- Mitt møte med en mannsdominert bransje

 
- Mitt møte med en mannsdominert bransjeBildet: Lyna Tran
KRONIKK: For litt over to år siden fikk jeg en telefon fra Thorbjørn Theie, min tidligere leder i ICA Norge. Han ønsket meg med i et nytt selskap innen VVS-bransjen – en bransje med behov for endring.

Av Lyna Tran,
direktør Strategi & forretningsutvikling, VVS Norge AS

Der ble jeg tilbudt å være en del av ledergruppen med ansvar for strategi og forretningsutvikling. Jeg var ydmyk over å bli spurt, men samtidig overrasket. Hva kunne jeg – som kvinne, flyktning fra Vietnam og uten kjennskap til VVS-faget - bidra med i en så sentral stilling i en ellers mannsdominert bransje?

«Er du sikker, Thorbjørn?». «Ja! Du er god på strategi og forretningsutvikling. Og vi har med oss 200 rørleggerbedrifter som kan faget.»

Det blir stadig pekt på at kvinner er opptatt av å treffe på alle punkter av en stillingsbeskrivelse, mens menn hopper mer i det. For min del ga min leder Thorbjørn meg tryggheten i at jeg hadde det som krevdes for rollen selv om jeg manglet bransjekunnskapen, og at et mangfold av kompetanse og bakgrunn ville være en styrke for selskapet. Jeg valgte å forlate min daværende jobb i dagligvarebransjen, og har ikke angret ett sekund.

Mine egenskaper og erfaring fra virksomhetsstyring, planlegging, strategiske rammeverk og endringsledelse komplementerer utmerket den erfaringen og bransjekunnskapen mine kolleger sitter på. Og fremover vil VVS-bransjen trenge flere med erfaringer fra utsiden. Bransjen er i en utrolig spennende fase der vi tar etter andre bransjer når det gjelder digitalisering, kundereiser og organisering. Det er et enormt utviklingspotensial i dagens fragmenterte bransje med mange enkeltstående rørleggerbedrifter. 
 
Jeg føler meg heldig og takknemlig for muligheten til å bli kjent med denne spennende bransjen, og jeg unner flere kvinner den samme muligheten. For selv om bransjen har dyktige kvinner, trenger vi mange flere. I dag er det bare to prosent av alle rørleggere og ni prosent av det totale antallet ansatte i rørbransjen, som er kvinner. Det jobbes aktivt med dette blant annet gjennom Ingeborg-nettverket, ledet av Eli Heyerdahl Eide.

Det min leder ofte sier passer godt som beskrivelse av hele VVS-bransjen, som både trenger utvikling og flere kvinner: «Enten er du under utvikling eller så er du under avvikling. Å beholde strategi, er en livsfarlig strategi.» Jeg er heldig som har en fremoverlent leder som satser på et mangfoldig team. Det gjør at vi, sammen med styret i VVS Norge, står bedre rustet til å møte fremtidens krav og forventninger.
 
For dere jenter og kvinner som er i en fase som skal ut i jobb, eller bytte karriere: Rørbransjen er den nye spennende bransjen! Løp og søk!

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår