- Førsteprioritet er å ha jobb til folka våre

 
- Førsteprioritet er å ha jobb til folka våreBildet: - Målet er å trappe ned såpass at vi kan gå rundt og være rådgivere og sparringspartnere, men de vil ikke slutte helt å jobbe, forteller ekteparet Bergljot Woll og Georg Gran. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.
– Vi var unge og uredde. Det hadde vel ikke blitt starta noen ting uten litt dumskap, sier ekteparet Bergljot Woll og Georg Gran. I disse dager er det 40 år siden de starta opp Gran VVS.

Av Stian Ormestad / ReAvisa

Allerede da de tok opp første bedriftslån, ble de advart mot risikoen. Men de kjørte på, og i dag er de 75 ansatte og omsetter for nesten en million kroner – daglig. 
Gran VVS Revetal har i løpet av 40 år gått fra to og en halv ansatt, til 75 ansatte i dag.
– Det viktigste er ansvaret for alle de ansatte, forteller ekteparet bak bedriftseventyret, som prøver å trappe ned og etter hvert bli “litt” pensjonist. 
At de har satsa stort og stadig vokst seg større, har gitt mange Re-familier et levebrød. Og de har gått i bresjen for det grønne skiftet, og det starta allerede før det var et begrep.

Har hanket inn priser

- Da de starta opp Gran VVS hadde onkel Olaf smia si her, og det var verkstedet til far, forteller Georg Gran. I tillegg jobba Rune Venås her. Mye har skjedd i bygningene lengst nord langs Bispeveien gjennom Revetal siden den gang. Det nye firma skulle drive med sanitærinstallasjoner, det var mye landbruk og aller mest fjøs. Etter hvert ble det mange kommunale oppdrag med pumpestasjoner til vannforsyningsanlegg.
Hafjell og Kvitfjell har de sørga for det samme for. Og overvannshåndtering på hele hovedflyplassen på Gardermoen. For å nevne noe. De har hanket inn priser for godt lederskap, innovative løsninger og godt lederskap. Det starta allerede da de bygde hus på Kile i Ramnes, der de la inn vannbåren varme for 40 år siden. 

Energieffektivitet og løsninger som funker 

– Vi måtte forske oss fram til løsninger og lage dem sjøl, forteller ekteparet og mimrer tilbake til løsninger med luft-vann varme som nå er blitt helt standard. – Det har nok alltid vært en lidenskap, forteller Bergljot og Georg.
De har tenkt på det grønne skiftet fra lenge før det ble et begrep, med energieffektivitet og løsninger som funker: Energibrønner, solpanel, og så videre. Derfor var eksempelvis nye Horten videregående skole et drømmeprosjekt for Bergljot, Georg og resten av Gran VVS, der de fikk slå seg løs med grønne løsninger i det som ble et stort plusshus – og det ble flere priser for det. Dette var nemlig landets aller første pluss-hus-skole, det vil si at bygget produserer mer strøm enn det bruker.

- Tør dere virkelig dette? 

– Dere må ha vært veldig uredde, når vi ser tilbake på den vanvittige veksten til bedriften, og den teknologiske utviklinga dere har turt å stå i bresjen for?

– Hmmm, ja, du kan så si, sier Georg og klør seg litt på kjakan. – For oss så har det egentlig bare gått slag i slag, uten at vi kanskje har sett de store linjene. Men vi fikk advarselen allerede da jeg dressa meg opp for å spørre om driftskreditt til oppstarten, jeg skifta fra arbeidsdress til findress og troppa opp i banken i Våle. Da spurte banksjefen: Tør dere virkelig dette? Jeg husker jeg tenkte «kan vel ikke værra så farlig, vel?», sier Georg og ler. – Ung og uredd – det hadde vel ikke blitt starta noen ting uten litt dumskap, sier Bergljot og ler godt sammen med ektemannen. 
De har jobba sine timer og vel så det, og begge nærmer seg en alder som kan tilsi pensjonisttilværelse framover. Nå prøver de å trappe ned, og det klarer de med vekslende hell. 
– Vi prøver ta fri på fredager, og vi prøver å ikke værra på jobb klokka sju på morran. Men det er lett for at det blir noe å ta igjen. Men det er klart: Vi har mindre arbeidspress nå, enn noen gang. Vi har så mange flinke folk med oss.

Vil bli “litt” pensjonister

Det har vært en plan over ei tid nå, det å delegere stadig mer av arbeidsmengden. De første tjue åra prosjekterte og leda ekteparet sjøl alle oppdrag. Første prosjektleder ble ansatt halvveis i Gran VVS-historien. Etter det er det blitt ansatt flere. Og guttungen, Kim Gran, tar over mer og mer – kanskje tar han helt over en dag, enten som daglig leder eller en aktiv eier. 
– Han har helt rett bakgrunn, sier stolte foreldre: Tre år HR-studier i Oslo, tre år Ingeniørskole i Oslo, og etter hvert mye erfaring fra bransjen og masse å slektes på. Det er et generasjonsskifte her, der Kim får med seg mange på sin alder i staben. Det er moro å se, det er så mye flink ungdom. Drømmen vår er at vi kanskje bare kan rusle rundt her og prate med folk, være litt rådgiver her og der, og hjelpe til der det trengs. Det er a’ alltid no’, det veit a’ vi, sier Bergljot og Georg og ler godt, igjen. Drømmen er ikke å bli helt pensjonist, men “litt” pensjonist, forteller de til ReAvisa. 

Bildet: Kim Gran (32) er arvtakeren som får med seg «mye flink ungdom», forteller Bergljot og Georg. De trekker seg mer og mer tilbake, vel vitende om at drifta er i tygge hender for framtida. Foto: Privat.

Gjør det meste sammen

– Vi har nok ikke ro i ræva til å ta helt fri. De har etablert og bygd opp bedriften sammen, jobber sammen, jakter sammen, drar på ferier sammen – så sammensveisa som to mennesker kan bli?

– Har dere ikke noe egentid, da?

– Trur ikke det, ikke noe særlig i det hele tatt, svarer de i munnen på hverandre.
– Jeg har trening og jeg hadde politikken tidligere, sier Bergljot, – og jeg hadde musikken med Storbandet Fokus, Blågjengen og Holmestrand Storband, sier Georg. 
– Men sånt har det blitt mindre av, nå går vi tur – og det gjør vi stort sett sammen. Og vi har Re Rotary, der er vi også med begge to. Og historielaget – men der er vi også med begge to, sier de og må le litt av erkjennelsen av at de gjør det aller meste sammen. 
– Men vi blir litt lei av hverandre innimellom, altså, sier de nærmest i kor, før de tar godt rundt hverandre i gangen utafor kontorene. Veggen her er tapetsert med bilder, diplomer, avisutklipp og minner fra de førti åra som nå har gått.

Bildet: Georg og Bergljot studer bilder, diplomer, avisutklipp og minner fra de førti åra som nå har gått. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa

Holder hjulene i gang

Faglig sett er Georg og Bergljot mest stolt over de grønne løsningene de har stått for, som oftest sammen med ALT installasjon og Vestfold klima og ventilasjon – dette trekløveret har jobba sammen på mange prosjekt. Her i Re har det vært blant annet Re helsehus og Revetal ungdomsskole. De har stått bak innovative løsninger på byggeprosjekt over store deler av landet. Men aller mest stolt er ekteparet over å ha sørga for jobb til så mange og at de har klart å holde hjulene i gang – en eneste gang har de sendt ut et permitteringsvarsel, det var på 1990-tallet. 
– Førsteprioritet er å ha jobb til folka våre. Om så det ikke finnes annen jobb enn å handgrave ei grøft fra Revetal til Tønsberg, så gjør vi det, sier Georg. – Men det hadde blitt ei fryktelig dyr grøft!

Et stort ansvar

Nå er veteranene i gamet bekymra for nye reguleringer, der mulighetene for innleid arbeidskraft blir mindre. Det gir mindre fleksibilitet og større risiko for bedrifter som går fra anbud til anbud.
– Det virker som om regjeringa vil tvinge oss til permitteringer. Dette får store konsekvenser for veldig mange; oss, snekkere, blikkenslagere, murere, og så videre. Vi ser allerede nå at ting stopper opp, at flere ikke engang tør å regne på jobber, sier Georg. Gran VVS har på det meste hatt tjue prosent av arbeidsstokken innleid, men har alltid ansatt så mange som mulig – helt bevisst. Det er en stor kabal til enhver tid, og uten fleksibiliteten med innleid arbeidskraft blir det veldig vrient å få kabalen til å gå opp. 
– Norsk standard sier at oppdragsgiver kan pålegge inntil 20 prosent av kontrakten i merarbeid. Eksempelvis en jobb på 10.000 timer kan ende opp med 2.000 timer ekstra. Hvor skal vi få tak i de hendene, spør Georg retorisk. – Det er de ansatte vi føler mest på, det er et stort ansvar. De lever av det vi sammen skaper. Det er krevende, og vi må innrømme at det er en evig utfordring å balansere riktig. 

Har funnet de flinke folka

Det gjelder bemanning, og det gjelder lønn. Balansegangen må ekteparet ha funnet, for de som går ut prøvetida her blir som oftest i firma. I et arbeidsmarked der det er kamp om de flinke folka, er det et kvalitetsstempel som arbeidsgiver. I administrasjonen er det nærmest null turnover. 
– Det betyr vel at vi er på den rette sida av lønnskalaen, akkurat som vi vil være, sier han.
I dag omsetter Gran VVS for 170 millioner kroner før moms. Med 75 ansatte er det en høy omsetning per ansatt, og medregna moms er det nærmere en million kroner – hver virkedag!
– Jeg deler og ganger opp og vrir og vender på disse talla, til irritasjon for mange, sier Georg og ser lurt bort på Bergljot, som bekrefter at Georg er en tall-nerd. Kanskje derfor er Gran VVS en stødig samarbeidspartner, som ofte foretrekkes sammen med andre stødige Re-firma på prosjekt. Da blir det ikke noe tull. Alt er på stell. – Ofte foretrekkes vi, sjøl om anbudet kan være høyere. Oppdragsgiveren veit at det blir billigere til slutt, med høy kvalitet og lite diskusjon, sier ringrevene i gamet.

 Bildet: Ekteparet Bergljot Woll (68) og Georg Gran (66) deler det meste av dagene sine, på jobb og fritid. Det de har skapt sammen, er intet mindre enn et lokalt bedriftseventyr. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

- Får folk ansvar, så tar de det

Gran VVS, ALT installasjon og Vestfold klima og ventilasjon leverer mange anbud sammen. 
– Det er så enkelt som at vi kjenner hverandre og jobber godt sammen – vi stoler på hverandre, understreker de. Samtidig med veksten, har ekteparet bak prøvd å trappe litt ned. 
– Det er godt å se at ting funker, også uten oss, sier de; – men vi følger med, og vil gjerne være tilgjengelig for spørsmål og hjelper til der det trengs. Får folk ansvar, så tar de det. Vi må bare klare å trekke oss passe langt vekk, i bakgrunnen, sier de og ler. 
– Det går litt gradvis, og det blir lettere og lettere å gi slipp. Vi veit at Kim og ungdommen har
kontroll.

- Må ikke være helt «fagidioter»

- Hva er suksessfaktorene for Gran VVS sin fantastiske utvikling gjennom 40 år?

– En viktig greie er tverrfaglige prosjektledere, ikke helt «fagidioter» på rør, og bare rør. Vi har ansatt folk med helt annen bakgrunn. De ser bygg på en helt annen måte. Vi har folk i administrasjonen som kommer fra andre bransjer, og vi har voksenlærlinger som har vært bilmekaniker, grafisk designer, en fra BI, og så videre. En stor kvinneandel er en annen suksessfaktor. Her har Gran VVS gått i bresjen.
 – Det gir et bedre arbeidsmiljø med større trivsel, forteller Bergljot. Men de møtte mange fordommer, fram til bare få år siden. 
– Det er helt annerledes nå. Det er merkelig at det bare er fem – seks år siden det var helt krise for en prosjekt-leder som fikk en kvinnelig rørlegger på anleggsplassen sin. Da måtte han skaffe et eget skifterom, og det ble litt styr rundt det. Det hadde vært utenkelig i dag. Nå har vi mange kvinnelige rørleggere og flere kvinnelige prosjektledere, sier Bergljot.

Nerder på ny teknologi

En siste suksessfaktor er at de ikke bare er tallnerder, men også nerder på ny teknologi. De hadde ikke sett for seg den høyteknologiske utviklinga som faktisk har skjedd, for 40 år siden. I dag er Gran VVS med i et prosjekt i regi av Østfoldforskning der de forsker på energilagring i bakken. Dette er også Re-bedriften ALT installasjon med på. Og dette er bare ett mange liknende forskningsprosjekt de har bidratt til opp gjennom tida: 
– Vi er vel kanskje litt framoverlent og synes det er moro å være med på utviklinga. Så alt sånt har vi alltid sagt ja til, avslutter ekteparet.

KILDE: ReAvisa

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår