Fagprat og fokus på bærekraft på VA Messene

 
Fagprat og fokus på bærekraft på VA MesseneBildet: Sivilingeniør Salvatore Palmeri med en standard tilbakeslagsrenne, som han mener norske kommuner bør ta i bruk i forbindelse med regulering og behandling av regnpåvirket avløpsvann. Foto: Odd Borgestrand
VA MESSENE 2024: Det ble til tider svært så folksomt da VA Messene 2024 inntok Nova Spektrum på Lillestrøm tirsdag. Hele 700 bransjefolk var forhåndspåmeldt til fagtreffet.

Av Odd Borgestrand

De 26 utstillerne og arrangørene VVP lovte sine gjester god fagprat og sterkt fokus på bærekraft under årets messe. Men hva kunne utstillerne bringe til torgs av innovative løsninger og nyheter? Det var spørsmålet VVS stilte til noen utvalgte medlemsbedrifter i VVP.

Hovedformålet med arrangementene er å skape regionale møtesteder for bransjen over hele landet. I sin markedsføring lovte nemlig VA- og VVS produsentene at besøkende ville bli presentert for ny kunnskap, de siste nyhetene innen produkter og teknikk og fagsamtaler med dine leverandører. 

Regulering av vann

Miljø- og Fluidteknikk AS, MFT, utvikler og leverer produkter knyttet til regulering og behandling av regnpåvirket avløpsvann. Den italienske sivilingeniøren Salvatore Palmeri er stolt over å fortelle at de produktene han kunne vise fram er skreddersøm, produsert i Norge. Her handler det om å tilpasse løsninger til både konsulenter og kunder i regnvanns- og avløpsvannhåndtering. På standen i Nova Spektrum var det tilbakeslagsrenner som hadde den dominerende plassen. Dette er renner i ulike plastmaterialer som PVC, PE og PP. Oslo og Asker er blant kommunene som har tatt i bruk flere varianter i sin vannhåndtering.  Ved å benytte disse rennene kan vannstrømmen inn og ut av kummer retnings- og mengdereguleres. Dimensjonene leveres fra 110 mm og opp til 1600 mm.

Moderne trykkontroll-teknologi

Jon Simen Klev er salgssjef i GF Piping Systems Norge. Han mener Norge er verdensmester i vannsløsing. Derfor fokuserte GF sterkt på bærekraft gjennom å spare vann.  
- Vi ønsker å utfordre kommuner til å ta bedre vare på vannet sitt. Det er mange grunner til at det er lønnsomt og dermed bærekraftig. Vannsparing kan i stor grad skje gjennom trykkreduksjon. GF har derfor lansert en ny ventil, som han mener er en topp moderne trykkontroll-teknologi under produktnavnet NeoFlow PRV.  Denne er produsert i PE materiale og er en «lettvekter» sammenlignet med andre ventiler.

Bildet: Salgssjef Jon Simen Klev i GF Piping Systems Norge, (t.v) sammen med salgsingeniørene Knut Runar Hoffstuen og Kim Alan Bekkelien, slår et slag for reduksjon av vanntrykk med moderne trykkontroll-teknologi under produktnavnet NeoFlow PRV.  Foto: Odd Borgestrand

- Dersom kommunene reduserer vanntrykket med 20 prosent vil andelen lekkasjer reduseres med minst tilsvarende prosentandel. Dette er vann man da ikke lenger må pumpe eller rense. I Norge har vi en tradisjon for å levere alt for høyt trykk til sluttbruker. Dersom vi reduserer trykket ut til forbrukerne vil dette også bety redusert vannforbruk i hvert enkelt hjem eller bedrift. 
Dersom vi kan spare vann i alle ledd vil også forbruket av energi og kjemikalier bli redusert. Det samme gjelder sjansen for brudd i ledningsnettet og dermed økt levetid på alle komponenter, mener salgssjef Jon Simen Klev. Vann er en viktig ressurs som vi må ta vare på, understreker han.

Heldigitalt hos Holte AS

Kundeansvarlige i Holte AS, Sindre Hagestande og Tage Thrana framsnakker heldigitale løsninger for entreprenørbransjen innen bygg og anlegg. 
- Dette er framtida enten det gjelder miljø eller byggesøknader, mener de to. De er stolt over å jobbe i et teknologiselskap som streber etter å være best i bransjen og som samarbeider med selskaper som forstår at programvaren kan gjøre dem enda bedre i hverdagen. 

Tage Thrana trekker fram samarbeidet med Lillestrøm kommune, som nå krever at samtlige byggesøknader med sendes inn heldigitalt.

- Da er Holte ByggSøk et alternativ bransjen kan benytte seg av. Det betyr at alle aktører kan signere med BankID, naboer kan varsles via Altinn og søknaden blir sendt elektronisk til rett kommune. Trondheim kommune var først ute, og fra 1. mars i år innførte Lillestrøm det samme kravet. Flere kommuner er på vei til å benytte denne plattformen, forteller Tage Thrana.
- Den store fordelen både for entreprenør og kommune er at byggesøknaden må være komplett for i det hele tatt å få sendt over søknaden. På den måten går saksbehandlingen i kommunen langt raskere, og man slipper flere runder gjennom systemet på grunn av manglende opplysninger.

Bildet: Sivilingeniør Salvatore Palmeri med en standard tilbakeslagsrenne, som han mener norske kommuner bør ta i bruk i forbindelse med regulering og behandling av regnpåvirket avløpsvann.  Foto: Odd Borgestrand

En annen fordel er at man også kan sende ut nabovarsler som en del av søknaden, uten ekstra kostnad, legger de to kundeansvarlige til. Det er viktig at kommunene forbereder seg på å bli heldigitale ved å etablere en plattform for å motta byggesøknadene, og her har Holte et opplegg på gang for å hjelpe kommunene til å etablere en slik plattform. Det er et budskap de to formidlet inn til ledere i VA-bransjen under årets VA-messer. 

Holte AS tilbyr bygg- og anleggsbransjen det selskapet kaller SmartKalk Miljø. Gjennom dette programmet er det mulig å lage et komplett klimagassregnskap samtidig som entreprenøren kalkulerer. - Med SmartKalk Miljø har entreprenøren og oppdragsgiver full kontroll på CO2-beregningen på alle nivåer. SmartKalk henter miljødata fra produktene i kalkulasjonen, og ved hjelp av mengdeberegningen oppnår man den korrekte beregningen, forteller de to miljøentusiastene.

Reduserer CO2-avtrykket 

Salgsdirektør Roger Sønsteby i PAM Norge går rundt og smiler fra øre til øre under VA-messa på Lillestrøm. Han er både stolt og ydmyk over at selskapet vant kontrakten på levering av 24 kilometer med vannledninger i dimensjon opp til DN 2000, som skal legges i tunnel under Oslo når byen skal sikres ny reservevannsløsning fra Holsfjorden.  Dette er både Norges og Europas største leveranse av duktile støpejernsrør, og kontrakten er av stor verdi for rørprodusenten, som er en del av Saint-Gobain-konsernet.

PAM bringer ikke nye innovative produkter til torgs på årets messer, innrømmer Sønsteby. I stedet vil han snakke om selskapets bærekrafts mål. Selskapet viser nå fram den største elektriske smelteovnen i hele Europa, og det betyr også at all produksjon til Norge nå foregår nettopp i Europa. Selskapet har også sterkt fokus på en mer miljøvennlig transport. Rør og rørdeler skal i størst mulig grad fraktes på skinner og til sjøs, og der det er nødvendig med transport på vei skal biodiesel benyttes. Dette skal redusere CO2-avtrykket med over 80 prosent. 

Bildet: Duktile støpejernsrør og rørdeler fra PAM Norge skal over på tog, båt og vogntog må bruke biodiesel, forteller salgsdirektør Roger Sønsteby i PAM Norge. Foto: Odd Borgestrand

 

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår