Borerigg skaper grønn dansk historie ved Aarhus Havn

 
Borerigg skaper grønn dansk historie ved Aarhus HavnFoto: Kasper Hornbæk
DANMARK: En 31 meter høy, elektrisk dreven borerigg med 6000 hestekrefter har flyttet inn på Sumatravej ved Aarhus Havn.

 Her skal det de neste månedene bore 2,5 km ned i bakken – ned til det 60-80 grader varme, geotermiske vannet, som etter hvert skal levere fjernvarme til en femtedel av alle bygninger i Aarhus.

Anlegget vil bestå av totalt syv underanlegg rundt Aarhus, melder dagensbyggeri.dk

– Skal vi oppfylle våre grønne ambisjoner, må vi jobbe med prosjekter som virkelig utgjør en forskjell. Geotermi er en forutsetning for at vi skal nå målet om å fase ut trepellets innen 2030 og dermed bli enda grønnere i Aarhus. Det er en viktig milepæl for oss som by, og samtidig håper jeg at vi med dette prosjektet også kan inspirere andre byer og vise at det er veier å gå for grønnere varme, sier rådmann for teknikk og miljø, Nicolaj Bang.

En viktig del av den grønne omstillingen

Første varme vil bli levert i 2025 fra et anlegg i Skejby, og når alle underanlegg er ferdigstilt forventes anlegget å kunne levere 20 % av fjernvarmen i Aarhus. Finansminister Nicolai Wammen var til stede da boreriggen startet:

– Du kan trygt si at det er et stykke grønn dansk historie vi lager i Aarhus i dag. Det danske folketinget laget rammene for det i lovverket, og nå setter vi boret i jorden. Og jordvarme er et virkelig spennende tiltak, sa finansministeren.

Det er selskapet Innargi som har ansvaret for å etablere anlegget i Aarhus for Kredsløp. Selskapet ble stiftet i 2017 og eies i dag av AP Møller Holding, ATP og NRGi.

- Enormt potensial

– Geotermi har et enormt potensial både i Danmark og Europa, fordi det er en viktig del av svaret på hvordan Danmark og Europa lykkes med å kvitte seg med russisk gass, fase ut kull og sikre en grønn omlegging av varmeforsyningen samtidig. Starten av boring i Aarhus markerer en viktig milepæl for oss på veien mot å realisere potensialet til geotermisk energi i Danmark og i Europa, sier Samir Abboud, administrerende direktør i Innargi.

Boreriggen skal jobbe i noen måneder på den første brønnen. Når boreriggen er startet, fungerer den døgnet rundt. Det er benyttet en elektrisk drevet rigg i prosjektet, og det er etablert støymurer rundt området slik at den kan fungere 24 timer i døgnet.

KILDE: Dagens Byggeri

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår