- 2023 blir tøft

 
- 2023 blir tøftIllustrasjonsbilde: Getty Images
Etter to år med sammenhengende konkursnedgang, så vi i fjor en økning i antall konkurser i ti av årets tolv måneder. Per Fjærestad i Creditsafe forventer at denne trenden vil fortsette også i 2023.

256 norske selskaper gikk konkurs i løpet av fjorårets siste måned. Det tilsvarer en økning på 17%, og fortsetter dermed trenden vi har sett gjennom hele 2022.

Totalt gikk 827 selskaper konkurs i fjerde kvartal, sammenlignet med 697 i samme periode i 2021. Vi nærmer oss nå nivåene fra 2020 (864 konkurser i Q4), men er fremdeles et stykke unna rekordåret 2019.

- Ser vi på fjoråret i sin helhet måtte 2.972 selskaper opphøre driften. Det er 362 flere enn i 2021, med 2610 konkurser, og tilsvarer en økning på snaue 14%. En ting som skiller seg markant ut i 2022, sammenlignet med de to foregående årene, er konkurstallene fra tredje kvartal. I både 2019 og 2020 var det en betydelig “dip” i kurven etter sommermånedene, før antallet konkurser begynte å stige igjen i Q4, sier daglig leder Per Fjærestad i Creditsafe Norway.

– I fjor uteble denne “dippen” i Q3, men like fullt fortsatte konkursøkningen i Q4. Dermed endte vi opp på et høyere nivå ved utgangen av året.

– Hentes inn i en voldsom fart

Basert på den seneste utviklingen mistenker Fjærestad at også 2023 vil bli et svært tøft år for mange av landets foretak.

– Tendensene vi ser nå i starten av januar underbyggene denne mistanker. Vi registrerer at det allerede er registrert et høyt antall konkurser, og det blir interessant å se hvor vi ender opp i slutten av måneden, sier han.

En tydelig trend i konkurstallene fra fjorårets fjerde kvartal er at det er de konsumentavhengige bransjene som nå virkelig lider.

– Gjennom hele pandemien, og i første halvår av 2022, har vi hatt et unormalt lavt konkursnivå i disse bransjene, men dette ser nå ut til å hentes inn i en voldsom fart, kommenterer Fjærestad.

- Totalt 114 selskaper i serveringsbransjen gikk konkurs i løpet av fjorårets tre siste måneder. Det er mer enn dobbelt så mange som i Q4 2021, da kun 56 serveringsvirksomheter måtte avslutte driften. Vi ser en lignende trend innen bransjene detaljhandel (100 konkurser) og agentur- og engrosvirksomhet (56 konkurser), med en økning på henholdsvis 45% og 44%.

Fremdeles den store konkursdriveren

Selv om konkursene øker kraftigst innen serveringsbransjen og detaljhandelen er det fremdeles bygg og anlegg som er fremdeles den store konkursdriveren i norsk næringsliv.

Samlet sett sto de to bransjene “Oppføring av bygninger” og Spesialisert bygg- og anleggsvirksomhet” for 209 av 827 konkurser i Q4.

– Det påfallende med bygg- og anleggsbransjen er hvor stabil konkursutviklingen er. I motsetning til konjunkturavhengige bransjer, der vi ser store svingninger, følger bygg- og anleggsbransjen den samme kurven som tidligere år, sier Fjærestad.

Størst økning i Troms og Finnmark

På fylkesbasis er det særlig tre fylker som skiller seg ut – i negativ forstand:

I Troms og Finnmark gikk 111 fylker konkurs i 2022, en økning på hele 48% sammenlignet med 75 konkurser i 2021. Vestfold og Telemark hadde en økning på 31%, med 256 konkurser mot 195 i 2021. I Rogaland steg antallet konkurser fra 194 i 2021 til 241 i 2022 – en økning på 24%.

Samtlige fylker så en økning i antall konkurser i året som gikk. Viken var fylket som kom seg best gjennom året, med en økning på kun 9%. Det er likevel her vi finner høyest antall konkurser, nøyaktig 700, opp fra 645 i konkurser i 2021.

Forventer en korrigering tilbake mot normalen

Fjærestad tror utviklingen vi så i fjerde kvartal, og gjennom hele fjoråret for øvrig, vil fortsette i samme retning i tiden som kommer.

– Alle tegn tyder på at 2023 blir et år der konkursnivået korrigerer seg tilbake mot normalen. Både norsk næringsliv og privatpersoner ser ut til å gå et utfordrende år i møte. Høyere kostnader for foretakene, i kombinasjon med mindre kjøpekraft blant forbrukerne, vil nok føre til at konkurstrenden vi så mot slutten av 2022 opprettholdes også i år, avslutter han

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår