Inspirerer til vann- og realfagsstudier

 
Inspirerer til vann- og realfagsstudierIllustrasjonsbilde: Som sivilingeniør i vann- og miljøteknikk jobber du blant annet med å sikre rent drikkevann, forebygge flom, forhindre forurensing og utvikle fremtidens renseanlegg. Foto Håkon Sparre, NMBU
Onsdag 1. mars kommer 150 elever fra videregående skole til Vitenparken for å lære om hvorfor vi må ta vare på vannet vårt.

av Johanne Høie Kolås

Bak arrangementet står to NMBU-studenter, som ønsker å inspirere andre til å studere realfag og søke seg til vannbransjen i fremtiden.

Stort rekrutteringsbehov

– For å løse problemene vi står overfor i verden i dag, trengs det mange som er gode på realfag. Det er stort behov for økt rekruttering av vannstudenter i Norge, og dette ønsker vi å bidra til å gjøre noe med, sier Charlotte Trovaag til nmbu.no

Hun studerer vann- og miljøteknikk ved NMBU, og er en av initiativtakerne bak arrangementet. Med seg har hun Sofie Holtedahl, som studerer industriell økonomi.

De startet nylig #TaVerdenVidere, et initiativ som tar sikte på at flere unge skal få åpnet øynene opp for realfag, med bærekraft som bakteppe. Engasjementet for bærekraft og vann har resultert i en fullbooket inspirasjonsdag for elever fra videregående skole. Studentene har fått økonomisk støtte til arrangementet av Sparebank1 Stiftelsen Østfold og Akershus, og står selv bak program, organisering og markedsføring.

Hvorfor vann?

– Vi er helt avhengige av vann, men likevel er det så mange viktige aspekter ved vann som vi ikke tenker på i hverdagen. Det er en ressurs vi i stor grad tar for gitt. Alt fra vannet i vasken, til det som renner ned i sluk, i dusjen, ikke minst de store mengdene med vann som kommer fra industrien. Hvor blir det egentlig av, og hva skjer med det på veien? Forvaltningen av vann som ressurs er virkelig viktig, og det ønsker vi å belyse, sier Sofie.

Trenger flere som vil jobbe med vann

De neste årene må samfunnet investere milliarder i vannbransjen, og det er et stort behov for folk både i privat næringsliv og i kommunene.

– Det er veldig viktig at vi får flere mennesker som ønsker å jobbe med vann, fordi vi trenger å utvikle kompetanse og nye teknologier for å møte dagens problemer og fremtidens problemer innenfor vannbransjen, sier Charlotte.

Imponert over studentene

På inspirasjonsdagen vil elevene møte studenter og fagpersoner fra næringslivet, som vil holde korte foredrag. Deretter blir det casearbeid om Oslofjorden, hvor elevene får arbeide med konkrete problemstillinger man står overfor i vannbransjen i dag sammen med studenter. Til slutt får elevene en omvisning med poster på campus, sammen med fagpersoner fra NMBUs fagmiljø for vann. Dekan ved Fakultet for realfag og teknologi, Anne Cathrine Gjærde, er imponert over hva studentene har fått til.

– Vi er heldige som har så engasjerte studenter, som finner tid og lyst til å inspirere andre og skaper egne plattformer for å dele kunnskap om bærekraftige løsninger, sier hun.

(KILDE: NMBU)

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår