Beste og dårligste partiprogram for energismarte hjem?

 
Beste og dårligste partiprogram for energismarte hjem?Partiene er målt kvalitativt i tre kategorier; energisparing, egenproduksjon og elbil.
MDG og SV har den beste politikken for energismarte hjem, viser en gjennomgang syv organisasjoner har gjort av alle partiprogrammene.

- Nå handler det om å få befolkningen med på det grønne skiftet. Ingen av partiene eller regjeringsalternativene er gode nok, selv om enkelte partier er bedre enn andre. Partiene som vinner valget og skal danne regjering må ta skikkelig grep, slik at det blir både enklere og mer lønnsomt å investere i smarte energisparende hjem, sier Rolf Iver Mytting Hagemoen i Norsk Varmepumpeforening, i en pressemelding.

30 prosent av forbruket

Husholdningene står for 30 % av strømforbruket i Norge. Det er avgjørende at klimapolitikken bidrar til energismarte hjem, der frigjort strøm og egen strømproduksjon kan kutte bruken av fossil energi. Det må være enkelt og det må lønne seg å ta energismarte valg i hverdagen.

- Det er vanskelig å forstå at partiene ikke velger konfliktfri energisparing i hus og hjem når det er så kontroversielt å bygge ut ny vindkraft og vannkraft, sier Hagemoen.

Syv organisasjoner innenfor bolig, energi-, miljø- og forbrukerpolitikk har derfor sammen kåret de beste – og dårligste partiprogrammene for energismarte hjem. 

MDG og SV best, Frp dårligst

I kåringen hvor det er sett på kategoriene spare, egenproduksjon av energi og støtte til elbillading i husholdningene er det MDG og SV som vinner med en snittkarakter på 4,7 av 6 mulige. Rødt følger med 4, deretter KrF med 3, Venstre 2,7 og Sp 2,3. Høyre og Arbeiderpartiet får kun 2 av 6 mulige, mens FrP ender sist med 1,7. Ser man på snittkarakteren for hver av blokkene, får rødgrønn blokk snittkarakteren 3,5, mens regjeringspartiene og Frp får en snittkarakter på 2,4. 

- Tidligere i år gikk vi gjennom utkastene til partiprogrammene, og alle partier fikk tips til hvordan programmene kunne forbedres. Det er gledelig å se at flere partier har lyttet til våre innspill og vedtatt bedre politikk på sine landsmøter, sier Hagemoen.

Høyre og Ap svikter nye arbeidsplasser

- Det er skuffende av verken Høyre eller Ap har god og konkret politikk for at folk skal få energismarte hjem. Heller ikke Venstre som har klimaministeren har prioritert husholdningenes rolle i klimaarbeidet i sitt program. Skal Norge få ned klimagassutslipp er det ikke tilstrekkelig at industri og transport kutter klimautslipp. Effektiv politikk for mer energismarte hjem skaper nye arbeidsplasser over hele landet når flere legger sol på taket eller borrer etter grunnvarme. Det internasjonale energibyrået (IEA) sier at energitiltak i bygg gir flere arbeidsplasser per investert krone enn annen energiproduksjon og industri, sier Hagemoen.

- Alle partier snakker om at energieffektivisering er viktig, men vi ser dessverre gang på gang at dette ikke prioriteres. I gjennomgangen scorer partier med konkrete politikkforslag med klare mål og tiltak høyt. Partier med generelle formuleringer og uforpliktende målsetninger scorer lavt, sier han videre. 

Energieffektivisering er prioritet 1

- De beste partiene har skjønt hvor viktig energieffektivisering er for å nå klima- og naturmål. Potensialet er stort, og det er et satt et mål om 10 TWh energisparing i bygg innen 2030. Dessverre har ikke målet blitt fulgt opp av regjeringen. I stedet kutter Enova støtten til flere energitiltak privatpersoner skal gjøre. 10 TWh energisparing i bygg innen 2030 er mulig, og vil gi store mengder fornybar og konfliktfri strøm, som er avgjørende for å gjennomføre et grønt skifte og kutte klimagassutslipp, understreker Hagemoen.

Om kåringen:

Partiene er målt kvalitativt i tre kategorier; energisparing, egenproduksjon og elbil. Man har ikke sett på de generelle elbilfordelene, men i hvilken grad partiene støtter infrastruktur for hjemmelading for elbil, særlig for borettslag og sameier.

Disse står bak:

Huseierne, Norske Boligbyggelags Landsforbund, Naturvernforbundet, Zero, Nelfo – en landsforening i NHO, Norsk Varmepumpeforening og Solenergiklyngen​.

Se hele gjennomgangen av partiprogrammene

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår