Danner kvinnenettverk i VKE

 
Danner kvinnenettverk i VKEVKE1: Her er fire av de seks jentene som fronter den nyetablerte foreningen Kvinner i byggenæringen og som utgjør det første styret: Julia Skorpen Dahl (til venstre), Sana Nazir, Diana Espelid og Siri Skorve. Anette Nilsen og Birthe Espeland Steinsøy var ikke til stede da bildet ble tatt. (Foto: Helge Eek)
Kvinneandelen innen byggefagene er svært lav. Det ønsker en gjeng jenter fra Bergensområdet å gjøre noe med. Jentene utgjør styret i et nyetablert kvinnenettverk i VKE - Foreningen for Ventilasjon, Kulde og Energi. 
Av Tore Kubberød

Nettverket skal samle fagutdannede kvinner og markedsføre fagutdanning blant jenter som skal velge utdanning. Det var Sana Nazir og hennes eneste kvinnelige kollega hos Swegon AS i Bergen, Birthe Espeland Steinsøy, som tok initiativ til opprettelsen av kvinnenettverket. Nazir, som er salgsansvarlig for aggregat hos Swegon AS, startet i bransjen i oktober i fjor. 

– Jeg utdannet meg innen energiteknologi ved Høgskolen i Bergen og hadde mye ventilasjonsfag. I tillegg var jeg aktiv i linjeforeningen som arrangerte en del bedriftspresentasjoner. Gjennom disse arrangementene kom jeg i kontakt med en del bedrifter, og jeg syntes ventilasjonsfaget virket spennende, forteller Sana Nazir. 

Savnet en plattform
I oktober i fjor startet hun ved Bergensavdelingen til Swegon AS, hvor nå to av 11 ansatte er kvinner. Sana Nazirs eneste kvinnelige kollega er Birthe Espeland Steinsøy.
– Det høres ikke mye ut, men faktum er at det er veldig mange byggefagsbedrifter som har en lavere kvinneandel. Dette har jeg og Birthe snakket mye om. Birthe har dessuten fått tilbakemelding fra andre jenter i bransjen om at de savner en plattform hvor de kan utveksle erfaringer og skaffe seg et nettverk. Dette ville vi gjøre noe med.
Sana Nazir tok dermed kontakt med Foreningen VKE.
– Jeg forsto at dette var en sak som også foreningen brant for. Leder Aud Børset Dellrud hadde i et intervju sagt at hun savnet flere kvinner i byggebransjen. De syntes tiltaket vårt var flott og nå er vi en offisiell undergruppe i foreningen. 

Ut på skolene
Kvinnenettverket er offisielt stiftet med navnet Kvinner i Byggenæringen (KiB) og et styre bestående av seks jenter fra bergensfirmaene GK Inneklima AS, Cowi, Haukeland Drift og Swegon AS. 
– Vi har hatt vårt første arrangement hvor det møtte opp cirka 20 jenter. Det er ennå ikke lagt opp noen strategier for hvordan vi skal jobbe, men på sikt så ønsker vi å bli landsdekkende. Det er allerede fullt mulig for alle jenter i byggebransjen å melde seg inn. Formålet er jo å samle alle kvinner i byggebransjen, samt fronte en spennende bransje i utvikling.

– Jeg regner med at vi kommer til å være aktivt ute på høyskoler, videregående skoler og ungdomsskoler og fortelle jenter om faget vårt, hva vi jobber med og hvorfor vi mener jenter bør velge faget. Ellers regner jeg med at vi vil arrangere faglige seminarer og sosiale sammenkomster. 
– Ved å skape en felles arena for kvinner i byggebransjen gjør vi noe positivt, ikke bare for kvinnene men for hele bransjen. Målet er å gjøre bransjen vår mer attraktiv, både for kvinner og menn. Det er også viktig å synliggjøre alt det spennende som skjer og alle mulighetene som ligger der.

Passer for alle
Hvorfor skal flere jenter velge ditt fag, ventilasjonsfaget?
– Fordi det passer like bra for jenter som for gutter. Det er ingen oppgaver som jenter ikke kan utføre. Faget er dessuten svært spennende og variert. I disse tider, hvor det er knapphet på jobber, så er ventilasjonsfaget blant dem det er mange nye jobber i, sier Sana Nazir.
Ledelsen i VKE gleder seg selvsagt over initiativet om et kvinnenettverk. 
– Selvfølgelig er dette veldig bra, og vi skal støtte der vi kan. Dette fordobler jo rekrutteringsmulighetene til byggebransjen, sier VKEs avtroppende leder, Aud Børset Dellrud.
Hun forteller at kvinneandelen i ventilasjonsbransjen er svært lav.
– Sånn er det i alle fag tilknyttet byggenæringen. Vi har ingen direkte statistikk å vise til, men vet at det i kuldefaget er mellom tre og fem prosent kvinner. Når man kommer opp på ingeniørnivå er kvinneandelen høyere. 

Inngrodde oppfatninger
Aud Børset Dellrud mener det ikke er noe som tilsier at det skal være færre kvinner enn menn i byggebransjen.
– Dette handler nok om tradisjoner og inngrodde oppfatninger. I tillegg har man nok heller ikke vært flinke nok til å gjøre det kjent blant jenter at dette er spennende fag som egner seg like godt for begge kjønn. Oppgavene som skal gjøres løses nemlig minst like bra av kvinner som menn. Det er ingen av oppgavene som krever mer fysisk styrke, og er det tunge løft, brukes hjelpemidler, uansett hvilket kjønn fagarbeideren har. Når det gjelder ventilasjonsbransjen så mener jeg faktisk at kvinner er MINST like godt egnet som menn. Kvinner er nemlig kanskje enda mer opptatt av inneklima, energieffektivisering og miljøaspektet enn menn. Derfor bør kvinneandelen i bransjen enkelt kunne økes fra dagens nivå, understreker hun. 

Inn som underavdeling
Dellrud forteller at foreningen ikke har noen strategi på hvordan de skal hjelpe kvinnenettverket som er etablert i Bergensområdet.
– Vi har allerede tatt dem inn i foreningen som en underavdeling, og de ble invitert til årsmøtet vårt nylig for å fortelle om seg selv. Selv om nettverket foreløpig er relatert til Bergen så forventer vi at det etter hvert blir landsdekkende. Kvinner i byggebransjen rundt i Norge bør derfor allerede nå engasjere seg og bli medlemmer av nettverket. Vi vil gjøre det vi kan for å promotere de driftige damene og kanskje også kunne gi økonomisk støtte dersom de trenger det, sier hun.

Styret i Kvinner i Byggenæringen består av følgende:

• Sana Nazir – Salgsansvarlig GOLD, Swegon  
• Diana Espelid – Driftsingeniør, Haukeland Universitetssykehus 
• Anette Nilsen – Rådgiver, COWI 
• Julia Skorpen Dahl – Prosjektleder, GK Inneklima AS 
• Siri Skorve – Serviceleder kulde, GK Inneklima AS
• Birthe Espeland Steinsøy – Salgsansvarlig lufttekniske produkter, Swegon 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår