Gjenvinner gamle varmevekslere

 
Gjenvinner gamle varmevekslereBildet: Peter Borgnaes, Division Manager hos Alfa Laval Nordic i Oslo
Opp mot 100 prosent av metallene i gamle varmevekslere kan gjenvinnes i et nytt samarbeid mellom Alfa Laval og Stena Recycling.

Her får bedrifter i Norge for første gang noensinne mulighet til å oppgradere varmeveksleren sin til en mer energieffektiv utgave og samtidig få refusjon for den gamle, som deretter resirkuleres.

- Det er en win-win for både kunder, samfunn og miljø, sier Peter Borgnaes, Division Manager hos Alfa Laval Nordic i Oslo, i en pressemelding.

Ny forretningsmodell

Norske bedrifter får nå en unik mulighet til både å redusere energiforbruket og bidra til økt gjenvinning gjennom et nytt samarbeid mellom Alfa Laval og Stena Recycling. Med en helt ny forretningsmodell er det nå mulig for norske bedrifter å oppgradere til nye og mer energieffektive varmevekslere og samtidig få refusjon for sin gamle varmeveksler, som i etterkant sendes til gjenvinning. Opp mot 100 prosent av metallene en varmeveksler er laget av, som rustfritt stål, kobber eller karbonstål, kan smeltes ned og resirkuleres som ingredienser i nye råstoffer.

– Med refusjon for gamle varmevekslere gir vi våre kunder et åpenbart insentiv til å oppgradere til nye og mer energieffektive varmevekslere, slik at deres energiforbruk reduseres betraktelig. Den eksakte besparelsen avhenger av mange faktorer, men i ett eksempel beregnet vi at utskifting av en 20-års varmeveksler kan føre til totale årlige energibesparelser på opptil 83 000 kWh. Med en oppgradering av varmevekslere gjennom vårt samarbeid kan bedrifter også dokumentere forbedringene i eget CO2-regnskap. Det er derfor en win-win for både kunder, samfunn og miljø, sier Peter Borgnaes.

Effektiv sirkulær tilnærming

Varmevekslere brukes til produksjon av kaldt og varmt vann og til kjøling og oppvarming og brukes av et hav av industribedrifter, blant annet innen energisektoren, i produksjon av mat og farmasøytiske produkter, i prosessindustrien og innen fjernvarme. De er produsert av ulike metaller, som nå kan få nytt liv og inngå som råstoff i andre produkter.

– Når vi mottar den returnerte varmeveksleren fra kunden, starter vi prosessen med å gjenvinne metaller og gjeninnføre dem i råstoffkjeden, og bidrar dermed til redusert etterspørsel etter nye råmaterialer. Ved å samarbeide på denne måten kan vi bidra til å skape en virkelig effektiv sirkulær tilnærming til hele bransjen, sier Max Trandem, administrerende direktør i Stena Recycling Norge.

Gjenvinningen av varmevekslere startet i Sverige i juni under initiativet Re-Made to matter og rulles nå ut i resten av Norden med Norge som et av de neste landene.

– Vi er veldig stolte over å kunne presentere dette viktige steget mot økt sirkularitet innen oppvarming og kjøling, som samtidig er et stort steg på hele bransjens vei mot å redusere klimaavtrykket. Det støtter også Alfa Lavals egen målsetning om å bli CO2-nøytral i 2030, sier Peter Borgnaes avslutningsvis.

Om Alfa Laval:
Alfa Laval-konsernet er en ledende global leverandør av høykvalitetsprodukter innen blant annet varmeoverførsel, separasjon og væskehåndtering. Alfa Laval er aktiv innen energi-, marine-, mat- og drikkevare- samt avløpsindustrien og tilbyr sin ekspertise, produkter og tjenester til et bredt spekter av kunder over hele verden. 

Om Stena Recycling:
Stena Recycling gjør resirkulering til en bærekraftig forretning. Bedriften har cirka 3 000 ansatte i Sverige, Danmark, Norge, Finland, Polen, Tyskland og Italia. I tillegg til effektiv og verdiskapende resirkulering tilbyr Stena Recycling tjenester som "Design for Recycling" for å øke gjenvinningsprosenten for produkter som allerede er i designfasen. Stena Recycling er en del av Stena Metall Group.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår