Er det noen som vil ødelegge norsk kuldebransje?

 
Er det noen som vil ødelegge norsk kuldebransje?Illustrasjonsbilde: Getty Images
BRANSJEKOMMENTAR: - Jeg begynner virkelig å lure på om enkelte personer ikke greier å ta inn over seg at Norge er ikke noe stor aktør av produksjon av kjølemaskiner og varmepumper?

Av Trond Kristensen,
daglig leder, Novema kulde AS

Som bransje er vi helt avhengig av hva som skjer hos de store produsentene i utlandet. Ingen av de store aktørene der ute lager Co2 aggregat for klimakjøling, eller bruker propan på vannkjølte aggregater. 

Undergraving

Co2 aggregat greier ikke energikravene, og propan krever risikoanalyser på opp mot 50 sider og vil være en potensiell «bombe» i hele levetiden. Likevel opplever jeg at professor ved NTNU, Armin Hafner, bevisst bedriver undergraving av de store internasjonale kjøle- og varmepumpeaktørene, for å bedre sitt Co2 prosjekt. Et prosjekt han ikke er i nærheten av å lykkes med. Han prøver til og med å få egne avgifter på HFO'er for å hjelpe sitt Co2 prosjekt. Dette kan vi lese i siste utgave av fagbladet Kulde.
 
En fremtredende fagperson som ham, burde vel løfte blikket litt utenfor eget laboratoriet? Kanskje han tar feil og at EU`s samlede kuldebransje faktisk består av noen kloke hoder, som kanskje gjør bedre valg, siden de velger HFO'er?

Drømmer
 
I en artikkel på vvsaktuelt.no forsetter Stig Rath sine drømmer om en verden full av naturlige kuldemedier. EU har nå fått fremlagt en rapport hvor en gruppe «aktivister» foreslår store endringer frem mot 2030. (Det skal bemerkes at dette for tiden bare er forslag, og ingen tidslinjer er angitt. Det kom ikke tydelig frem i Rath sin artikkel)

På nettet kan man lese følgende om rapporten: F-gas review considers ban on R410A - Cooling Post

Kraftige protester

Det som heller ikke kom fram i intervjuet med Stig Rath, er at EU har mottatt kraftige protester mot forslaget. Ledende bransjeforeninger fra hele Europa, Storbritannia og Japan har uttrykt «sterke bekymringer» for innholdet i EU-kommisjonens nylige F-gass gjennomgangsstudie. Studien som ble presentert på DG Clima interessentverksted 6. mai har allerede fått kritikk for sine påstander om i hvilken grad «naturlige» kjølemidler kan erstatte HFK-er i RACHP-utstyr. 

Det finnes som sagt ikke produkter og teknologi for å greie de uttalte målene, men det snakker de norske spesialistene ikke noe om:
Industry groups slam F-gas study - Cooling Post
 
Jeg tror at man nå må få fram i lyset hva som skjer i landene rundt oss, og ikke bare fokusere på våte drømmer hos noen norske «spesialister».

Eller ønsker dere virkelig ødelegge den norske kjølebransjen?

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår