Advarer mot mindre utlufting og ventilasjon

 
Advarer mot mindre utlufting og ventilasjonNesten 40 % av danske eneboliger, rekkehus og rekkehus bygget før 2020 har for høyt radoninnhold i inneluften. Illustrasjonsbilde: Getty Images.
DANMARK: De høye energiprisene kan få flere dansker til å lufte mindre for å spare på varmen. Men det er en veldig dårlig idé, advarer en ekspert.

Nylig startet kampanjer rundt om i Europa for å sette fokus på den radioaktive gassen, radon, som finnes naturlig i undergrunnen, hvorfra den kommer inn i blant annet hjem og øker risikoen for lungekreft.

At tiltaket ikke har nådd Danmark har møtt kritikk – blant annet fordi sesongen for radonmåling, hvor borgere, bedrifter og offentlige institusjoner gjøres oppmerksomme på å sjekke radoninnholdet i bygninger, er her, melder dagensbyggeri.dk

- Grunn til å være forsiktig

- Og spesielt i år er fokuset på gasstypen viktig, sier Dr. Maria Dugdale, radonspesialist og styreleder i UK Radon Association, som står i spissen for den engelske radonkampanjen, som legger særlig vekt på skoler og som noe nytt også primærhelsesektoren i informasjonsarbeidet.

For med dagens energipriser kan forbrukerne bli fristet til å lufte mindre for å spare på den dyre varmen, som konsentrasjonen av radongass risikerer å øke med i danske hjem:

– Det er ingenting å si på at forbrukere på alle måter prøver å redusere strømregningen. Men om det innebærer mindre utlufting og ventilasjon, er det grunn til å være forsiktig, sier hun og legger til:

– Radon finnes overalt i undergrunnen og vil naturlig søke å trenge gjennom bygninger. Hvis alle hus var helt radonsikre, ville det ikke gjort noe, men det er de ikke. Lufting og ventilasjon bidrar til å senke radonnivået, så det er risikabelt å redusere det.

Ikke bare røyking forårsaker lungekreft

Maria Dugdale får støtte av de siste analysene fra Aalborg Universitet, som viser at nesten 40 % av danske eneboliger, rekkehus og rekkehus bygget før 2020 har et for høyt radoninnhold i inneluften. Og selv i nyere hus er nivået for høyt i hver tiende.

– Det er fortsatt en utbredt misforståelse at lungekreft alltid skyldes røyking. Hvis folk var mer bevisste på at lungekreft også kan skyldes for høy konsentrasjon av radon i boliger, på arbeidsplasser og på institusjoner, ville de kanskje oppsøkt lege tidligere for symptomer som kan peke i retning av lungekreft, sier Maria Dugdale .

KILDE: Dagens Byggeri

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår