Byråden trykket på startknappen

 
Byråden trykket på startknappenBildet: Byråden trykker på startknappen for tunnelboremaskinen. Den 19 km lange tunnelen drives med to tunnelboremaskiner. Foto: Sturlason
I dag startet arbeidet med tunnelen som skal frakte Oslos nye reservevann fra Holsfjorden og inn til hovedstaden.

- Oslo er i en uholdbar situasjon når det er knyttet risiko til noe så grunnleggende som å ha rent vann i springen og vann til å skylle ned med i toalettet. Nå er vi ett skritt nærmere den fullgode vannforsyningen Oslo sårt trenger, sier byråd for miljø og samferdsel i Oslo kommune, Sirin Stav. 

Trykket på startknappen

Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune bygger ny vannforsyning til Oslo.  Dagens vannforsyning, der 90 % av innbyggerne får vann fra Oset vannbehandlingsanlegg ved Maridalsvannet, er uholdbart sårbar. Oslo kommune skal hente vann fra Holsfjorden og bygger en tunnel som skal frakte vannet inn til Oslo. I dag trykket byråd Sirin Stav på startknappen for tunnelboremaskinen som skal bore den 19 kilometer lange vanntunnelen. 

- I sommer fikk Oslos innbyggere føle litt på hva vannmangel vil si. Men hvis noe alvorlig skulle skje med dagens vannforsyning vil det ikke være nok å spare på vannet. Da vil innbyggere og institusjoner i store deler av byen stå uten vann etter bare få timer, sier Sirin Stav. 

Prosjektet går etter planen

Arbeidene i prosjekt Ny vannforsyning Oslo startet opp høsten 2020. Kravet fra Mattilsynet er at vannforsyningen skal stå klar den 1. januar 2028. 

- Jeg er svært fornøyd med at arbeidene i prosjektet går som planlagt. Så langt vi ligger godt an til å kunne ta anlegget i bruk innen 2028, sier Anna Maria Aursund, direktør i Vann- og avløpsetaten. 

Tunnelboremaskin oppkalt etter Betzy Kjelsberg

To spesialbygde tunnelboremaskiner skal bore tunnelen mellom Holsfjorden og Huseby i Oslo. Den ene maskinen startet fra Holsfjorden i dag, og den andre vil starte fra Huseby i mars. Maskinene veier 1000 tonn, er 310 meter lange og har en diameter på 5,2 meter. 
Det er tradisjon at tunnelboremaskiner døpes og gis kvinnenavn. Sirin Stav fikk det ærefulle oppdraget å døpe den første maskinen Betzy. 

- Vi har gitt denne tunnelboremaskinen navnet «Betzy» etter Betzy Kjelsberg som var en pioner innen arbeiderrettigheter og kvinnesaksspørsmål, sier Aursund. 

Bildet: Byråden døper tunnelboremaskinen. Den får navnet «Betzy» etter pioneren innen arbeidsrettigheter og kvinnesaksspørsmål, Betzy Kjelsberg.  Foto: Sturlason

Bildet: Den spesialdesignede tunnelboremaskinen startet i dag arbeidet fra Holsfjorden i retning Oslo. Den er 310 meter lang og veier 1000 tonn. Foto: Sturlason

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår