Hvordan ser prosjektmarkedet for 2023 ut?

 
Hvordan ser prosjektmarkedet for 2023 ut?Illustrasjonsbilde: Getty Images
Prosjektdatabasen Byggfakta SMART registrerer om lag 12000 igangsettelser i et normalår. I 2022 så vi en nedgang i prosjektstartene, noe usikkerheten i markedet må ta sin del av skylden for.

Av Pål Engeseth

Vi tror derfor usikkerhet og utsettelser også vil prege prosjektmarkedet for neste år.

I «normalårene» 2018 og 2019 ble det igangsatt cirka 4500 nybygg og 8500 rehabiliteringsprosjekter. I 2020 og 2021 var det en prosjektnedgang knyttet til pandemien. I 2022 har utsettelsene vært knyttet til høyere priser på byggevarer til prosjektene, usikkerhet rundt situasjonen i Ukraina, samt de rekordhøye strømprisene Norge og Europa for øvrig opplever. Dette har ført til at mer enn halvparten av planlagte prosjekter blir flyttet eller usatt – både en eller flere ganger. For boligprosjektene blir nå nær 70 prosent av prosjektene flyttet eller utsatt.

Forventninger til 2023

Byggfakta publiserte nylig rapporten «Slik blir 2023», som kan lastes ned fra våre nettsider. For 2023 er det nå planlagt igangsettelser for totalt 9582 prosjekter, til en samlet verdi på 1 327 milliarder kroner, men vi vet at det vil komme til flere prosjekter nå i slutten av året og i løpet av 2023 vil det komme til ytterligere. Samtidig vil en del av prosjektene som er planlagt igangsatt i 2023, bli skjøvet frem i tid. 
Grafen «Predicted» viser hva vi, ut fra erfaring, forventer blir flyttet fra 2023 til 2022. Denne summen er synkende og nede i 7,5 milliarder kroner. Under vises hva som forventes flyttet frem fra i år til 2023 per 22 november 2022, (164 milliarder). Hele summen, (985 milliarder) er det vi forventer kommer til å bli flyttet fra 2023 til lengere frem i tid. Erfaringsmessig er det svært lite av prosjektene som har blitt helt terminert.

 

 

De største prosjektene

Den andre tabellen viser de største enkeltprosjektene planlagt igangsatt i 2023. Den viser prosjekter som er på 5 milliarder kroner eller mer, planlagt igangsatt i 2023. Det er totalt 190 prosjekter med verdi på 1 milliard kroner eller mer. Tabellen viser de 15 største prosjektene, basert på registrert verdi. Flere av prosjektene vil trolig bli splittet opp i mindre prosjekter. Mange av prosjektene kan fremdeles bli endret på eller utsatt. Tabellen viser tiltakshaver, en kort prosjektbeskrivelse, stedsangivelse, kontraktsform, verdi i millioner kroner, hvilken igangsettelse som er planlagt, og hvor mange måneder prosjektet har blitt utsatt siden første registrering i prosjektdatabasen Byggfakta SMART.

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår