Overoppheted marked for håndverkere i nytt svensk skianlegg

 
Overoppheted marked for håndverkere i nytt svensk skianleggdre Himmelfjäll ligger ved fjorden Hemmeråsen i Älvdalen kommune i Dalarna og omfatter 2000 hektar. Skianlegget åpner jul 2019 med sine 8 første løyper og ca. 22 bakker, med en maksimal fallhøyde på 324 meter og lengste skråning på 3,4 km.
AKTUELLE PROSJEKTER: Skiprosjektet Himmelfjäll i Idre i Sverige er i gang, med bakker, heiser og infrastruktur. Hyttesalget går unna i rasende fart og husbyggerne støvsuger Nord-Dalarna for elektrikere, rørleggere og ventilasjonsinstallatører. Og prisene på tjenestene stiger.
 
Av Susanne Bengtsson / Byggvärlden
 
I dag er mellom 40 og 50 entreprenører på plass og neste år forventes det nesten 200 til.
 
- Det er en drøm å bli involvert i et så stort byggeprosjekt hjemme, sier entreprenør Peter Emretsson fra Idre, som bygger løyper og løftegater.
 
Og nesten alle trenger hjelp fra tømrere til å bygge husene.
- Markedet for håndverkere er overopphetet her, og husbyggerne støvsuger Nord-Dalarna på elektrikere, rørleggere og ventilasjonsinstallatører, det betyr at prisene har steget her, forteller Torbjörn Wallin, som er nyutnevnt administrerende direktør i Himmelfjäll AB.
 
Går unna i rasende fart
 
- Vi selger to tomter i uken akkurat nå. Det kommer til å være en rasende fart, mye raskere enn vi hadde våget å håpe på. Kommunen, som vi har et godt samarbeid med, jobber hardt for å utvikle to nye områder, sier Wallin.
 
Idre Himmelfjäll , som ligger på fjellet Hemmeråsen, blir den første nye alpine storsatsing siden Romme Alpin og Kläppen åpnet på 1980-tallet. I Örndalen i Vemdalen er det også planlagt et nytt stort fjellanlegg.
 
Vil bli et av Skandinavias største
 
Visjonen til Idre Himmelfjäll er å bli et av Skandinavias største turistsentre, og det inkluderer 2000 hektar natur, med en rekke overnattingsmuligheter, restauranter, butikker, veier, parkering og tilhørende tjenester.
 
Når første trinn åpner julen 2019, vil 8 heiser, 22 alpine skibakker, snøproduksjon, vannrør, pumpehus, langrennsløyper, skibutikk, ca 2600 senger og en masse andre ting å være klart.
 
Det nye skiområdet vil gi mange jobber. Allerede under den første byggeprosessen nå, er minst 150 personer ansatt i bygging, bygging, transport med mer.
 
Krever omfattende oppgradering
 
I tillegg til byggeplassene som er direkte knyttet til skianlegget, må kommunen styrke og utvikle VA-nettverk, vannreservoar, kraftnettet, fibernett. Politikere og Transportstyrelsen arbeider også på motorvei 70 for å møte den økte belastningen.
 
En av entreprenørene på plass i Idre er Norrdala Bygg, som for tiden bygger et høyt reservoar bestående av tre bassenger, som allerede er klart til jul.
 
 - Det er veldig gøy at det er så mange lokale byggherrer, fra Idre, Älvdalen og Särna, her. Vi ønsker å jobbe her fordi det er flere langsiktige prosjekter her enn i storbyene, sier Pontus Johansson, konsernsjef i Norrdala Bygg.
 
Både feriehjem og flerfamiliehus er planlagt. Tomteprisene er mellom 395 000 og 1,6 millioner svenske kroner. 80-85 prosent av kjøperne er personer som bygger boliger eller boliger.
 
Én av entreprenørene som kjøpte land på fjellet, er ÄlvdalsBygg & Hyvleri AB. Akkurat nå bygger de to visningshus.
 
- Vi har vår fabrikk i Älvdalen, og det er morsomt å bli involvert og bygge her i fjellet. Men samtidig er det en risiko vi tar. Vi vet ikke om vi får husene solgt og til hvilken pris, sier Roger Mattsson, tømrer ved firmaet.
 
Emretssons Entreprenad AB er en lokal entreprenør som har tilbakekalt alle sine ressurser for å være ansvarlig for både skråninger, heiser, veier og vannsystemer.
 
 - Vi har et dusin enheter oss selv, og nå velger jeg hjem så mange maskiner som det går. Da har vi også tatt med en rekke underleverandører, de fleste av dem fra Älvdalen kommune. Vi hadde ikke blitt vant til noe annet. Det er ekstremt kort tid vi er klare, anlegget vil være klar med den første utviklingsfasen til neste jul, sier Peter Emretsson, administrerende direktør i selskapet.
 
FAKTA:
 
Idre Himmelfjäll, som ligger på fjorden Hemmeråsen i Älvdalen kommune i Dalarna, dekker 2000 hektar.
Fjellferiestedet Idre Himmelfjäll åpner jul 2019 med sine 8 første løyper og ca. 22 bakker, med en maksimal fallhøyde på 324 meter og lengste skråning på 3,4 km.
Fullt utvidet vil anlegget ha over 20 000 senger, 30 heiser og 50 skråninger og tilhørende tjenester.
 
comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår