BVN 43.105 - nytt blad i Våtromsnormen

 
BVN 43.105 - nytt blad i VåtromsnormenBildet: Innbygd badekar er populært, men krever omhyggelig utførelse. Illustrasjonsfoto: Getty Images
Badekar er til glede for store og små, men det lønner seg å sette seg inn i retningslinjene før man installerer eller bygger.

Våtromsnormen beskriver hvordan man planlegger og bygger på en fuktsikker måte.

- BVN 43.105 Baderom med badekar – planlegging og utførelse tar for seg baderom med innbygd eller frittstående badekar. Bladet erstatter blad utgitt i 2002, skriver SINTEF i en pressemelding.

Bladet gir retningslinjer for fallforhold på gulv, plassering av sluk, tilrettelegging for å erstatte badekaret med dusjløsning, innbygging av badekar og tilrettelegging for massasjekar (boblebad).

Tilrettelegg for å erstatte badekaret med dusjløsning

I et lite baderom med kombinert badekar og dusj kan det være en fordel å planlegge gulvet slik at man kan erstatte badekaret med dusjhjørne uten å måtte gjøre endringer i plassering av sluk eller i fall til sluk. Bladet beskriver løsninger for dette.

Innbygde badekar krever gode inspeksjonsmuligheter

• Innbygging av badekar krever omhyggelig utførelse med god fuktsikring og gode inspeksjonsmuligheter, fordi eventuelle fuktskader bak og under karet blir skjult.

• Innbygging av massasjekar krever spesiell oppmerksomhet, siden man må ha tilgang til elektrisk utstyr og andre komponenter som krever ettersyn og vedlikehold.

Produktdokumentasjon

• Badekar skal CE-merkes i henhold til produktstandard NS-EN 14516 (badekar uten massasjefunksjon) eller NS-EN 12764 (massasjekar) og ha en ytelseserklæring på norsk, svensk eller dansk.

• Man må kontrollere at ytelseserklæringen inneholder dokumentasjon på egenskaper som er nødvendige og gode nok for den tiltenkte bruken.

 

Planlegging av baderom med badekar. Badekaret kan tas ut og erstattes med dusjhjørne. Ill.: SINTEF

Figuren viser innbygging av badekar. Lukenes antall, størrelse og plassering tilpasses plassering av sluk og eventuelt innbygd utstyr. Ill.: SINTEF

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår