Sensorteknologi overvåker fukt i bygg

 
Sensorteknologi overvåker fukt i byggBildet: Tor Ove Nesset (til venstre) og Bjørge Nesset har utviklet sensorikk og system for å varsle og kontrollere fukt og vannskader som varsler om fukt- og vannskader. Foto: Håvard Egge
Trønderske Sensor Innovation har utviklet teknologi som overvåker fukt i bygg. Sensorene måler både relativ fuktighet, temperatur og vann.

Av Håvard Egge

Fuktskader er et enormt problem for forsikringsbransjen. Ifølge Finans Norge ble det betalt ut hele 5,3 milliarder knyttet til fuktskader i fjor. Det er mer enn brann og innbrudd til sammen. Forsikringen dekker dessuten kun konsekvensen. Ikke selve skaden.
Med andre ord: Det er viktig å ta kontroll og gjøre noe før det blir en skade, eventuelt å forhindre skaden på et tidlig stadium. Men hvordan skal man få ned det store antall vannskader i bygg? Et svar på dette kan være å installere teknologi som overvåker på en smart måte.

Få fuktkontroll

Sensor Innovation har utviklet en teknologi som overvåker fukt i bygg. Ved hjelp av sensorikk som plasseres i og på konstruksjonen får du full kontroll.
- Sensorene måler forskjellige data, som relativ fuktighet, temperatur og vann. Disse dataene kombineres med lokal værdata. Kunstig intelligens gjør det mulig å beregne fram i tid og bygge profiler for byggene, forteller CPO i Sensor Innovation Bjørge Nesset til VVS aktuelt.
Løsningen varsler når helsetilstanden til bygget krever tiltak – slik at man kan gå inn og avverge situasjonen før skadene brer seg utover.
- Vi leverer på en måte fortløpende helsekontroll over bygget. Vårt slagord er å forlenge levetiden for bygg, forteller COO i Sensor Innovation Tor Ove Nesset.

Bildet: Løsningen varsler når helsetilstanden til bygget krever tiltak – slik at man kan gå inn og avverge situasjonen før skadene brer seg utover. Foto: Håvard Egge

Robuste sensorer

Sensor Innovation er et trøndersk teknologiselskap med fem ansatte, som holder til i Oslo, Trondheim og Verdal. Per i dag har de drøye 1000 sensorer ute i rundt 60 bygg og overvåker 85-90.000 kvadratmeter. Hittil har de godt over 22 millioner datapunkter – det ligger altså godt til rette for at AI kan bygge seg sterkere.
Teknologien har de utviklet i samarbeid med forskningsinstitusjonen SINTEF og NTNU. 
- Vi har laget et veldig robust design, som gjør at sensorene kan ligge i røffe miljø over tid. De har beste batterilevetiden på markedet, og er enkel å installere og integrere opp mot nye og eksisterende bygg. Sensorene har trådløs oppdatering av software når det er nødvendig, og selvfølgelig ende-til-ende kryptering som er viktig for personvern, forteller Bjørge.
Sensorene er godkjent for bruk i Europa.

Få varsel med en gang

Sensorene kommer i to størrelser og kan plasseres oppå eller inni tak, vegger og gulv, i sjakter, ved sluker og i rørførende områder, egentlig overalt.
- De varsler ved forhøyede fuktverdier eller akutte lekkasjer, slik at du kan ta grep umiddelbart. Ettersom det oppdages tidlig unngår du at det sprer seg, og blir en alvorlig vannskade, sier Bjørge.
En fullskala installasjon av systemet tar ofte for seg hele takflaten - det er nettopp der det er størst sannsynlighet for skade. I tillegg til sjakter og rørførende vegger. Det er også veldig aktuelt å ha sensorer for å overvåke sluker, våtrom og kjøkken innvendig.
- Om skaden oppstår får du direkte varsling til mobil, mail eller eget integrert styringssystem. Systemet kan også kobles opp mot vannstopper, slik at vannet stenges av og man unngår store skader, forteller Bjørge.

Kost/nytte

- For tiden holder vi også på å kommersialisere sensorer innen langtidsmåling av trefukt. Den økende trenden ved bruk av massivtreelementer i konstruksjoner øker fokuset på langtidsmåling av trefukt. Her spiller fuktinnhold en viktig rolle med tanke på konstruksjonssikkerhet og følgekostnader ved en skade, sier Tor Ove.
Bjørge og Tor Ove trekker fram et bygg på 1000 kvadratmeter takflate som et eksempel for å illustrere kost/nytte.
- Om man investerer i 60 sensorer som overvåker tak, sjakt, vegger og andre kritiske punkter i bygget vil det koste omkring 70.000 kroner, mens nybyggets totalinvestering vil kunne koste 40-50 millioner. Det er dermed en veldig liten andel av investeringen for å sikre seg mot uventede skader og påfølgende kostnader. Da får du en tilstandskontroll i bygge- og driftsfasen i 30 år. Sannsynligheten for en lekkasje eller vannproblematikk de neste 30 årene er relativt stor i forhold til statistikkene, argumenterer de.

Viktig del av byggefasen

Fuktskader kommer som oftest utenfra. I Norge bygges det størst andel plassbygde hus, og det bygges hele året. Vi har masse vær som fører til at det lukkes inn en del fukt. Den fukten er vanskelig å oppdage de første årene med mindre det er en veldig stor skade.
- Vår oppgave er å redusere sannsynligheten for fukt- og byggskader drastisk. Vi bruker overvåking ved hjelp av avansert datanalyse. Med våre sensorer oppdager man fukt og lekkasjer i byggefasen og kan gjøre noe med det der og da – kontra en renovering etter for eksempel ti år, sier Tor Ove.

Gir gode råd

I tillegg til å stå bak utviklingen av teknologien leverer Sensor Innovation rådgivning og drift av systemet.
- Sensor Innovation er ikke kun et teknologiselskap. Vi har også sterk intern byggkompetanse som er noe av det viktigste vi tar i bruk ut mot våre kunder for å gjøre dem trygg på at systemet faktisk fungerer. Det er veldig mye kompleks data bak en beslutning, men vi analyserer dataene og gir råd om hva man kan gjøre framover for å bedre tilstanden på bygget, sier Bjørge.
- Vi er rådgivere, og teknologien er vår verktøykasse, legger Tor Ove til.

Bildet: Sensorene måler forskjellige data, som relativ fuktighet, temperatur og vann. Foto: Håvard Egge

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår