Ny linje for kulde og ventilasjon i Vestland

 
Ny linje for kulde og ventilasjon i Vestland
23. november vedtok hovedutvalg for opplæring og kompetanse opplæringstilbudet for skoleåret 2022/2023 og den inkluderer en Vg2-linje for kulde-, varmepumpe- og ventilasjonsteknikk. Innstillingen fra fylkeskommunen plasserer den nye linjen på Slåtthaug videregående skole i Bergen.

Siden nedleggelsen av kuldelinjen på Bergen Maritime vgs. for over ti år siden har det ikke vært opplæringstilbud i Vestland fylkeskommune innen kulde- og varmepumpeteknikk. Over tid har dette ført til en mangel på fagutdannede i regionen og ønske om å få gjenopprettet en linje har vært stort.

VKE tok i desember 2020 kontakt med fylkeskommunen for å se på muligheter for å få gjenopprettet opplæringstilbudet. Det første møtet med fylkeskommunen ble gjennomført i februar og beskjeden fra fylkeskommunen var klar: Hvis bedriftene stiller opp som opplæringsbedrifter med tilstrekkelig antall læreplasser, så vil fylkeskommunen kunne opprette en ny linje for Vg2 kulde-, varmepumpe- og ventilasjonsteknikk.

Jakten på læreplasser

Både før og etter møtet i februar har VKE vært i kontakt med bedrifter i fylkeskommunen for å høre om de er villige til å være med på en læreplassgaranti.

– Bedriftene har vært veldig positive til dette initiativet og støtten har vært stor fra alle jeg har vært i kontakt med, sier Espen Rønning, fagsjef kulde i VKE. At bransjen kan stille med læreplassgaranti gir fylkeskommunen en sikkerhet i at de elevene som velgere linjen har en læreplass å gå til, og det er et veldig tungtveiende argument for at man skal opprette en ny linje, fortsetter han.

VKE har siden den opprinnelige kontakten gjennomført flere møter med fylkeskommunen, både med politikere, utvalg og administrasjonen. Alle har vært positive til opprettelsen av en ny linje, men hele tiden stilt krav til at bransjen må være med.

Slåtthaug videregående skole

Tidligere i høst fikk VKE vite at Slåtthaug videregående skole hadde ansatt en ny lærer på elektrolinjen som hadde fagbrev som kuldemontør. Vi tok derfor kontakt med rektor på skolen, Magnhild Hakestad, og spurte om de kunne være positive til å starte opp en ny linje på Slåtthaug. Rektoren var veldig positiv til vårt initiativ og Slåtthaug har blant annet jobbet mye med å se på hvor mye det vil koste å opprette en ny linje der.

Magnhild Hakestad og de ansatte ved Slåtthaug vgs. har vært tett involvert i VKEs dialog med fylkeskommunen den siste tiden og deres arbeid har vært viktig for at fylkeskommunens administrasjon innstilte at utdanningstilbudet i fylkeskommunen skulle utvides med en klasse innen kulde-, varmepumpe- og ventilasjonsteknologi.

Positiv instilling

Innstillingen ble behandlet i yrkesopplæringsnemnda 16. november og i hovedutvalg 23. november, begge utvalgene stemte for administrasjonens innstilling. Den endelige avklaringen kommer ikke før i juni 2022, men skolen har så smått begynt arbeidet med å se hvordan de kan få plass til den nye linjen.

Bransjens positive innstilling og villighet til å ta inn lærlinger har vært helt avgjørende. Det kan best oppsummeres kommentaren til lederen for yrkesopplæringsnemndas, Roger Pilskog fra LO – Eit av Yrkesopplæringsnemnda viktigaste føremål er å bidra til at flest mogleg ungdomar får ei utdanning som fører til læreplass og fagbrev, og at verksemdene vert sikra faglært arbeidskraft. Difor meiner nemnda at dersom det er dokumentert tilstrekkeleg tilgang på læreplassar, må det opprettast tilbod slik at ungdom kan søke.

Det er nå jobben begynner

Innstillingen gjør at Slåtthaug vgs. må jobbe for at verkstedarealer og utstyr er klart til høsten. VKE har snakket med lærer Bjørn Frostad-Solberg som har gjerne tar imot hjelp og utstyr fra bransjen. Det er også ønskelig at bransjen stiller opp med kunnskap og hjelp til undervisningen, spesielt innenfor ventilasjonsteknikk.

– Det er veldig viktig at bransjen stiller opp med plasser til yrkesfaglig fordypning (YFF), utplassering av elever foregår både på Vg1 og Vg2. YFF er en ypperlig anledning til å rekruttere flere til faget og å bli bedre kjent med mulige lærlinger, sier Rønning. Bransjen må også sørge for at det er læreplasser til alle kvalifiserte søkere, slik at utdanningstilbudet ikke trues igjen, avslutter han.

(KILDE: VKE)

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår