Utnytter overskuddsvarme i produksjonen

 
Utnytter overskuddsvarme i produksjonenBildet: Kenneth Lerum, prosjektleder i Lerum
Lerum tar nå grep og varmer opp fabrikken med overskuddsvarme fra ulike prosesser i produksjonslinjen.

- Helt siden fabrikken ble bygd ut i 1993, har vi hatt fokus på å gjenbruke overskuddsvarme. Vi gjør mye bra, og vi jobber stadig med å nyttiggjøre mer av denne enrgikilden, forteller Kenneth Lerum, prosjektleder i Lerum.

Fabrikken på Kaupanger ble pusset opp og utvidet i 2018. Totalt areal er i dag 28.000 kvm, med seks produksjonslinjer for saft og juice, og seks linjer for syltetøy. Her er det mye energi som kreves for å varme og drifte fabrikken. Det er energi som Lerum nå jobber med å effektivisere.

Mye varme i omløp

– Vi bruker mye varme/energi i prosessene når vi lager saft, jus og syltetøy. Vi varmer prosessene opp i forskjellige temperaturer fra springtemperatur. Etter prosessen er det ennå mye varme i omløp. Det kan for eksempel benyttes til oppvarming av fabrikklokalet, eller forvarme prosesslinje og utstyr. Det kreves langt mindre energi å gjenbruke varmen. Vi er derfor svært bevisste på å ikke la denne gå til spille, sier Kenneth Lerum.
- I tillegg utnytter vi damp fra produksjonen. Denne gjekk rett ut før, men nå klarer vi å utnytte en stor del av varmen fra denne prosessen, understreker han.

Reduserer strømforbruket

I tillegg til å bruke mer av overskuddsvarmen, er det høyt fokus på å redusere strømforbruket i fabrikken. Temperaturen er senket og det isoleres mer. 
– Vi har nylig satt inn to store varmepumper som skal redusere bruken av el-dampkjelene. Disse varmepumpene leverer dobbelt så mye energi som de blir tilført, sier han videre.

Bildet: To store varmepumper skal redusere bruken av el-dampkjelene

Gjenbruk og LED

Det er ikke bare varm damp som utnyttes. Bedriften har ifølge Kenneth Lerum høyt fokus på gjenbruk og gjenvinning på alle områder. 
– Vi fokuserer på energieffektivt utstyr, kildesortering og resirkulering av avfall, bruk av resirkulert materiale i emballasje. I tillegg vurderer vi fortløpende alternative energikilder som for eksempel solceller, sier han. 

- Vi bytter all belysning til LED, samt andre strømsparetiltak som sensorstyrte lys og tilleggsisolering av tak. Vi beregner å kunne redusere strømforbruket vårt med ca. 130.000 kwh hvert år, avslutter han.

Bildet: Kenneth viser alle lampene som er i ferd med å bli til LED-lys.

(KILDE: Lerum)

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår