NoDig Challenge i mål

 
NoDig Challenge i målIllustrasjonsbilde
Ny prototype beviser at det er mulig å bore stikkledning fra kjeller til hovedvannledning uten å grave.

NoDig Challenge er nå fullført og alle kravene som Oslo VAV stilte i konkurransen er oppfylt. Det forteller administrerende direktør i Hawle Water Technology Norge AS, Klaus Prucker.

-Gjennom denne førkommersielle anskaffelsen, har vi nå utviklet en prototype som beviser at det er mulig å bore stikkledning fra kjeller til hovedvannledning – uten å grave, og det er vi svært stolte av, sier Prucker.

Det er Hawle som er hovedinvestor for prosjektet og i sin helhet eier løsningen.

Planlegger nye prosjekter
Resultatene fra NoDig Challenge ble presentert under Norsk Vanns årskonferanse i Oslo 5. september.

-Det er viktig for oss i VAV å fremme og legge til rette for ny teknologi, og vi vil følge utviklingen videre og planlegger allerede prosjekter i Oslo, sier avdelingsdirektør Sigurd Grande.

Til glede for byens borgere
Det er mange fordeler ved å slippe å grave. Det forteller forretningsutvikler Borghild Teigland Folkedal i Hawle Water Technology.

-Med denne metoden slipper vi trafikkorker og stengte gater, anleggstransport med høyt CO2-utslipp og næringsliv som taper omsetning. Fordelene er mange, man sparer både tid, penger og miljø. Det er absolutt en samfunnsøkonomisk lønnsom løsning.

Stort markedspotensial
Folkedal roser Oslo VAV’s innsats i prosjektet.

-De har hele tiden stilt strenge men reelle krav for hva bransjen krever, og har vært en god sparringspartner i teknologiutviklingen. Vi har også hatt en svært dyktig produktutvikler i Techni og rådgivning fra fremtidige operatører av systemet gjennom Båsum, sier Folkedal, som er sikker på at det nå går riktig vei.

- Vi vil tilby markedet et produkt som etter har nærmest ubegrenset markedspotensial.

Teknologi fra oljebransjen
Også teknologiutviklingsselskapet Techni er svært fornøyd med prosjektet. Techni har stått for utvikling av selve boresystemet, navigeringssystem og roboter.

-Vi har hentet det beste fra to verdener og utviklet boresystemet fra bunn av. Å kombinere smarte storskala offshoreløsninger med robuste og kostnadseffektive boresystemer for VA-industrien er ingen lett oppgave, men vi har fått det til, sier sier prosjektleder og deleier i Techni, Harald Borgen.

Han forteller at mange teknologiske nyvinninger har blitt til underveis i prosjektet.

-Hovedutfordringen har kanskje vært å oppnå så høy presisjon i et boreprosjekt, når systemet skal være så lite som mulig.

Konkurransefortrinn
Båsum Boring, som er en av Norges fremste entreprenører innen utblokking, har fungert som rådgiver i prosjektet. Når produktet blir tilgjengelig på markedet, sitter Båsum i førersetet.

-Vi ser på det som et konkurransefortrinn å være først i markedet med en slik miljøvennlig og tidsbesparende metode, samtidig som det også skaper et helt nytt marked for utblokking ettersom man nå slipper oppgraving på alle stikkledninger, sier avdelingsleder Dag Espen Båsum i Båsum Boring.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår