Innbyggerne er fornøyde med vann- og avløpstjenestene

 
Innbyggerne er fornøyde med vann- og avløpstjenestene
I en landsomfattende spørreundersøkelse gjennomført av Sentio på vegne av Norsk Vann er tilbakemeldingen at landets innbyggere er godt fornøyd med vann- og avløpstjenestene kommunene leverer.

På spørsmål om "i hvilken grad er du fornøyd med vann- og avløpstjenestene du mottar?" svarte 91 % at de er ganske eller svært godt fornøyd.

- Det er jo fantastisk gode tall på en primærtjeneste levert av kommunene. Et godt utgangspunkt for videre utvikling av tjenestene. Men vi vet jo også at det må investeres betydelig mer i årene som kommer for å kunne levere trygt og godt drikkevann og ha en forsvarlig håndtering av avløpsvann, sier direktør Thomas Breen i Norsk Vann i en pressemelding. Han mener at det derfor er viktig at staten, kommunene og bransjen nå får på plass de nødvendige tiltakene.

Vann- og avløpstjenestene er finansiert gjennom selvkost. Det vil si at husstandene betaler gebyr til kommunen for hva det faktisk koster å drifte tjenesten. I spørreundersøkelsen svarer 67 % at de ikke vet hva de betaler for tjenesten som leveres. Kommunene og husholdningene står overfor et stort investeringsbehov i årene som kommer, nærmere 300 milliarder kroner.

For å nå dette må det jobbes både med planer for utbygging og etterslep, og investering i teknologi som gjør at kostnadene blir lavere og fremdriften fortsatt holdes. Vannbransjen er sammen med regjeringen i gang med utvikling av et teknologiprogram for vannbransjen og i 2021 åpner et planlagt nasjonalt senter for vanninfrastruktur i tilknytning til NMBU på Ås.

- En satsing på teknologiutvikling vil gjøre jobben for kommunene lettere, samtidig som regningen til husstandene blir rimeligere, avslutter Thomas Breen.

84 % har tillit til at kommunen/vannverket leverer trygt drikkevann. Til sammenligning svarte 91 % det samme for ett år siden.

- Tilliten til at norske kommuner og vannverk leverer trygt og godt drikkevann til befolkningen og næringslivet er høy. Vi ser en liten nedgang det siste året, som jeg antar kan skyldes saken på Askøy i fjor sommer, sier Breen. Han påpeker at bransjen kontinuerlig må jobbe med å levere gode tjenester for å holde på innbyggernes tillit.

Innbyggerne ble også spurt om hvor mye flaskevann husstanden kjøper. 65 % svarer at de ikke kjøper flaskevann, mens 20 % kjøper inntil 1 liter i uka. Samtidig svarer 90 % at de drakk vann fra springen i går. Dette viser at norske innbyggere i det vesentlige bruker kranvannet som drikkevann, og at det kjøpes relativt lite flaskevann i butikken.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår