Tilrettelagt arbeidsdag ble løsningen for Silje

 
Tilrettelagt arbeidsdag ble løsningen for SiljeBildet: GK har vært støttende, og har tilrettelagt for at jeg kan jobbe med mer fleksible oppgaver som passer mine behov, sier servicerørlegger Silje Katrina Høva Johansen
Med et barn på vei og en tilrettelagt arbeidsdag hos GK på Otta, viser servicerørlegger Silje Katrina Høva Johansen, at det er går fint å stå i et fysisk krevende arbeid i svangerskapet.

For åtte år siden banket Johansen på dørene til GKs kontorer på Otta, fast bestemt på å sikre seg en stilling. Med bakgrunn fra sykehjem, ønsket hun å fortsette med et fysisk krevende yrke som også kunne tilby en variert hverdag. Skepsisen mot kvinnelige rørleggere var da tydelig i Gudbrandsdalen, mener hun. Men tiden endrer seg, og nå er det fem kvinnelige rørleggere i området, skriver GK i en pressemelding.

– For kvinner blir ikke rørleggeryrket lagt frem som en naturlig karrierevei, selv om jeg opplevde full støtte fra alle i familien da jeg selv valgte å bli det, sier Johansen. 

Savnet gode forbilder

29-åringen som har bodd i Gudbrandsdalen de siste 13 årene understreker hvor avgjørende synlighet og dialog er for å endre normer, og åpne dører for jenter og kvinner i håndverksfagene. Hun mener at representasjon kan være nøkkelen til at flere velger den karriereveien.

– Jeg merker at jo mer synlig og åpent vi snakker om kvinner i byggebransjen, jo flere kan forestille seg selv i håndverkeryrkene. Derfor er representasjon i skoler og ikke minst sosiale medier viktig, påpeker Johansen. 

I dag er Johansen en “workfluencer” for GK. Ett ord satt sammen av “work” og “influencer”. Hun er nemlig en del av gjengen som deler innhold fra sin arbeidshverdag på Instagram-profilen til Team GK, som drives av ansatte på tvers av GKs kontorer i Skandinavia. I tillegg er hun rørambassadør for «Bli Rørlegger», Rørentreprenørene Norges rekrutteringsprosjekt overfor ungdom, og tar en aktiv rolle i å vise frem faget og at næringen både har plass til og trenger flere kvinner.

– Jeg foretrekker å jobbe

Slutten av svangerskapet byr på utfordringer, i hvert fall i en fysisk krevende jobb. De fysiske plagene har intensivert, og å redusere arbeidstiden har vært en brå overgang for Johansen. 

– GK har vært støttende, og har tilrettelagt for at jeg kan jobbe med mer fleksible oppgaver som passer mine behov. Jeg foretrekker å jobbe så mye som mulig fremfor å være hjemme, men må erkjenne at jeg ikke er like mobil som før, forteller hun.

Rørleggeren fremhever viktigheten av god kommunikasjon med arbeidsgiver, spesielt under svangerskap. Hun har hatt gode støttespillere rundt seg, men kunne trengt noen av tipsene hun selv gir nå. Å være åpen om sine behov kan gjøre det lettere for arbeidsgiveren å tilpasse arbeidsoppgavene.

– Snakk med din overordnede tidligere enn du tror er nødvendig, så arbeidsoppgavene kan tilpasses dine behov. Lytt til kroppen din og spør om hjelp når det trengs. Jeg har erfart en enorm tillit fra min avdelingsleder Eirik Auale, noe som har vært essensielt, sier Johansen.

Eli Heyerdahl Eide er fagsjef i Rørentreprenørene Norge og grunnlegger av Ingeborg-nettverket, og leder også rekrutteringsinitiativet Rørambassadørene hvor Silje er en av ambassadørene. Her bidrar Silje til å vise frem mulighetene i yrket til ungdom og andre som er interesserte i faget. Eide understreker viktigheten av god kommunikasjon mellom arbeidsgivere og gravide ansatte for å sikre et trygt og tilrettelagt arbeidsmiljø.

– Vi ser en bekymringsverdig trend hvor mange kvinner forlater faget etter å ha fått barn. Jeg oppfordrer derfor alle ledere til å fremme åpen dialog for å kunne tilpasse arbeidsforholdene tidlig i svangerskapet og tilby støtte til den som er på vei tilbake etter fødselspermisjon, sier hun.

Eide er inspirert av servicerørleggeren på Otta som viser muligheten til å fortsette i fysisk krevende jobb under svangerskap.

– Johansen har som en synlig gravid rørambassadør for “Bli Rørlegger” gitt oss muligheten snakke mer om det å jobbe i fysisk krevende arbeid. Det har vært inspirerende å se det hun har delt på sosiale medier og samtidig se hvordan GK har tilrettelagt for henne, sier Eide.

Tok med seg lærling på oppdrag

Det har blitt foretatt mange justeringer for å lette Johansens arbeidsdag, selv om hun ennå ikke har hatt behov for alle tilpasningene. Hun har blant annet fått en tralle for å enklere transportere utstyr, fått tilgang til spesialverktøy, og det ble også etablert en ordning hvor en av lærlingene i selskapet fungerte som medfølger på oppdrag. Serviceleder i GK, Eirik Auale, sier de gjør alt de kan for at Silje skal ha en tilsvarende «normal» arbeidshverdag, og forteller at å sende med en lærling ut på oppdrag er «win-win» – både for Johansen og for lærlingen som får følge med en mer erfaren servicerørlegger ut på oppdrag.

– Det har fungert godt å ha en tilpasset arbeidshverdag. Vi gjør alt vi kan for at Johansen ikke skal oppleve arbeidshverdagen som noe annerledes enn hennes team, men noe begrenset blir man. Hun har fått tilbud om å ha med seg en lærling på oppdrag hvor det krever tyngre løft. Dette er også god erfaring for lærlingen, sier serviceleder Auale.

Selv om Johansen kommer til å savne jobben i permisjonstiden, ser hun med glede frem til det hun har i vente, vel vitende om at hun har en arbeidsplass som støtter henne og som vil være der når hun kommer tilbake.

Intervjuet med Silje ble gjennomført tidligere i høst. Silje fikk barn 27. oktober, og var i jobb helt frem til dagen før fødsel, skriver GK i pressemeldingen  

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår