GK med innovativt Sicra-samarbeid

 
GK  med innovativt Sicra-samarbeid
En teknologi lenge brukt i Oljebransjen brer seg til byggebransjen. Nå kan man jobbe med prosjektering som før var låst til én arbeidsstasjon, hvor som helst og på hva som helst.

Sicra har sammen med inneklimakonsernet GK Gruppen levert eksisterende CAD-løsning via Citrix, som gjør det mulig å arbeide med omfattende 3D-modeller på PC-en, brett og til og med på mobiltelefonen.

– Vi leverer de mest teknisk kompliserte byggene. Denne løsningen gir økt grad av mobilitet, samhandling på tvers av geografi, fleksibilitet og reduserer risiko for feil og nedetid. Sikkerheten ivaretas også da man slipper å lagre lokalt, sier IT-sjef Aleksander Berg i GK Gruppen.

Som ledende totalteknisk entreprenør og serviceleverandør i Norden, tilbyr GK installasjoner som bidrar til betydelige energi- og miljøgevinster i kombinasjon med optimal komfort for brukerne. Byggeprosjektene innebærer store digitale modeller som krever kraftig grafikkort og prosessorkraft. Frem til nå var medarbeiderne låst til én arbeidsstasjon når prosjektmodeller skulle lages eller revideres. Andre hadde ikke tilgang.

Arbeidet med den nye løsningen startet på GKs hovedkontor i Oslo i januar. Systemet har vært oppe i én måned. Nå kan 3D-modellene leveres til hvilken som helst klient, hvor som helst.
– Gutta som jobber med dette, får nå et skjermbilde overført til PC-en sin. Egentlig er de tilkoblet en svær server nede i kjelleren her, sier Berg.
Det betyr at flere ressurser kan kobles inn tidlig i prosjekteringsfasen. Informasjonsflyten forbedres for ingeniørene, elektrikerne, byggelederne og alle i teamet.
– Dette er et læringselement for hele GK. Hva betyr det å ta inn et nytt element i sitt eget fag? Nå har vi brukt opp all kapasitet vi kjøpte oss i piloten. Det står mange og venter og vil inn. Han som testet først sa: Jøss, dette er jo bedre enn det gamle verktøyet! I IT-bransjen er det sjelden at en ny plattform umiddelbart får tommel opp av sluttbrukerne.

Tradisjonelt i byggebransjen har ingeniøren jobbet i egne verktøy, før overlevering til neste fase. Det har vært en utfordring å få flyttet den digitale prosessen ut på byggeplassen. GK er pådriver for å få til en intelligent digitalisert prosess, Building Information Modelling (BIM), i eget arbeid så vel som i bransjen. CAD-løsningen er et av en rekke verktøy som benyttes.

– Hvor viktig er CAD-løsningen i forhold til digitalisering av byggebransjen?
– BIM-modellen skal være informasjonsbærer i hele prosjektet. Vi får mye mindre feil. CAD-løsningen er en viktig del av BIM. Vi kan sjekke både våre egne anlegg, vi kan sjekke vårt anlegg i forhold til andre løsninger, vi kan ta ut korrekte mengder, unngå kollisjoner og kjøre beregninger. Så det er klart at kvaliteten vil jo øke drastisk med å bruke en sånn løsning, sier fagansvarlig for BIM Kjetil Johansen i GK Gruppen.

De største aktørene i byggebransjen bruker i dag lignende løsninger. Nå kommer andre aktører etter, og mindre arbeidsplasser kan gjøres mer moderne. GK er blant de tekniske entreprenørene som er lengst fremme.
– Olje- og gassindustrien har gjort dette for lenge siden. De samme prinsippene man nå applikerer fra oljeindustrien, gjelder i en rekke andre industrier. GK må ut på byggeplassen når vi skal bygge et bygg, og verktøyet gjør dette mulig, sier Johansen.

GK har teknisk kompetanse på høyeste nivå innen fagområdene ventilasjon, byggautomasjon, kulde, rør, elektro, vannbårne energisystemer og energi. For å levere sine tjenester bruker de CAD-verktøyene Revit og MagiCAD som tradisjonelt installeres på arbeidsstasjoner. Sicra og GK har gjennomført en PoC hvor Revit og MagiCAD blir levert på en Citrix-løsning basert på XenDesktop 7.12 Enterprise.
Løsningen kjører på en kraftig Dell server med tilstrekkelig minne, CPU og dedikerte grafikkort basert på Nvidia M60. Videre benyttes XenServer som hypervisor.

– En av grunnene til at dette har gått på skinner, er at vi har ventet lenge for å få programmet MagiCad til å bli sertifisert. Vi har ventet på at alle disse modulene skulle bli sertifisert, slik at vi kunne kjøre det sentralt. Serveren de kjøpte var godt spekket med kapasitet. Spesielt er valg av riktig grafikkort viktig i slike løsninger. Forberedelsene fungerte veldig bra, sier Thomas Eide.

GK involverte tidlig et team og sluttbrukere i piloten.
– Vi har satt sammen alle ekspertene og gitt dem frie tøyler. Vi visste hva vi ønsket og få til, og Sicra visste hva vi ønsket å oppnå. Vi må få lov til å skryte litt av ressursene Sicra har også, det er dyktige folk. Det er folk som har lang fartstid og som har løst tilsvarende problemstillinger i andre bransjer, sier Aleksander Berg.

Han opplyser at GK ønsker å involvere flere medarbeidere tidligere i prosjektfasen, og verktøyet kan rulles ut til flere i systemet i takt med arbeidsmetodikken. I dag er selskapet lokalisert i hele Norge, Sverige og Danmark.
– Vi ser for oss at vi kan skalere opp til 8-16 CAD-brukere per server, i første omgang, sier Eide.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår