13 personer siktet for grov hvitvasking

 
13 personer siktet for grov hvitvaskingOvervåkingsbilde fra ett av mange mistenkelige minibankuttak. Foto: Økokrimtilsynet
SVERIGE: I løpet av to år ble 40 millioner svenske kroner tatt ut i kontant for å betale svart arbeidskraft i byggesektoren i Gøteborg.

Av Bjørn Laberg

Nå er 13 personer tiltalt for mistanke om grov forretningsmessig hvitvasking og grove regnskapslovbrudd i en sak om arbeidslivskriminalitet. Den mistenkte forbrytelsen skal ha funnet sted i perioden 2021 til februar 2023. Flertallet av de mistenkte er statsborgere i Polen og Ukraina og noen av dem er allerede kjent av politiet.

Ifølge tiltalen besto den kriminelle ordningen i at to svenske enkeltpersonsforetak solgte hovedsakelig byggetjenester til svenske byggefirmaer og privatpersoner for cirka 64 millioner svenske kroner, melder byggvarlden.se

Selskapene har kun rapportert en svært liten del av inntekten til det svenske skatteverket. Mesteparten av inntektene er umiddelbart sendt til bankkontoer i Polen, i flere etapper. Av de opprinnelige 64 millioner SEK er 40 millioner SEK trukket ut i svenske kontanter fra flere ulike kredittkort og av et stort antall personer. Mottakerne av pengene er aktive i byggebransjen og lønnen deres arbeidsgiver har rapportert til Skatteetaten har vært mye mindre enn summene de har tatt ut i kontanter.

Betalt svart arbeidskraft

– Ifølge vår undersøkelse tyder alt på at kontantene er brukt til å betale svart arbeidskraft i byggebransjen. Bokføringen i de to selskapene har vært svært mangelfull, sier Katarina Kepplerus, forundersøkelsesleder og kammeradvokat ved Økokrimbyrået i Gøteborg.

Opptakten til etterforskningen er at en eier av en dagligvarebutikk i Gøteborg i løpet av sommeren 2022 oppdaget hvordan en rekke personer flere ganger i uken tok ut store pengesummer fra minibankene knyttet til butikken. Butikkeieren tok deretter kontakt med områdepolitiet, som igjen utarbeidet en anmeldelse om mistanke om hvitvasking, som Økokrimtilsynet overtok.

Fant forbindelsen

– Kort tid etter at en forundersøkelse var påbegynt, mottok vi en rapport fra Skatteetaten, som hadde registrert at ett av enkeltselskapene hadde store inntekter på selskapskontoen som ikke var innrapportert til Skatteetaten. Den enkelte bedrift viste seg å tilhøre en slektning av en av hovedmennene bak skattesvindelen. På den måten kunne den kriminelle ordningen nøstes opp, sier Katarina Kepplerus.

– Etterforskningen har vært svært omfattende og komplisert. Kartleggingen av den underliggende forretningsvirksomheten som finansierte disse store uttakene har inkludert rettshjelpsforespørsel til Polen. Gjennom den mangelfulle bokføringen, utenlandstransaksjonene i flere ledd og de omfattende kontantuttakene har det vært mulig å skjule opprinnelsen til pengene, sier Katrina Kepplerus.

Aktor ber også om næringsforbud i til sammen 24 år for fire av de mistenkte og en foretaksbot mot to selskaper på til sammen 2 millioner svenske kroner.

Hovedforhandlingen starter 30. januar i Gøteborg tingrett.

(KILDE: Byggvärlden)

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår