Fan av klimavennlige vifter

 
Fan av klimavennlige vifterBildet: - I Danmark er vi temmelig alene om å tilby denne type teknologi. Nå har ambisjoner om å ta markedsandeler i Norge også, og siden april i år har vi vært representert med eget salgskontor her, sier Mads Ejrup Kirkegaard, salgssjef i danske Nordicco. Foto: Bjørn Laberg
BYGG REIS DEG 2023: Nordicco A/S, tidligere Nordic Fan Company, er et familieeid- og ledet selskap som utvikler og produserer klimavennlige HVLS-vifter (High Volume Low Speed) og styringssystemer.

Av Bjørn Laberg

Viftene, som produseres i Fredricia på Jylland, er fra mellom 1,5 og 7 meter i diameter. På steder med eksisterende ventilasjon eller aircondition reduserer Nordicco-ventilatoren presset på systemene, noe som sikrer energibesparelser.

Typiske bruksområder

- Våre vifter dekker hele sortimentet av ønsker; fra innebygde desinfeksjonssystemer til spesielt utfordrende miljøer. Utdanningsinstitusjoner, idrettshaller, produksjonshaller og distribusjonssentraler er typiske bruksområder for våre vifteprodukter, sier Mads Ejrup Kirkegaard, salgssjef i danske Nordicco, når VVS aktuelt møter ham på stand i Lillestrøm.

Idrettshaller utfordres av inneklima hele året – og spesielt av energiforbruk i de kalde månedene. Om vinteren flytter desentralisert ventilasjon varmen under taket inn i oppholdsrommet, slik at turledningstemperaturen og varmeanleggets driftstimer reduseres betraktelig. På varme dager skaper Nordicco takvifter en lett bris og en behagelig kjøleopplevelse for brukerne. "Northern Light"- varianten av viftene kombinerer en langsomt roterende takventilator med desinfiserende UVC-lys. (bildet)

Flytter store mengder luft

- Resultatet er store varmebesparelser, lavere CO2-utslipp og bedre inneklima hele året. Som navnet antyder, flytter denne typen takvifte enorme mengder luft, stille og helt lydløst. På denne måten kan temperaturforskjeller mellom gulv og tak effektivt kompenseres. Et fenomen som også kalles temperaturutjevning eller «termisk blanding av luftlag», sier Kirkegaard.

Nordiccos ulike styrings- og overvåkningsløsninger gir kunden muligheten til å velge den som passer best. Det tilbys løsninger som spenner fra det helt enkle med gammeldagse trykknapper til det siste innen IoT og inneklimaovervåking. Med «Northern Sky»- plattformen får kunden én kontroll- og overvåkingsløsning for alle HVLS-viftene sine. Systemet kan måle og overvåke temperaturforskjellen mellom gulv og tak, samtidig som det måler andre inneklimaparametere, inkludert CO2-nivå og fuktighet. Systemet kommer med en integrert kalenderfunksjon, slik at kunden kan planlegge driften av viftene i henhold til kommende aktiviteter i bygget.

Rask oversikt over drift

«Northern Sky» - plattformen er skybasert. Dette betyr at man enkelt kan få tilgang til og kontrollere alle Nordicco-viftene fra en felles nettplattform. Systemet gir dermed kunden rask oversikt over drift, inneklima, temperatur, fuktighet, CO2-nivå og eventuelt desinfiserende UVC-lys på alle tilknyttede lokasjoner. Nordicco er for øvrig debutanter i Bygg Reis Deg-sammenheng, men har allerede rukket å skaffe seg flere gode referanseprosjekter i Norge. 

- I Danmark er vi temmelig alene om å tilby denne type teknologi. Nå har ambisjoner om å ta markedsandeler i Norge også, og siden april i år har vi vært representert med eget salgskontor her, sier Kirkegaard.

Store energibesparelser ved Strandahallen

Han trekker frem leveranser til blant annet Strandahallen som et vellykket referanseprosjekt. I 2021 var Strandahallens strømforbruk på 262.000 kWh. De store Nordicco-takviftene ble installert i løpet av januar 2022, og forbruket i 2022 falt til 217.000 kWh. 
Det betyr en energisparing på 45.000 kWh, noe som tilsvarer en besparelse på 17% fra ett år til det neste. CO2 reduksjon endte med å bli 6.700 kg/år. De totale besparelsene var på 106.000 kroner.

- Dette er nyttig dokumentasjon, når vi nå møter den norske bygge- og eiendomsbransjen her på Bygg Reis Deg. Vi gleder oss til fortsettelsen, smiler Mads Ejrup Kirkegaard.

Bildet: Fra prosjektet i Strandahallen. Foto: Nordicco

 

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår