Mangfold er nødvendig for å lykkes

 
Mangfold er nødvendig for å lykkesBildet: Lyna Tran, direktør strategi og forretningsutvikling i VVS Norge
KRONIKK: Selv om flere kvinner oppdager de spennende mulighetene i rørleggeryrket, har vi en svært lang vei å gå før vi er i nærheten av likestilling.

Av Lyna Tran, direktør strategi og forretningsutvikling i VVS Norge 

Som bransje har vi ikke råd til å gå glipp av alle talentene der ute, og vi har et felles ansvar om å gjøre noe med utfordringen. 
 
I 2021 var kvinneandelen på oppnådde
svennebrev i rørleggerfaget 3,8 prosent. Går vi ti år tilbake i tid lå andelen på stusslige 1,2 prosent. Det er gledelig å se den positive trenden. På den andre siden representerer denne endringen en årlig vekst på kun 0,26 prosentpoeng. I den veksttakten vil bransjen vår nå Likestillingsombudets anbefaling om tjue prosent kvinneandel først i år 2084.
 
Det må ikke være noen tvil om at vi er helt avhengige av at flere kvinner velger rørleggeryrket i tiden som kommer. Ifølge SSB vil rørbransjen trenge 4500 nye talenter frem mot 2035, hvorav et stort antall er nødt til å være kvinner. Her vil vi behøve alt ifra rørleggere og designere, til BIM-teknikere og ingeniører. I tillegg vil bærekraftskrav kreve en stadig større kunnskap om bærekraftig utvikling, design og prosjektering i bransjen. Også digitaliseringen vil føre til behov for ny og annen type kompetanse.
 
Forskning viser at bedrifter med solid mangfold presterer bedre enn sine konkurrenter. Ikke bare vil et økt mangfold bidra til å gi rørleggerbedrifter et bredere perspektiv, men det vil også øke den enkelte bedrifts forståelse av behov og utfordringer hos kunden.  I VVS Norge tror vi på verdien av å prate om alle mulighetene som eksisterer i bransjen. Vi skal fortsette å fremsnakke servicerørleggeren og verdiene hen skaper, samtidig som at vi prater om alle de andre spennende yrkesmulighetene bransjen byr på. Og vi skal ansette og løfte frem damer.  
 
VVS-bransjen anno 2022 er som vi vet en kraftig mannsdominert bransje. Det er vårt felles ansvar å gjøre noe med dette. Vi må alle sammen bidra til å gjøre rørfaget til et kvinneyrke – det starter med hvordan vi snakker til og inspirerer unge jenter på skolen. Ingeborg-nettverket har gjort en formidabel jobb med å fremme yrket for kommende kvinnelige rørleggerspirer. I samarbeid med dem, skal VVS Norge jobbe med konkrete tiltak og endre holdninger slik at vi møter behovet for en mer kjønnsbalansert bransje. 
 
Vi har ikke råd til å vente til år 2084. 

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår