Snarvei til grønne energilån?

 
Snarvei til grønne energilån?Illustrasjonsbilde: Getty Images
Multiconsult har utviklet en ny digital kalkulator, hvor boligeiere selv kan sjekke om de kvalifiserer til å søke om grønne boliglån.

Kalkulatoren belønner tiltak som gjør bygningen mer energieffektiv, og tjenesten er allerede integrert i nettsidene til SpareBank1 Østlandet.

Ønsker å vokse på grønne utlån

Energibruk i boliger utgjør over 30 prosent av all stasjonær energibruk i Norge og det er estimert at 80 prosent av eksisterende bygg vil stå i 2050. Det er derfor et betydelig potensial for energieffektivisering i disse boligene og dette kan bare realiseres gjennom betydelige investeringer. Gjennom den digitale kalkulatoren kan boligeiere selv sjekke om de kvalifiserer til å søke om grønne boliglån ut fra parametere som isolering og fasade, teknisk utstyr og energiløsninger.

- Vi har utarbeidet kalkulatoren slik at banker enkelt og effektivt kan tilby grønne lån knyttet til tiltak som gjør boligen mer energieffektiv. Norske banker ønsker å vokse på grønne utlån, og de har utlånsporteføljer som i stor grad er preget av eksisterende bygg, slik at dette vil omfatte mange boliger, sier Stig Jarstein seniorrådgiver i Multiconsult.

- Har brukt spisskompetanse

Kalkulatoren kan også være et hjelpemiddel for bankrådgivere i deres dialog med kunder. Tjenesten er allerede integrert i SpareBank1 Østlandet sine nettsider.

- Her har vi brukt spisskompetanse innen bygg og energi til å utvikle kalkulatoren slik at boligeierne selv kan sjekke om boligen kvalifiserer til å søke om grønne lån. Første kunde som har tatt i bruk løsningen er SpareBank1 Østlandet, som har integrert kalkulatoren på egne nettsider, sier Stig Jarstein.

Gjennom en heldigital prosess, vil kalkulatoren motivere bankkundene til å strekke seg mot 30 prosent energieffektivisering. For banken vil de grønne lånene kunne bidra til billigere finansiering gjennom grønne obligasjoner.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår