Regnvann må lagres lokalt for å unngå oversvømmelser

 
Regnvann må lagres lokalt for å unngå oversvømmelserOvervann har blitt et mer synlig problem den siste tida, etter at styrtregn har ført til omfattende skader flere steder i landet. Gode, lokale overvannløsninger kan bidra til å redusere ødeleggelsene. Bildet viser et regnbed som kan kombinere infiltrasjon og fordrøyning av regnvannet. Foto: Inger Anita Merkesdal
Store skader etter flom på grunn av regn krever nye løsninger. Nå peker Sintef på lokal overvannshåndtering for å unngå overbelastning på avløpsnettet.

Tradisjonelt har regnvann blitt ledet til sluk og transportert i rør under bakken til nærmeste bekk, vann eller renseanlegg. Men denne infrastrukturen har begrenset kapasitet og utfordres av økende mengder overvann på grunn av klimaendringer. Så hvor skal vannet gjøre av seg?

Infiltrasjon og fordrøyning
Svaret er løsninger basert på infiltrasjon og fordrøyning, mener Sintef. Infiltrasjon innebærer at vannet siver ned i bakken og forsvinner ned til grunnvannet. Fordrøyning av vannet betyr at det lagres midlertidig og deretter slippes gradvis ned i avløpsnettet.

- Nye løsninger for infiltrasjon og fordrøyning gjør at overvannet nå i større grad blir håndtert lokalt. Dette er en helt nødvendig endring og vi vil se flere lokale løsninger i urbane områder i fremtiden, sier forsker Stian Bruaset i Sintef i en pressemelding. Åpning av bekker som tidligere har gått i rør, regnbed, permeabelt dekke, grønne tak og lokale fordrøyningskummer er eksempler på tiltak som tar unna vann og begrenser belastningen på de kommunale avløpssystemene.

Hvor mye vann kan løsningene håndtere?
En utfordring med de lokale løsningene er å vite nøyaktig hvor mye vann som kan holdes tilbake og hvor lenge. SINTEF tilbyr nå teknisk godkjenning for å sikre at fordrøyningsløsningene holder mål.

- Vi har sett at utbyggere og eiendomsforvaltere har behov for bedre dokumentasjon på hvor mye vann de ulike løsningene kan holde tilbake, og hvor lenge avrenningen kan utsettes. Derfor vil vi teste og dokumentere kapasiteten til prefabrikkerte fordrøyningsløsninger. Det vil gjøre det enklere å velge riktig løsning for et gitt sted, sier Bruaset i meldingen.

Produkter med Sintef Teknisk godkjenning (TG) vil ha dokumenterte egenskaper i henhold til gitte standarder. TG inneholder i tillegg informasjon om bruksområde, drifts- og vedlikeholdsbehov og inkluderer en vurdering av viktige miljøegenskaper.

Tester tak på Høvringen
Taket på Høvringen renseanlegg utenfor Trondheim er en av flere piloter for overvannshåndtering i SFIet Klima 2050. Partnerne Skjæveland gruppen og Leca Norge samarbeider med forskere om å teste ut et permeabelt dekke av en ny type stein fra Multiblokk, som er lagt oppå knust lettklinker fra Leca. En variant med sedumtak testes også. Resultatene hittil ser lovende ut.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår