Bygger ZEB Flexible Lab

 
Bygger ZEB Flexible LabZEB Flexible Lab - Illustrasjon: LINK arkitektur
Nullutslippslaboratoriet, som skapes av NTNU og SINTEF i samarbeid med Veidekke og LINK arkitektur, vil stå klart i 2020.

ZEB Flexible Lab i Trondheim blir et kontorbygg med høyspesialisert forskningsutstyr og undervisningslokaler hvor NTNU og SINTEF skal teste ut ny nullutslippsteknologi. Bygget blir verdens første nullutslippsbygg2 med dokumentert klimaregnskap som viser totalt Co2-utslipp med tilsvarende kompensasjon av energiproduksjonen.

- Dette er et banebrytende prosjekt i verdenssammenheng som vil sette en ny standard for morgendagens bygg, skriver LINK arkitektur i en pressemelding.

LINK arkitektur står for arkitektur, landskapsarkitektur og arbeidsplassutforming, i tillegg til å være energirådgiver med ansvar for klimaregnskapet og energikonsept i og for bygget forprosjektet. Videre har LINK bidratt med forslag til design av byggets fremtidsrettete ventilasjon prinsipper.

ZEB Flexible Lab blir et forbildeprosjekt og er «state of the art» for hva et bygg kan prestere når det gjelder lavt klimagassutslipp. Bygget skal tilfredsstille krav for ZEB-COM bygg, som betyr at CO2 utslipp fra produksjon, transport, byggeplass, oppføring av bygg og drift, over en 60 års periode skal kompenseres av energiproduksjon på bygget. For å få ned klimagassutslippet og redusere effekt-topper i reel drift er det innarbeidet en rekke virkemidler i prosjektet3.

Bygningen får sitt eget energiforsyningssystem og blir koblet til offentlig strøm og fjernvarmenettet på campus. Måling og kontroll av energiforsyning, lufttilførsel, belysning og solavskjerming kombinert med antall brukere av bygget utføres via et eget bygningskontroll-system. Bruk av kunstig intelligens gjør det mulig å tolke sammenhenger mellom innendørs posisjoneringsdata og inneklima-data. Selve laboratoriet er utstyrt med bygningsintegrerte solcellepaneler og en varmepumpe som kan benytte seg av forskjellige varmekilder, f.eks. varmegjenvinning fra service og utendørs luft.

Bygget har et beregnet levert energibruk på 38.5 kWh/m2 BRA år, solceller leverer en årlig energiproduksjon på 89 kWh/m2 BRA år. Over en 60 års periode vil produksjonen fra solceller kompensere utslipp fra oppførelse, materialer og drift av bygget.

Det nye laboratoriet skal være en «Living Lab» hvor forskningen skal gi svar på hva som må til for å oppnå gode kontor- og undervisningsarbeidsforhold i en ZEB-bygning. Dette innebærer fleksibilitet i arealutformingen og muligheter for endringer av arbeidsplassinndeling, blant annet innervegger som enkelt kan flyttes/demonteres. Arkitektoniske kvaliteter og planløsninger som bidrar til å opprettholde god produktivitet, brukskvalitet og trivsel også i utradisjonelt utformede arbeidsplassområder er viktige parametere som er vektlagt.

Bygget består av 1.800 kvm over fire etasjer. Første etasje er formgitt som åpen og innbydende med kantine og presentasjonsrom nært tilknyttet et inviterende inngangsparti. Med innsyn i energiproduksjon og lagring av energi som vises frem i plan 1, vil bygget skape nysgjerrighet og bli et attraktivt besøksmål. Bygget er utført med en funksjonell struktur med massivtrekonstruksjoner i en fleksible grid, ut fra hensiktsmessige spenn for byggets formål. Formen er inspirert av formen på Silisiumkrystaller som solcellepaneler produserer fra.

Bygget er gitt en form som er basert på funksjon ut fra kravet om produksjon av energi som skal motsvare all CO2 utslipp fra produksjon av materialer, frakt av materialer til byggeplass, drift av byggeplass, bygging av bygg og drift av bygget. Byggets fasader og tak er kledd med solcellepaneler, og taket luter 42 grader mot sør for optimal energiproduksjon. Dette gir bygget en særpreget identitet og det vil fremstå som et signalbygg, heter det avslutningsvis i presemeldingen.

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår