arbeidskraft fra Adecco. Kommunen avslo søknaden, med den begrunnelse at våre kapasitetsutfordringer ikke var gode nok og at vi burde tatt høyde for dette før vi gikk inn i prosjektet. Til tross for at vi begrunnet hvorfor vi trengte de ekstra hendene, fikk vi ikke lov til å leie inn flere folk, forteller Henriette Sørebø, prosjektleder hos Comfort Gran VVS i Revetal.

Ifølge Telemarks- og Skienmodellen er det kun lov til å ta inn én underleverandør. Dersom man vil ha flere underleverandører må man gjennom en tidkrevende og omfattende søknadsprosess.
– Stengte skoler og karanteneplikt har gjort det utfordrende for oss å bemanne prosjektene. Vi har rett og slett ikke hatt tilgang på nok folk. Kommunen godkjente til slutt søknaden, men den eneste årsaken til det var at de så at vi ikke kom til å rekke prosjektet sin tidsfrist, forklarer Sørebø.

Boikotter anbud med Telemarksmodellen

Sørebø forteller at innkjøpsmodellene gir inntrykk av at tilbydere kan søke om ekstra arbeidskraft, så lenge de bruker seriøse firmaer og begrunner behovet.
– I store prosjekter trenger vi ofte flere folk, og da er vi helt avhengige av å hente kapasitet eksternt. Vi kan ikke alltid forutse når prosjektene kommer i gang og reguleringsplaner medfører endringer i prosjekter; Det vil alltid være behov for innleid arbeidskraft, sier Sørebø.
Resultatet av en for streng tolkning av innkjøpsmodellene er at noen tilbydere vil unngå å gi tilbud i prosjekter som følger Telemarks- og Skienmodellen. Blant dem er Comfort Gran VVS som ikke lenger deltar i tilbud som har krav om Telemarksmodellen.

Konsekvens at prosjekter ikke blir ferdige i tide

– Vi er generelt positive til innkjøpsmodellene, men vi mener at kommunene bør åpne mer opp for muligheten til å bruke innleid arbeidskraft, så lenge underleverandørene tilfredsstiller alle krav om lønn, skatt og boforhold for sine ansatte, sier Henriette Sørebø.
Kari Øgle Kjensberg, administrerende direktør i Comfort-Kjeden, bekrefter at noen av Comfort-Kjedens medlemmer opplever utfordringer knyttet til de ulike innkjøpsmodellene.
– Vi mener at det er viktig med et regelverk som reduserer risikoen for sosial dumping, men regelverket slik det er i dag har noen svakheter. Dette har kommet særlig til syne nå som deler av landet har blitt satt på vent som følge av korona, sier Øgle Kjensberg.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår