BIM - et helt avgjørende verktøy

 
BIM - et helt avgjørende verktøyBildet: Wavin har laget BIM Revit-innholdspakker og 3D CAD-tegninger med integrert intelligent assistent for de mest populære 3D-modelleringsprogrammene.
Ifølge rørprodusenten Wavin er BIM et opplagt verktøy for å redusere CO2-utslipp fra den norske byggebransjen.

Krav til bærekraft i byggebransjen er for tiden aktuelt overalt. I Norge stiller Statsbygg og flere store norske kommuner allerede krav om livssyklusanalyser ved enhver større konstruksjon. Materialenes og byggeprosessens karbonavtrykk er et sentralt fokusområde for lovgiverne. Men selv om bygg- og anleggsbransjen har vent seg til sertifiseringer og kvalitetskontroller, er det fremdeles en stor utfordring å skulle dokumentere bærekraft i alle materialer og arbeidsprosesser.
 
Helt avgjørende verktøy

En løsning på disse utfordringene kan imidlertid ligge i BIM (bygningsinformasjonsmodellering). Her kan bygg og anlegg modelleres før byggeprosessen starter. På den måten reduseres overbestilling og materialspill, som utgjør den største klimasynderen. Plastrørprodusenten Wavin er en av de største aktørene på det norske markedet for digitalisering av byggeprosesser. Ifølge Wavin kan BIM-systemer redusere karbonavtrykket med opptil 50 prosent på tvers av byggeprosessen, noe som gjør verktøyet helt avgjørende for å kunne oppfylle fremtidens bærekraftskrav.
 
– I en fremtidig sirkulær økonomi vil det i større grad være nødvendig å oppfylle kravene til gjenbruk og dokumentasjon av materialer. Vi i Wavin er ikke i tvil om at BIM vil være nøkkelen til å overholde grønne lovkrav, sier Oleksandra Shelestina, Digital Technical Engineer hos Wavin i en pressemelding.
 
Reduserer byggeavfall

Bygg- og anleggsbransjen står i dag for 40 prosent av de globale CO2-utslippene. Samtidig går 30 prosent av alt byggemateriale til spille under oppføringen av et bygg. Men ved å modellere prosessen i BIM-systemer kan byggebransjen øke produktiviteten med mer enn 30 prosent og oppnå en markant prisreduksjon, ifølge Wavin. 
 
– Når du kan simulere byggeprosessen og forutsi utfordringene før de oppstår, får du muligheten til å redusere kostnader, oppdage feil på et tidlig stadium og samarbeide med alle involverte parter gjennom hele byggeprosessen. På den måten kan alle bli flinkere til å bygge på den mest effektive måten, sier Oleksandra Shelestina. 
 
Ved å bruke BIM fra starten av et prosjekt kan entreprenøren opprette en 100 prosent nøyaktig 3D-modell ned til minste mutter. Wavins BIM-system genererer også en komplett produktliste, som er klar til innkjøp og bestilling, slik at innkjøperen unngår å bestille for mye eller for lite hos grossisten. På den måten leveres riktige mengder til riktig tid, og avfall på byggeplassen reduseres. Det kan være en fordel i en tid der bransjen opplever knapphet på byggematerialer.

Wavin vil være ledende

Wavin har utviklet mer enn 170 BIM-pakker og 3D CAD-tegninger, som kan brukes i 17 land. Pakkene kan brukes til å modellere løsninger både over og under bakken med nøyaktige tegninger. Wavin har også utviklet en digital assistent som kan hjelpe til med å velge de beste produktene til den aktuelle løsningen. Dette er helt unikt. 

– Hos Wavin har vi et mål om å være den ledende leverandøren og den mest pålitelige partneren innen digitale løsninger for byggebransjen. Derfor støtter vi alle systemer og produkter, slik at vi kan hjelpe bransjen med å bygge bærekraftig og effektivt. Wavin har laget BIM Revit-innholdspakker og 3D CAD-tegninger med integrert intelligent assistent for de mest populære 3D-modelleringsprogrammene. Alle BIM-løsningene fra Wavin er tilgjengelig kostnadsfritt for byggebransjen, sier Oleksandra Shelestina avslutningsvis i pressemeldingen.

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår