Nasjonalt senter er snart fullfinansiert

 
Nasjonalt senter er snart fullfinansiertProsjektleder Sjur Tveite ved Nasjonalt senter for vanninfrastruktur håper på økonomisk støtte fra flere aktører i norsk vannbransje, her representert ved leder for Forskning og utvikling i Norconsult, Tom Baade-Mathiesen. Arkivfoto: Odd Borgestrand.
Det mangler fortsatt 10 millioner kroner for å realisere etableringen av Nasjonalt senter for vanninfrastruktur på Ås, som har en total kostnadsramme på 50 millioner kroner. Nå går senteret ut med en klar anmodning om støtte fra entreprenører, rådgivere og leverandører til norsk vannbransje.

Av Odd Borgestrand

Senteret finansieres gjennom et spleiselag, der sentrale interessenter i vannbransjen mobiliserer ressurser. Staten, gjennom Kunnskapsdepartementet, har bevilget 20 millioner kroner. De 10 største kommunene i landet, sammen med Norsk Vann har bevilget 12 millioner.  

Senteret etableres i tilknytning til NMBU på Ås, og NMBU har gått inn med 15 prosent av aksjene. Universitetet stiller også den aktuelle tomta til disposisjon, og Ås kommune vil gjøre eksisterende ledningsnett på Campus Ås tilgjengelig for kurs og andre aktiviteter i regi av senteret. Private interesseorganisasjoner og bransjeleverandører har så langt gitt tilsagn om et bidrag på seks millioner, og nå mobiliseres det bredt for å framskaffe den resterende finansieringen på om lag 10 millioner kroner, bekrefter prosjektleder for senteret, Sjur Tveite overfor VVS aktuelt.  

- Dette er midler som er helt nødvendig for etablering og utvikling av senteret, sier han. 

Senteret er etablert som et aksjeselskap med bred forankring i vannbransjen. Eiere med offentlig tilknytning har aksjemajoritet på 60 prosent, mens private aktører og interesseorganisasjoner har 40 prosent.  Private aktører som så langt har bidratt betydelig økonomisk til etableringen er medlemmer i VA- og VVS produsentene, VVP, Maskinentreprenørenes Forbund, Rørinspeksjon Norge, Norske Rørgrossisters Forening, Basal-gruppen, Brødrene Dahl, Krohne, Grundfos, Hallingplast, Pipelife, Uponor og Ulefos.  Scandinavian Society for Trenchless Technology, SSTT, har i tillegg gått inn med aksjekapital. 

Prosjektleder Sjur Tveite håper nå på positiv respons blant annet fra sentrale rådgiverelskaper, flere av aktørene i entreprenørbransjen og andre leverandører i norsk vannbransje. Rørinspeksjon Norge er først ute med henvendelse til sine medlemsbedrifter, der de ber om støtte fra 20.000 til 100.000 kroner avhengig av bedriftens størrelse.  På vegne av Rørinspeksjon Norge mener styreleder Reidar Kveine at bedrifter som bidrar til etablering også bidrar til et krafttak for vannbransjen og for samfunnet.  

- Gevinsten kan tas ut blant annet i form av økt kompetanse hos medarbeidere og utvikling av metoder og teknologi knuttet til det norske ledningsnettet. 

Hver bedrift vil motta et synlig bevis på sin støtte i spleiselaget. Bedriftens logo vil bli en del av en egen «sponsor-vegg» på det nye vannsenteret, og bedrifter som ønsker det kan også etter avtale med senteret markedsføre sin støtte på egne nettsider. Reidar Kveine og prosjektleder Sjur Tveite håper å kunne invitere en representant til åpningen av senteret fra alle bedrifter som bidrar til etableringen.  

- En trinnvis utvikling av infrastruktur og leveranser skal tilpasses behovet både når det gjelder prioriterte leveranser og finansiering. Inntekter fra kurs, demonstrasjon av utstyr og løsninger samt FoU-prosjekter, teknologiutvikling og testing vil utgjøre det økonomiske fundamentet for senterets drift. Senteret skal etableres og utvikles basert på en drift som går i økonomisk balanse. Eventuelle overskudd vil benyttes for videreutvikling av virksomheten, opplyser Tveite. 

Leder for det nye senteret er ventet å være på plass tidlig i høst.  

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår