Først i verden med EPD- miljødeklarasjon av ventiler

 
Først i verden med EPD- miljødeklarasjon av ventilerBildet: Sture Ombler innrømmer åpent at han er stolt over å ligge helt i front miljømessig på verdensbasis innen sin bransje. Foto: Odd Borgestrand.
Italienske Cimberio, med betydelig markedsandel i Norge og Sverige, er først ute på verdensbasis med en såkalt generisk EPD innen produksjon av ventiler.

Av Odd Borgestrand

Forretningsutvikler Sture Ombler i det norske datterselskapet Cimberio AS har initiert prosessen på vegne av hele konsernet. Ombler innrømmer åpent at han er stolt over å ligge helt i front miljømessig på verdensbasis innen sin bransje.

Internasjonale standarder

- En EPD (Environmental Product Declaration) er et kortfattet tredjeparts verifisert og registrert dokument med informasjon om produkters miljøprestasjon gjennom hele livssyklusen. Både den bakenforliggende LCA (Life-Cycle Assessment) og EPD er alltid basert på internasjonale standarder. Flere norske bedrifter innen bygg og anlegg har opparbeidet EPD-godkjenning, men i de fleste tilfeller for enkelt-produkter. Cimberio derimot har en generisk EPD, som betyr at produktene fra bedriften tilfredsstiller internasjonale krav i tillegg til flere særnorske krav som er enda strengere enn de internasjonale, forklarer administrerende direktør i Cimberio AS, Per Erik Raasok.

Dokumentert grønn linje

Han er imponert over den jobben hans forgjenger i direktør-stolen nå har gjennomført på vegne av et konsern som leverer sine produkter over hele verden. Henvendelser om EPD deklarasjonen av Cimberio-produkter kommer nå fra aktører i flere land, senest fra Peru i forrige uke. Godkjenningsprosessen startet tidlig i 2019, og har pågått et drøyt år før alle formaliteter nå er signert og Cimberio med rette kan dokumentere sin grønne linje fra den første kiloen med rå messing settes i produksjon og fram til et ferdig produkt er levert kunde, inkludert transport. Kravene til hvordan en EPD skal lages er spesifisert i ISO-standarden 14025 Environmental Labels and Declarations Type III, og det er her Cimberio-produktene så langt er i en særstilling på verdensbasis. Hensikten er at kunden skal kunne sammenligne miljøprofil og foreta en vurdering og et valg basert på miljødeklarasjonen.

Vil være lokomotiv

- Vi har gjort dette fordi vi ønsker å være et lokomotiv innen den grønne omstillingen i VVS- og byggbransjen. Det har vært et stort ønske fra mange av våre kunder at Cimberio skulle ha en EPD, som altså er en uavhengig, verifisert miljødeklarasjon, forklarer Raasok.

EPD Norge har noen tilleggskrav over den internasjonale standarden, og det er med å gi vår miljødeklarasjon enda større tyngde når byggherrer skal oppføre grønne og bærekraftige bygg. 
- Noen vil hevde at vi nå har sikret oss et konkurransefortrinn i markedet, men på sikt er jeg overbevist om at seriøse byggherrer vil kreve denne miljøsertifiseringen for å kunne legge inn anbud til ulike prosjekter. Derfor ønsker vi andre aktører velkommen etter, sier Raasok.
Det koster tid og penger å oppnå denne miljøsertifiseringen, og for ventilbransjen måtte det i tillegg opprettes et nytt system for EPD-godkjenning på verdensbasis.  Det har kostet mye tid og penger å «gå opp sporet» innrømmer Ombler og Raasok.
- Cimberio er vant til «å vise veien». Vi mener det er viktig at byggherrer skal ha muligheten til å kunne sammenligne produkter ut fra en felles miljødeklarasjon, sier Ombler.

Godt fotfeste

Cimberio-konsernet har en lang rekke sertifikater fra mange ulike sertifiseringsorganer verden rundt, men denne EPD-deklarasjonen handler ikke om kvalitet på det enkelte produkt, men det miljømessige aspektet ved bruk av produktene. BREEAM-NOR har fått godt fotfeste i Norge og er landets mest brukte miljøsertifisering for bygg. Bygg- og eiendomssektoren er i gang med det grønne skiftet, godt hjulpet av BREEAM, som er blant verdens ledende systemer for miljøsertifisering av bygg. Ressursbruk, byggets plassering, utforming og innendørsklima, samt energieffektivisering og avfallshåndtering, er noen av kriteriene som inngår i de ulike klassifiseringene.

- Byggherrer som ønsker å bygge etter de høyeste miljøstandardene må foreta poengberegninger innen de ulike fagområdene, og her vil vi bidra med våre produkter, sier Sture Ombler til VVS aktuelt.  - Flere byggherrer har bedt om dokumentasjon etter at prosjekter var gjennomført.  Gjennom vårt samarbeid med Byggfakta Live har vi regnet på hvor mange prosjekter som nå er i startfasen, og som skal sertifiseres gjennom BREEM eller LEED når det gjelder VVS-delen. Vi vet at mange av disse er avhengig av en EPD-deklarasjon for å oppnå nødvendig poengsum, og det var et viktig moment for oss for å ta føringen i vår bransje, sier Raasok.

Viktig skritt på veien

- Store aktører som bygger for stat, fylkeskommuner og kommuner er svært bevisst på denne utfordringen. Det gjelder aktører som Statsbygg, Undervisningsbygg, KLP, Skanska og Veidekke, for å nevne noen i det norske markedet. Men innen boligmarkedet må vi også ta med OBOS som en sentral aktør, sammen med andre store aktører. Bygg og anlegg har en stor jobb foran seg når det handler om miljøforebyggende tiltak, og en EPD-deklarasjon er et viktig skritt på veien for å nå både klima- og miljømål, mener Raasok og Ombler.

Bildet: God dialog mellom Sture Ombler (i midten) og administrerende direktør i Cimberio Roberto Cimberio   og en av produktutviklerne. Her under et av mange besøk ved fabrikken i San Maurizio d’Opaglio i Nord-Italia. Foto: Odd Borgestrand

Bildet: Et lite utvalg av ventiler fra italienske Cimberio som nå er EPD-miljøsertifisert. Foto: Odd Borgestrand.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår