OsloMet tester moderne inneklimaløsninger

Publisert: 17 Okt 2022
Inneklimaet er viktig for helse, komfort og kostnader, og står sentralt i bachelor- og masterstudiene i energi og miljø i bygg på OsloMet. Avgjørende er blant annet temperatur, luftfuktighet, partikler, bakterier og sopp i luften, lysstyrke, støy og utforming og innredning. Luftmengden og hvor mange som oppholder seg i rommet har også mye å si.
Smarte system for komfort og energisparing
WISE er et komplett system for regulering av inneklima, med et smart kontrollsystem og et brukergrensesnitt som skal være intuitivt og lett å bruke. Swegon, en av de store leverandørene av inneklimaløsninger, har sponset dette til OsloMet. Formålet er å justere inneklimaet til akkurat det nivået som trengs, slik at det ikke ventilerer, kjøler og varmer for mye, som koster mye energi, eller for lite, som reduserer komforten. Det finnes for eksempel sensorer som registrerer om det er aktivitet i rommet, og kommuniserer trådløst med systemet.
Gir studentene oppdatert kompetanse
Alt er nå montert i ventilasjonsteknisk rom i Pilestredet 35, en lab der studentene gjør forsøk til sine oppgaver. Å få bruke de mest aktuelle systemene og relativt nytt utstyr er svært viktig for at studentene skal få oppdatert kompetanse før de går ut i arbeidslivet.
Overingeniør Nils Ledermann og prosjektingeniør Heidi Marie Eide fra Swegon viser oss anlegget, og professor Peter Schild forklarer hva slags plass det får i undervisningen.
Behovsstyring med automatisk regulering
– Anlegget er behovsstyrt med trykkoptimering, og kan sørge for et godt inneklima med automatisk regulering, forteller Heidi Marie Eide.
– På master i energi og miljø i bygg underviser vi i ventilasjonsteknikk, og det er et komplisert emne å få innsikt i, forteller professor Peter Schild.
– Vi kan undervise med tegninger i fagbøker, men å komme hit til det ventilasjonstekniske rommet og få «hands on», oppleve hvordan det fungerer i virkeligheten, og prøve hvordan man kan stille inn et slikt system, er utrolig verdifullt.
God systemforståelse viktig
– Det er lett å gjøre feil når du skal ta i bruk et slikt anlegg. Du må ha god systemforståelse. Det er et av de viktigste læringsmålene vi har.
– Her er det for eksempel aktive tilluftsventiler. De kan justere luftmengde og temperatur, og måle CO2-konsentrasjonen i rommet. De styres av infrarøde detektorer, og hvis du kommer inn i rommet vil de merke at du er der.
Tilluftsventilene har en spesiell utforming slik at luftmengden reguleres automatisk samtidig som lufthastigheten ut av ventilen ikke skaper en ubehagelig trekkfølelse for dem som sitter i nærheten.
– Spesielt med denne løsningen, er at den har flere trykkfølere som måler trykk i kanalene. Hvis trykket blir for høyt, kan de forhindre at det blir feil trykk, og da kan vi unngå problem med støy, sier Peter Schild.
Et slikt system blir ofte brukt i store bygg. Med trådløs radiokommunikasjon slipper du kabelfeil som kan skape vansker, og det blir lettere å plassere de produktene som trengs, og oppgavene kan fordeles etter at produktene er montert. Og alle produktene kan kommunisere med hverandre. Systemet har integrerte følere for bevegelse og temperatur. Hvis det er varmt, øker luftmengden for å kjøle. Det er også mulig å ha CO2-følere på veggene eller i noen av produktene, slik at systemet reguleres etter behov. Det hender at brukerne har egne ønsker om temperatur, du kan da gi brukerne mulighet til å stille opp eller ned temperaturen etter eget ønske.
Bildet: Peter Schild i ventilteknisk rom. Tavle med kabler og brytere i bakgrunnen.
At studentene får "hands on" og får god systemforståelse har mye å si. Det bidrar anlegget i ventilasjonsteknisk rom til, framhever professor Peter Schild. Foto: Magdalena Emilie Vassbotn Hestholm
Den viktigste laboratorieoppgaven
Professor Mads Mysen forteller at den viktigste laboratorieoppgaven blir gjort på riggen i ventilasjonsteknisk rom. Her kan studentene slippe seg løs. De kan for eksempel stille inn på temperatur og regulere luftmengde. Trykkoptimalisering er ikke mulig i og med at det er såpass få ventiler i det ventilasjonstekniske rommet.
– Vi har hatt en liten konkurranse på om vi kan gå ned i trykk, og få de riktige luftmengdene ut.
Modernisering av laben
Systemet fra Swegon er en betydelig modernisering og aktualisering av utstyret i ventilasjonsteknisk rom.
– Det var en tilsvarende rigg her tidligere, uten trådløs kommunikasjon. Nå har vi mer moderne utstyr med bedre grensesnitt, og mer tidsaktuelt for studentene som skal ut arbeidslivet etter studiene. Det blir kjempegøy å bruke denne riggen. Det er helt avgjørende at studentene får det inn i fingrene, og ser hvordan det virker, sier Peter Schild.
Komplisert å forstå behovsstyrt ventilasjon
– Behovsstyrt ventilasjon er dynamisk. Endrer du på en ting, så endrer du også mye annet. Noen kan ha problem med å forstå at det er dynamisk. At det forplanter seg, at en endring påvirker de andre parametrene. Hvis du endrer CO2 nivået, endrer du også luftmengden. Hvis du regulerer på et høyere CO2-nivå, trenger du mindre luft, da vil spjeldet lukke seg slik at du får mindre luft inn, sier Mads Mysen.
Alle nye kontorbygg, skoler og helsebygg har nå en form for behovsstyring. Med slike produkter får de mer kontroll på at de kan sikre seg et godt inneklima.
Bildet: Her åpner Heidi Marie Eide fra Swegon det nye stystemet ved klippe over det røde båndet. Foto: Magdalena Emilie Vassbotn Hestholm
-
VA Consult inn i dansk rådgiverselskap
VA Consult med sine 40 medarbeidere og avdelinger i Sandefjord, Moss, Skien og Drammen blir i løpet av året en del av det danske rådgiverselskapet Envidan.
-
Orkla Foods kutter CO2-utslipp med 20 prosent
Orkla Foods Norges fabrikk i Elverum kutter CO2-utslippet med 20 prosent gjennom ny avtale om bruk av fjernvarme fra Eidsiva Bioenergi.
-
Duktile rørdeler til besvær
FAGARTIKKEL: Skjøter der PE møter duktile rørdeler – populært kalt "blågods" – er en gjenganger i lekkasjer og driftsproblemer.
-
Tilbyr totalentreprise på ventilasjonsprosjekt
AKTUELLE PROSJEKTER: Larvik kommune Eiendom søker totalentreprenør til ventilasjonsprosjekt ved Frøy skole i Larvik.
-
Halverer kostnadene på oppvarming og kjøling
Brønnparken ved Ørland flystasjon, som består av 144 brønner, sørger for å ta imot overskuddsvarme om sommeren og returnere den til fjernvarmeanlegget om vinteren.
-
Nå vil «alle» bli rørleggere
Rørleggerlinja er mer populær enn noen gang både blant jenter og gutter. For tredje året på rad opplever rørleggerfaget rekordsøkning og hele 26 prosent flere jenter enn i fjor ønsker seg til faget.
-
Vil kickstarte ombruk innen VVS med seminar
I BAE-næringen dukker det stadig opp nye ombruksinitiativer, men lite i stor skala, og sjeldent for VVS spesifikt.
-
Julie Forseth til topps i Trøndersk mesterskap for rørleggerlærlinger
Julie Forseth er rørleggerlærling i GK. Hun har nå, som første kvinne, vunnet Trøndersk mesterskap for rørleggerlærlinger. Nå skal hun representere Midt-Norge i NM for rørleggerlærlinger.
-
Lindab velger Trox Auranor i sin lufttekniske storsatsing
Lindab har valgt Trox Auranor som sin foretrukne leverandør av lufttekniske produkter. Siden Lindab ønsket en stabil kvalitetsleverandør i det norske markedet, falt valget på Trox Auranor.
-
Lanserer Smart Building Hub
Sammen med 16 partnere er SINTEF i gang med et stort forskningsinfrastruktur-prosjekt innen datainnsamling og -analyser av bygningers energiforbruk og inneklima.
-
Utreder alternativ til omstridt forbrenningsavgift
- Regjeringen må endre den omstridte avgiften på avfallsforbrenning slik at den faktisk kutter utslipp, mener Norsk Fjernvarme. Nå tar bransjen ansvar for å utrede hvordan.
-
Viser frem flere nyheter på VVS-dagene
VVS-DAGENE 2022: - Systemair ser frem til årets messe på Lillestrøm og håper på god oppslutning og godt besøk. Vi stiller med stor stand og mange spennende produktnyheter, sier markedssjef Amund Ona Gjul.
-
- Hvor ble det av storsatsing på ENØK?
STATSBUDSJETTET: – På forhånd varslet regjeringen en storsatsing på enøk og en handlingsplan for 10 TWh energisparing i bygg, men leverer dessverre ikke på noe av dette, sier Bård Baardsen, rådgiver i Norsk Varmepumpeforening.
-
Vestnes tilbyr rammeavtale på rørleggertjenester
AKTUELLE PROSJEKTER: Vestnes kommune i Møre og Romsdal ønsker å inngå rammeavtale for kjøp av rørleggertjenester og tilhørende materiell.
-
Stor undervannsledning i Fornebu-prosjekt
FAGARTIKKEL: Nå bygger Bærum kommune seks kilometer hovedvannledning som skal forsyne Fornebu med rent vann. Drøyt fire kilometer undervannsledning i 710 mm PE SDR 7,4 får en nøkkelrolle.
-
Ny salgsdirektør i Lindab
Ståle Svensson har gjennom 10 år i Lindab hatt flere roller i selskapet. Nå er han klar for å starte i den nyopprettede stillingen som Salgsdirektør Norge.
Aktivitetskalender
-
Vil kickstarte ombruk innen VVS med seminar
I BAE-næringen dukker det stadig opp nye ombruksinitiativer, men lite i stor skala, og sjeldent for VVS spesifikt. -
Hvordan redusere vannskaderisiko i fremtidige bygg?
SINTEF Community, Rørentreprenørene Norge (RørNorge), Fagrådet for våtrom (FFV) og Direktoratet for byggkvalitet (DIBK) inviterer til Norsk Vannskadedag 2023. -
- Dette er et velfungerende messekonsept
VA-MESSENE 2023: Utstillerne under årets VA messe i regi av VA- og VVS produsentene VVP er udelt positive til messekonseptet og gjennomføringen av de ulike messene så langt. -
Rensing for milliarder i Drammensregionen
VA-MESSENE 2023: Lier, Asker og Drammen kommuner går sammen om et nytt avløpsrenseanlegg for Drammensregionen. -
Solid løft for VA-messene
VA-MESSENE 2023: Med 800 besøkende på dagens VA messe på Gardermoen bIe det et solid løft for messearrangørene VA- og VVS produsentene VVP. -
«Fuktfamilien» samles til seminar
Hva skjer hvis man slår av strømmen i en moderne hytte? Dette blir ett av mange spennende temaer på Nasjonalt fuktseminar i Oslo 19. april. -
Snart klart for VKE-konferanse
VKE-konferansen og årsmøte arrangeres 4. mai 2023 på Clarion Hotel Oslo i Bjørvika. Temaet for VKE-konferanse 2023 kompetanse i bransjen – hva trenger vi? -
Klart for BACnet-kurs
NFEA arrangerer BACnet-kurs i Oslo i 15-16. februar 2023. Foreleser er Frank Schubert fra Beckhoff Automation GmbH & Co i Tyskland. -
Inviterer til VA-dagene for tredje gang
I april inviterer Saint-Gobain PAM Norge AS til VA-dagene for tredje gang, og øker samtidig fra én til to dager. VA-dagene 2023 – by PAM, er navnet på konferansen. -
- Datoene er klare for VA Messene 2023
VA MESSENE 2023: Norges største og råeste bransjetreff for VA er nå klare med datoene for 2023. Fra 7. – 16. mars reiser VA Messene igjen rundt til fire byer i Norge – denne gangen sammen med både Norsk Vann, Nasjonalt senter for vanninfrastruktur og flere nye utstillere. -
- Bekrefter Cersaies betydning
Totalt 91 296 besøkende deltok på Cersaie 2022 nylig. Til sammen 624 utstillere fylte det 140 000 kvadratmeter store messeområdet, fordelt på femten haller i Bologna messesenter.
Aktuelle prosjekter
-
Tilbyr totalentreprise på ventilasjonsprosjekt
AKTUELLE PROSJEKTER: Larvik kommune Eiendom søker totalentreprenør til ventilasjonsprosjekt ved Frøy skole i Larvik. -
Tilbyr avtale på sprinklerkontroll
AKTUELLE PROSJEKTER: Levanger kommune tilbyr avtale på årskontroll av sprinkleranlegg. -
UiO tilbyr rammeavtale på pumpeservice
AKTUELLE PROSJEKTER: Universitetet i Oslo (UiO) ønsker å inngå rammeavtale med én leverandør som kan foreta service/kontroll, vedlikehold, reparasjon og nyinstallasjon av grunnvanns-, spillvanns-, kloakk-, og utendørs pumpeinstallasjoner. -
Ønsker serviceavtale på ventilasjonsanlegg
AKTUELLE PROSJEKTER: Levanger kommune inviterer til tilbudskonkurranse på service på kommunens ventilasjonsanlegg. -
Tilbyr totalentreprise på enøktiltak
AKTUELLE PROSJEKTER: Vestfold og Telemark fylkeskommune (VTFK) inviterer til konkurranse om totalentreprise på enøktiltak / ventilasjonsprosjekt. -
Samspill om nytt renseanlegg i Kongsberg
AKTUELLE PROSJEKTER: Kongsberg kommune har tatt et stort steg på veien mot et nytt renseanlegg med høye ambisjoner til bærekraftig utnyttelse av ressursene i avløpsvannet. -
Statsbygg tilbyr rammeavtale innen ventilasjon
AKTUELLE PROSJEKTER: Statsbygg tilbyr rammeavtale på ventilasjonstjenester på eid og leid bygningsmasse i Ålesundsregionen. -
Søker totalentreprenør til VA-prosjekt
AKTUELLE PROSJEKTER: Nittedal kommune utlyser tilbudskonkurranse for rehabilitering av vannledninger ved Slattum terrasse. -
Tilbyr kjøle- og fryseromsprosjekt ved Kurland sykehjem
AKTUELLE PROSJEKTER: Sarpsborg kommune utlyser totalentreprise på utskifting av kjøle- og fryserom ved Kurland Sykehjem. -
NMBU søker ventilasjonsentreprenør
AKTUELLE PROSJEKTER: NMBU og NIBIO på Ås tilbyr rammeavtale på ventilasjonstekniske tjenester. -
Utlyser ventilasjonsprosjekt i Vestvågøy
AKTUELLE PROSJEKTER: Vestvågøy kommune i Nordland inviterer til konkurranse om oppgradering av ventilasjonsanleggene ved Svarholt skole – «Gulbygget». -
Tilbyr rammeavtale på rådgivningstjenester
AKTUELLE PROSJEKTER: Evenes kommune i Nordland utlyser konkurranse om rammeavtale på prosjekterings- og rådgivningstjenester i kommunen -
Bygger ny energisentral ved UiS
AKTUELLE PROSJEKTER: Universitetet i Stavanger har ambisjon om å bli selvforsynt med energi. Etablering av en ny energisentral er et stort og viktig skritt på vei mot målet. -
Skal oppgradere byggautomasjon ved Oppdal helsesenter
AKTUELLE PROSJEKTER: Oppdal kommune Inviterer til anbudskonkurranse om utskifting av bygningsautomasjonsanlegget ved Oppdal helsesenter. -
Søker leverandør til bioenergiprosjekt
AKTUELLE PROSJEKTER: Sigdal kommune søker leverandør til bioenergiprosjekt i kommunale formålsbygg på Nerstad og Eggedal. -
Søker konsulentbistand i energi- og klimaspørsmål
AKTUELLE PROSJEKTER: Rogaland fylkeskommune ønsker konsulenttjenester for kartlegging og analyse av energi- og klimaomstilling i Rogaland.
Bransjekommentar
-
Duktile rørdeler til besvær
FAGARTIKKEL: Skjøter der PE møter duktile rørdeler – populært kalt "blågods" – er en gjenganger i lekkasjer og driftsproblemer. -
- Mange gode grunner til å sveise mer PE med High Force-metoden
FAGARTIKKEL: PE-sveising med High Force-metoden (SHP) går fortere, og gir flere meter ledning pr arbeidstime – uten å gå på kompromiss med kvalitet. -
Trykktesting til besvær
FAGARTIKKEL: - Konsekvensene for å ha liten kunnskap om trykktesting kan bli fatale og få store negative konsekvenser. -
- Det kreves konkrete mål for å øke kvinneandelen i installasjonsbransjen
KRONIKK: Innen 2024 skal antallet kvinner i Assemblins produksjon i Norge dobles, fra 50 til 100. Det kan virke som et ambisiøst mål i en mannsdominert bransje, men vi er overbevist om at det kreves konkrete mål for virkelig å lykkes med å tiltrekke seg kvinner til vår sektor. -
Dilemmaer innen boligventilasjon
FAGARTIKKEL: Prosjektet Healthy Energy-efficient Urban Ventilation utforsker muligheter og utfordringer for god ventilasjon i blokkleiligheter, med særlig vekt på håndtering av fukt og matos. -
BIM - et viktig redskap for rørleggeren
FAGARTIKKEL: BIM har flyttet seg fra arkitektens skrivebord til byggeplassen. Det får konsekvenser for mange, blant annet for rørleggeren og for deg som oppdragsgiver, eller utførende prosjekteier. -
Energismarte bygg? Vi kan ikke vente mer!
KRONIKK: Opptil 50,4 prosent energikutt er mulig. Budskapet på Energismarte Bygg konferansen 2023 var tydelig. For å ha en bærekraftig fremtid, trenger byggebransjen forpliktende rammer og forutsigbare insentiver. -
Prosjekter for bedre vannforsyning
FAGARTIKKEL: - Store deler av vann- og avløpsnettet vårt er i dårlig forfatning. Det krever at vi setter fart på arbeidet med å skifte det ut. Dette er et godt kjent faktum, og de fleste er enige om at mye må gjøres. -
EPD er død. Lenge leve EPD!
BRANSJEKOMMENTAR: - Christen Ræstad har rett i så mangt; mange miljøregnskap har hittil vært tynn suppe, offentlige innkjøp vektlegger i hovedsak pris og man må bare innse at miljømessig korrekte valg koster penger. -
- Unødvendig sløsing med pukk i rørgrøfter
FAGARTIKKEL: Det sløses store mengder god, kostbar pukk i norske kommuners rørgrøfter. Må det være sånn? Hvor mye forskjell gjør det om du bruker PE-rør eller andre materialer? -
- Her er fem energitrender for byggebransjen i 2023
KRONIKK: Hvilke trender vil forme nærings-, bolig- og industribygningssektoren i 2023? Energi vil være et overordnet tema. -
- EPD er bare ett av flere verktøy
FAGARTIKKEL: EPD miljødokumentasjon på rør og andre produkter er et tema mange byggherrer og prosjekter er opptatt av nå. Men miljøregnskap i prosjekter er mer enn det, og EPD er ett av flere verktøy. -
Hva innebærer å ha vedlikeholdsansvar i borettslag og sameier?
FAGARTIKKEL: Styret i borettslag og sameier er ansvarlig for vedlikehold. Det innebærer blant annet å sørge for at felles rør, sluk, kanaler og andre fellesinstallasjoner som går gjennom boligen eller i grunnen, blir holdt i orden. Har dere kontroll på dette i ditt styre? -
Fem sentrale trender for byggebransjen i 2023
KRONIKK: Det er all grunn til å forvente et tøft 2023 for byggesektoren. Stigende renter, høy inflasjon og krigen i Ukraina er blant årsakene til de urolige tidene. -
Hvordan få et varmeanlegg til å virke optimalt?
FAGARTIKKEL: Et varmeanlegg trenger energibærer med god kvalitet for at det skal fungere optimalt energiøkonomisk. -
Hvordan ser prosjektmarkedet for 2023 ut?
Prosjektdatabasen Byggfakta SMART registrerer om lag 12000 igangsettelser i et normalår. I 2022 så vi en nedgang i prosjektstartene, noe usikkerheten i markedet må ta sin del av skylden for.
Kurs og Seminarer
-
Vil kickstarte ombruk innen VVS med seminar
I BAE-næringen dukker det stadig opp nye ombruksinitiativer, men lite i stor skala, og sjeldent for VVS spesifikt. -
Hvordan redusere vannskaderisiko i fremtidige bygg?
SINTEF Community, Rørentreprenørene Norge (RørNorge), Fagrådet for våtrom (FFV) og Direktoratet for byggkvalitet (DIBK) inviterer til Norsk Vannskadedag 2023. -
- Dette er et velfungerende messekonsept
VA-MESSENE 2023: Utstillerne under årets VA messe i regi av VA- og VVS produsentene VVP er udelt positive til messekonseptet og gjennomføringen av de ulike messene så langt. -
Rensing for milliarder i Drammensregionen
VA-MESSENE 2023: Lier, Asker og Drammen kommuner går sammen om et nytt avløpsrenseanlegg for Drammensregionen. -
Solid løft for VA-messene
VA-MESSENE 2023: Med 800 besøkende på dagens VA messe på Gardermoen bIe det et solid løft for messearrangørene VA- og VVS produsentene VVP. -
«Fuktfamilien» samles til seminar
Hva skjer hvis man slår av strømmen i en moderne hytte? Dette blir ett av mange spennende temaer på Nasjonalt fuktseminar i Oslo 19. april. -
Snart klart for VKE-konferanse
VKE-konferansen og årsmøte arrangeres 4. mai 2023 på Clarion Hotel Oslo i Bjørvika. Temaet for VKE-konferanse 2023 kompetanse i bransjen – hva trenger vi? -
Klart for BACnet-kurs
NFEA arrangerer BACnet-kurs i Oslo i 15-16. februar 2023. Foreleser er Frank Schubert fra Beckhoff Automation GmbH & Co i Tyskland. -
Inviterer til VA-dagene for tredje gang
I april inviterer Saint-Gobain PAM Norge AS til VA-dagene for tredje gang, og øker samtidig fra én til to dager. VA-dagene 2023 – by PAM, er navnet på konferansen. -
- Datoene er klare for VA Messene 2023
VA MESSENE 2023: Norges største og råeste bransjetreff for VA er nå klare med datoene for 2023. Fra 7. – 16. mars reiser VA Messene igjen rundt til fire byer i Norge – denne gangen sammen med både Norsk Vann, Nasjonalt senter for vanninfrastruktur og flere nye utstillere. -
- Bekrefter Cersaies betydning
Totalt 91 296 besøkende deltok på Cersaie 2022 nylig. Til sammen 624 utstillere fylte det 140 000 kvadratmeter store messeområdet, fordelt på femten haller i Bologna messesenter. -
- Vi håper på storinnrykk
Påmeldingen til Hallingtreffs 25 års jubileum åpner 10. november. Treffet arrangeres på Ål og Geilo 10. - 12. januar 2022. -
Høringsmøte om klimabaserte energikrav i TEK
Rørentreprenørene Norge og VKE arrangerer digitalt høringsmøte for medlemsbedriftene onsdag 1. september kl. 10.00 - 12.00 på Teams. -
AVLYST: Tror på suksess for VA-touren 2020
Det blir på Sørlandet Travpark utenfor Kristiansand startskuddet går for tredje runde av VA Tour Norge førstkommende torsdag. -
Varmepumpekonferansen 2020 nærmer seg
På Varmepumpekonferansen vil det bli debatter og foredrag om alt fra synlighet på nett og maks effektbehov i borettslag, til dimensjonering av brønnparker og New Green Deal for Europe. -
Fronter smarte VA-løsninger
Nå slippes hele seminarprogrammet for årets VA Tour Norge som arrangeres på fem steder i mars. Temaet er «Smarte løsninger for vannforsyning og overvann.
Produktnyheter
-
UWANO godt mottatt i Norge
Høsten 2021 lanserte Mitsubishi Electric varmepumper sin nye toppmodell, UWANO. Modellen har en fabrikkgarantert varmekapasitet helt ned til -30 grader og er testet på et av Norges kaldeste steder: Drevsjø. -
Designa lanserer fronter fra Nature by Designa
Designa lanserer nå helt nye fronter i et unikt design med utsøkte detaljer og finish. Baderomsinnredningen er kledd i naturmaterialer og gløder med sine fingertappede fronter i eik. -
Lunos desentral ventilasjon får trådløs styring
Det nye ventilatordekslet inneholder trådløs kommunikasjon og kan kobles direkte til 230 Volt så man slipper kabling mellom ulike rom. -
Tapwell utvider produktsortimentet
Sammen med Note Design har Tapwell utviklet et helt nytt sortiment av håndkletørkere, samt to nye overflater på blandebatterier til kjøkkenet. -
- Velg riktig radonmåler
På eiendommer med ventilasjon kan radonnivået variere kraftig, avhengig av om ventilasjonen er slått på eller ikke. For å optimalisere ventilasjonen på arbeidsplasser og skoler, er det derfor viktig å velge rett radonmåler. -
Lanserer AXOR Universal Rectangular Accessories
Nå presenterer AXOR den nye tilbehørskolleksjonen AXOR Universal Rectangular Accessories, laget i samarbeid med Philippe Starck. -
Swegon presenterer frikjøleenhet med R290
Swegon har nylig lansert Titan Sky Hi FC R0, en helt ny serie luftkjølte væskekjøleenheter med innebygd frikjølingsfunksjon. -
- Mykstarterteknologi kan redusere lekkasjer
- Med en mer intelligent mykstarter har du større muligheter til å optimere startmomentet for å maksimere pumpenes ytelse og rørsystemenes levetid, mener ABB Electrification Norway AS. -
Lanserer NORD Mini Kitchen
Nordconcept AS lanserer nyheten NORD Mini Kitchen. Dette er ferdig monterte minikjøkken i moderne nordisk design på kun 117cm. -
AXOR utvider sortimentet med flere matt sorte produkter
Matt sort står for sofistikert design. Overflatefargen Matt Black avspeiler ikke bare en av de viktigste trendene innen design og innredning. Den lar seg også lett integrere i praktisk talt enhver designstil og gir flere muligheter for individualisering. -
Flow 1000 i skogsgrønn drakt
Siden svenske Vedum presenterte fargen skogsgrønn for noen år siden, har den blitt en stor favoritt. Nå presenteres en skogsgrønn variant av baderomsklassikeren Flow 1000 på et bad malt i samme nyanse. -
Snøfreserne som lar deg snørydde uten å bli utmattet!
Fra snødekte gangstier til hardpakkede innkjørsler – RYOBIs nye snøfresere har akkurat det du trenger for rask og sikker snørydding. -
Fargerike betjeningsplater fra TECE
TECEvelvet er nå tilgjengelig i seks moderne nyanser; Hvit, Greige, Beige-Brun, Lysgrå, Brun-grå og Sort. Betjeningsplaten er designet av Konstantin Grcic. -
Lindab med komplett styringssystem for brannspjeld
Brannvern i bygninger, og spesielt i ventilasjonssystemer, er et viktig område for Lindab. Nå lanseres et komplett styringssystem for brannspjeld. -
Exvent lanserer Svea Cooler
Exvent lanserer nå en Cooler-modul for sitt nye Svea-ventilasjonsaggregat. Utformingen av modulen muliggjør ventilasjon og kjøling av boliger uten behov for ekstra plass eller separat utedel for kjøling. -
Lanserer Alfix ProFix Plus
I 2022 vant Alfix Byggeriets Miljøpris for sin aktive bærekraftsstrategi. I forbindelse med dette lanserer de nå Alfix ProFix Plus, et av Norges første svanemerkede flislim.
Nyttekjøretøy
-
- Sjokkerende dårlige intensiver
Under Arendalsuka har støtte og insentiver til elektriske varebiler vært et hett tema. RSA mener nullutslippsmålene i 2025 for el-varebiler kun kan nås dersom varebil-intensiver økes betraktelig, på linje med andre europeiske land. -
Først ut med helelektriske Ford E-Transit
De tre første kundeleverte E-Transit i Norge, som nylig ble utlevert hos Kverneland Bil i Stavanger, skal nå settes inn i den daglige driften og levere kontorrekvista og forbruksmateriell til bedrifter i Stavanger og Sandnes-regionen i Rogaland. -
Ford Transit Custom blir helelektrisk
Ford tok i dag nok et stort og viktig skritt på veien mot en helelektrisk fremtid da Ford Pro avslørte de første detaljene om den nye helelektriske E-Transit Custom. -
Fortsetter å sponse Norges Hyggeligste Håndverker
– Vi er svært fornøyd med fortsatt å være hovedsponsor for en kåring som skaper så mye engasjement og stolthet hos håndverkerne, sier Ingvild Øversveen, markedssjef for Volkswagen Nyttekjøretøy i Harald A. Møller AS. -
Først ute med «grønn rørinspeksjon»
JTR Gruppen, med hovedkontor på Nærbø, har fått overlevert sin første helelektriske rørinspeksjonsbil. Trolig er dette den første bilen i sitt slag i Norge. -
Har overtatt Fiat, Alfa Romeo og Jeep i Norge
Fra og med 1. desember 2021 har Bertel O. Steen overtatt importen av bilmerkene Fiat, Alfa Romeo og Jeep til Norge. -
Ford avduker neste generasjon av Ford Ranger: Smartere, tøffere og enda mer praktisk i bruk
Ford avduket i dag den smarteste, tøffeste og mest kapable Ranger pickup som noensinne er utviklet. -
Ranger i fire spesialutgaver
I løpet av året har Norge og Europas mest solgte pickup så langt i år, Ford Ranger, kommer i fire nye spesialutgaver. Nå skal de nye variantene prøvekjøres av europeisk presse. -
Tvinges til å kjøpe flere biler
Dagens regelverk tvinger KTV Group-eier Kennet Nilsen til å kjøpe flere biler enn han trenger. Årsaken er seteavgiften. Et baksete koster bygg og anleggsbedriften 674 000 kroner. -
Salgsstart på elektriske EQV varebil
Mercedes-Benz EQV varebil er et elektrisk alternativ med høyt fokus på komfort. Bilen har en rekkevidde på opptil 357 kilometer (WLTP), og kan hurtiglades med opptil 110 kW. Prisene starter på kr. 689.900,- og den kan bestilles allerede nå. -
Nye Ford E-Transit skal snart testes av norske kunder
Norge er et av tre land hvor den nye helelektriske varebilen Ford E-Transit snart skal tas i bruk i et stort kundetestprosjekt som gjennomføres i Europa. -
Ford lanserer to nye Ranger-spesialvarianter: Stormtrak og Wolftrak
Ford Ranger var Norges mest solgte pickup i Norge i fjor. Til høsten kommer den i ytterligere to spennende og eksklusive spesialvarianter: Ranger Stormtrak og Ranger Wolftrak. -
Toyota er Norges mest kjøpte bilmerke i første kvartal
Med over 6000 nyregistrerte biler så langt i år, topper Toyota listen over landets mest populære bilmerker ved å være størst både på person og varebil. -
Satser på elektriske varebiler
Bilansvarlig Ståle Thuv i Assemblin kunne uka før påske ta imot de første seks av i alt 32 nye, elektriske varebiler. -
Ford lanserer smarte speil for varebiler
Nå kan du få ettermontert et smart bakspeil til Transit Custom og 2T Transit. Speilet gir deg full oversikt bakover dersom du har varebil uten vindu bak eller fullastet bil. -
Ford utvikler egne lyspanel for å gjøre veiarbeid tryggere
Hvert år blir veiarbeidere som jobber langs europeiske veier skadet eller drept. Nå har Ford utviklet et eget avansert lysende panel som skal gjøre bilene og veiarbeiderne tryggere og synligere langs veien på mørke kvelder.