Nå velger flere jenter håndverksfag

 
Nå velger flere jenter håndverksfagBildet: Mari Stormark Helland ble kåret til Norges hyggeligste elektriker i 2022 og vet godt hva det vil si å være kvinne i en mannsdominert bransje
Tall fra Utdanningsdirektoratet viser at flere jenter søker seg til yrkesfag nå enn tidligere. Flere av dem markerer seg når landets hyggeligste håndverkere skal kåres.

–  De siste årene har vi hatt flere sterke kvinnelige kandidater på topp, og det er gledelig å se at de er i ferd med å utfordre de tradisjonelle kjønnsmønstrene i bransjen. Det sier Håvard Bungum, administrerende direktør i Mittanbud og jurymedlem i Norges Hyggeligste Håndverker.

Følger en økende trend

Kåringen som for syvende året på rad skal finne den hyggeligste håndverkeren i kategoriene Snekker, Tømrer, Rørlegger, Elektriker, Maler, Murer, Lærling og Åpen klasse. At flere og flere kvinner ser ut til å utmerke seg i kåringen følger en økende trend i bransjen, hvor stadig flere jenter søker seg til yrkesfag. Ifølge tall fra Utdanningsdirektoratet har nemlig litt over halvparten av søkerne til videregående skole i år valgt yrkesfag som sitt førstevalg, og blant dem ser man en økning i jenter som søker seg til utdanninger innen elektro, bygg- og anlegg. Selv om søkertallene til yrkesfag i stor grad har fulgt tradisjonelle kjønnsmønstre, har antall jenter som søker bygg- og anleggsfag økt fra 6,8 prosent i 2019 til 10,4 prosent i dag. 

Viktig at kvinner tar mer plass

–  For oss er det viktig å vise frem mangfoldet i bransjen og at dette også passer for jenter. Det er det vi i Norges Hyggeligste Håndverker jobber mot, å synliggjøre håndverksbransjen og vise frem alle de dyktige håndverkerne der ute og den fantastiske jobben de gjør. At kvinner tar mer plass og hevder seg i konkurransen er med på å bryte med gamle holdninger om at dette er typisk mannsarbeid. Flere av dem er også flinke til å vise seg frem i sosiale medier og er sånn sett fantastiske representanter for bransjen, hvor de deler fra egen arbeidshverdag, og er med på å inspirere og motivere andre til å velge samme vei, forteller Bungum.

LES OGSÅ: - Slutt å si at jenter er søte

Ny ekspert i Eventyrlig oppussing

En av de som vet det vil si å være kvinne i en ellers mannsdominert bransje er Mari Stormark Helland fra Bømlo. Hun gikk helt til topps i klassen Årets Elektriker i fjorårets kåring. I tillegg til å vise både følelser og fag på sin Instagram-konto, @trikkermari, er hun for tiden også aktuell som ny ekspert i TV-programmet, Eventyrlig oppussing. 

Etter at hun ble kåret til Norges Hyggeligste Håndverker i kategorien Elektriker i fjor, har hun fått mye tilbakemeldinger fra andre kvinner i bransjen, som forteller hvor mye det har betydd at det var en kvinnelig elektriker som vant.

Utdaterte holdninger

- Det har vært mye heiarop fra andre damer i bransjen. Jeg mener kåringen er viktig for rekrutteringen til bransjen generelt, men ekstra viktig er det for rekrutteringen av jenter til håndverksfag når damene blir mer synlige. Gode rollemodeller er viktig. Det er svært viktig at noen går foran, slik at det skal bli lettere for andre å komme etter. Det er jo slik at håndverksbransjen tradisjonelt sett har vært et mannsdominert bransje, og det kan være utfordrende for noen å få den respekten de fortjener, fordi de er kvinner i en bransje hvor menn har dominert lenge. Veldig mange arbeidsplasser er gode på mangfold og inkludering, men det finnes dessverre en del gammeldagse og utdaterte holdninger der ute knyttet til kjønnsroller. Det merkes også i sosiale medier. Her snakker jeg av erfaring, forteller Mari, som for mange også er et kjent fjes i Montørjentene EL og IT.

Et utvalg i elektroarbeidernes fagforening, som jobber for å rekruttere og beholde damer i bransjen. De jobber også for å bedre rådgivningstjenesten og reiser på skolebesøk helt ned til 9.klasse for å fortelle om elektrofaget, utdanningsmuligheter og deler sine egne erfaringer fra bransjen. –  Jeg og mange andre damer er stolte av yrket vårt. Målet for Montørjentene er å øke kunnskapen om det å være jente i elektrobransjen, å vise at det er interesse og personlighet som gjelder, og at vi også har mye å bidra med her.

Normalisering av kvinner i rørbransjen 

En av bransjene som i størst grad domineres av menn er rørbransjen, hvor menn står for 98% av de utførende fagarbeiderne. At flere kvinner gjør det godt i kåringen av landets hyggeligste håndverkere er derfor viktig, skal vi tro styreleder i Ingeborg-nettverket, Eli Hermine Heyerdahl Eide. Nettverket, som i dag har over 500 medlemmer, har i år gått inn som samarbeidspartner med Norges Hyggeligste Håndverker.

Bildet: Styreleder i Ingeborg-nettverket, Eli Hermine Heyerdahl Eide

–  Vi jobber for en normalisering av kvinner i rørbransjen og byggenæringen. Gjennom samarbeidet med Norges Hyggeligste Håndverker vil vi bidra til at enda flere kvinner løftes frem og at folk flest blir vant til synet av kvinner i arbeidstøy, forteller Heyerdahl Eide. Hun har selv over 30 års erfaring fra bransjen og etablerte Ingeborg-nettverket i 2016, med bakgrunn i at unge jenter trenger rollemodeller og forbilder.

LES OGSÅ: - Kvinneandelen blant rørleggere øker

– Vi tror bransjen vil vinne på at kvinner er synlige og viser frem bransjen for fremtidige arbeidstakere på alle nivåer. Norges Hyggeligste Håndverker har fokus på god historiefortelling og fremsnakk for å øke yrkesstoltheten, det er slik vi i Ingeborg også jobber. Vi tror på styrken som ligger i samarbeid, så når muligheten for et samarbeid her dukket opp var det veldig lett å si ja!

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår