GK skal bidra til å sikre Oslos vannforsyning

 
GK skal bidra til å sikre Oslos vannforsyningBildet: GK-leveransen inkluderer komplette sanitær-, varme-, kjøle-, og luftbehandlingsanlegg. Arbeidet vil utføres over en periode på tre år. Arbeidet vil i all hovedsak foregå inne i fjellanlegget på Huseby vest i Oslo.
En ny reservevannkilde skal gi sikker tilgang til rent vann for hele Oslos befolkning. GK skal bidra med rør, ventilasjon og kulde i det nye vannbehandlingsanlegget.

GK har blitt tildelt en omfattende kontrakt med AF Gruppen. AF Gruppen bygger nytt vannbehandlingsanlegg på Huseby som del av prosjektet «Ny vannforsyning Oslo». Vannbehandlingsanlegget skal rense vann fra den nye reservevannkilden, Holsfjorden. Hele reservevannforsyningen skal stå klart innen 2028. Håvard Pallin Grønning, prosjektutvikler hos GK, ser fram til å starte på prosjektet. 

– Dette er et spennende, stort og tverrfaglig prosjekt for GK. Vannforsyningen i Oslo er sårbar. Det finnes ingen reservevannkilde i dag. Sammen med hovedentreprenør AF Gruppen, skal vi bygge et nytt og robust anlegg som gir Oslos befolkning sikker tilgang på drikkevann i mange generasjoner fremover.

Skal prefabrikkere ved byggeplassen

GK starter opp arbeidet med prosjektet omgående, og skal levere både rør, ventilasjon og kulde. Leveransen inkluderer komplette sanitær-, varme-, kjøle-, og luftbehandlingsanlegg. Arbeidet vil utføres over en periode på tre år. Arbeidet vil i all hovedsak foregå inne i fjellanlegget på Huseby vest i Oslo. GK vil legge til rette for stor grad av prefabrikkering av blant annet varme- og kjølesentraler, for å effektivisere produksjonen inne i fjellet. De setter blant annet opp en produksjonshall på 1000 kvadratmeter hvor de skal prefabrikkere rørløsninger før de kjøres inn i anlegget via store tuneller.

– Dette er nybrottsarbeid. Vanligvis prefabrikkeres rørene i Øst-Europa for så å fraktes hit, men vi vil produsere de lokalt like ved byggeplassen. Det er både miljøvennlig og lønnsomt, for oss og for klimaet, forteller Grønning. 

Leveransen til prosjektet omfatter blant annet en rekke avfuktere, spesialavtrekk, kjølemaskiner og kjøleenheter i varierende størrelser. Prosjektutvikler Jonas Bergstrøm i GK, utdyper:
– Det at vi nå skal prefabrikke lokalt vill bli viktig påfyll i erfaringsbanken. 

Nullutslipp og fossilfrie anleggsplasser 

Byggherre Oslo kommune ved Vann- og avløpsetaten stiller strenge krav til klima- og miljøtiltakene i prosjektet. Innen 01.01.2025 er målet nullutslipp for alle byggeplasser. Det betyr at alt av maskiner, kjøretøy og borerigger i prosjektet skal være elektriske, og eller bruke biodrivstoff uten palmeolje. Det legges vekt på størst mulig grad av gjenbruk av masser, og de skal være kortreiste. Bergstrøm forteller at det i tilbudsprosessen også ble lagt vekt på pris, fremdriftsplan og grensesnitt, organisasjon, kapasitet og oppgaveforståelse. 

– Dette skal være en tegningsløs byggeplass. Hele prosjektet settes opp som en BIM-modell i 3D. Kravene til klima og miljø i dette prosjektet resonnerer godt med GKs visjon om å være et klimaforbilde i byggenæringen, forteller Bergstrøm.

Bildet: Fra arbeidet med nytt vannbehandlingsanlegg på Huseby. Foto: Vann- og avløpsetaten 

Om prosjektet: Ny vannforsyning:

I dag forsyner Maridalsvannet 90 prosent av Oslos befolkning med drikkevann. En svikt i vitale deler av systemet som forsyner byen med vann, kan få alvorlige konsekvenser. Det finnes i dag ingen reservevannkilde som kan sørge for drikkevann til alle innbyggerne i Oslo, hvis noe galt skjer med dagens vannforsyning. Oslo er også Europas raskest voksende by og prognosene tilsier fortsatt kraftig befolkningsvekst. Derfor er Oslo kommune nå i full gang arbeidet med å få på plass en fullgod reservevannforsyning.

Oslo kommune henter vann fra Holsfjorden i Lier kommune. Under Husebyskogen i Oslo bygges et topp moderne vannbehandlingsanlegg med kapasitet til alene å kunne forsyne hele Oslos befolkning med rent drikkevann. Det bygges også et nytt stamnett for sikker overføring fra Huseby og ut til byens befolkning. 

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår