- Bygninger må være helter i den grønne omstillingen

 
- Bygninger må være helter i den grønne omstillingenIllustrasjonsbilde: Getty Images
DANMARK: EU-landene har blitt enige om et revidert bygningsdirektiv som skal forbedre den europeiske bygningsmassen frem mot 2050.

Avtalen om det reviderte bygningsdirektivet, som EU-parlamentet og medlemslandene ble enige om nylig, inneholder bl.a. rammeverket for hvordan medlemslandene må samle inn sine energioptimaliseringer.

Medlemslandene skal bl.a. sørge for at boligbygg reduserer gjennomsnittlig energiforbruk med 16 % i 2030 og med 20-22 % i 2035. Avtalen om direktivet markerer også en av de siste avgjørende delene av Kommisjonens Fit for 55-pakke, som har som mål å redusere klimagasser med minst 55 % innen 2030.

For minimumsstandarder for energiytelse (MEPS) i kommersielle bygninger, må de være over de dårligste ytelsene 16 % innen 2030 og over 26 % innen 2033, skriver dagensbyggeri.dk

MEP og medforhandler om byggedirektivet, Morten Helveg (RENEW), sier:

– Byggedirektivet har vært en lang tøff kamp og utvilsomt en av de vanskeligste lovene i EUs Green Deal. Jeg skulle gjerne ha gått lenger, men nå har vi fått et byggedirektiv med mer sol på bygningene, færre fossile brensler og ikke minst at vi ser over skuldrene til landene slik at de gjennomfører det vi har vedtatt. Kursen er satt mot klimanøytrale bygg i 2050.

Vil bli revidert igjen i 2028

Som en del av avtalen er det også en klausul om å revidere direktivet igjen i 2028.

– I Dansk Industri skulle vi gjerne sett et mer ambisiøst byggedirektiv, men det er et viktig steg i riktig retning. Vi er derfor også positive til at direktivet skal tas opp igjen i 2028. Implementeringen vil nå være avgjørende. Det er bra at det er kommet til enighet i Brussel, men det krever nasjonal handling fra medlemslandene nå, sier Anders Stouge, underdirektør i Dansk Industri, og fortsetter.

rich-media-1
Bildet: Underdirektør i Dansk Industri, Anders Stouge, håper medlemslandene vil handle med utgangspunkt i det nye byggedirektivet. Foto: Sif Meincke

– Flere medlemsland har allerede indikert at de ikke vil følge etter. Så vi håper at Danmark kan gå foran og vise det gode eksempelet på implementering. Ved å gjøre bygninger til helter i den grønne omstillingen fremfor skurker, kan vi bidra til vårt felles mål om en mer bærekraftig fremtid, sier han.

Tidligere forhandlingsleder: Uambisiøs

Bendt Bendtsen, som var Europaparlamentets forhandlingsleder for siste revisjon av bygningsdirektivet i 2018, kaller det nye forslaget lite ambisiøst og skuffende. Han er langt fra fornøyd med utviklingen direktivet har gjennomgått.

I en kommentar på Dagens Byggeri skriver han blant annet:

rich-media-2
Bildet: Bendt Bendtsen, som var med på å forhandle bygningsdirektivet i 2018, er skuffet over deler av den nye EU-avtalen.

"Det er skuffende at vi med avtalen ikke får konkrete minstekrav til de dårligste boligene (MEPS, Minimum Energy Performance Standards). På den annen side er det konkrete krav til de dårligste næringsbygg og offentlige bygg. Det er også viktig at det er satt delmål for boligmassen. På den bakgrunn er resultatet ambisiøst innenfor de uambisiøse rammene som har omgitt forhandlingene."

Han berømmer imidlertid Morten Helvegs arbeid:

«Morten Helveg har blant annet gjort det han kunne for å presse direktivet i en grønnere retning, men mange andre har vært flinkere til å holde grønne taler enn til å sette dem ut i livet», skriver han.

KILDE: Dagens Byggeri

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår