Tar grep for bedre inneklima i skolene

 
Tar grep for bedre inneklima i skoleneIllustrasjonsbilde: Getty Images
DANMARK: 22 danske kommuner har nå utarbeidet en strategisk inneklimaplan gjennom satsingen «Skolenes inneklima».

Over halvparten av danske klasserom inneholder for mye CO2, og undersøkelser viser at inneklimaet ikke har blitt bedre siden 2009. Dette er de negative fakta fra Realdania, som står bak initiativet «Skolenes inneklima», der ytterligere 10 danske kommuner nå har utarbeidet en plan for hvordan inneklimaet kan forbedres ved de lokale skolene, melder dagensbyggeri.dk

De 10 kommunene som nå slutter seg til satsingen er Frederikshavn, Aalborg, Skanderborg, Ringkøbing-Skjern, Kalundborg, Ringsted, Glostrup, Gribskov, Hørsholm og København.

Utvider verktøykassen

- I arbeidet med skolenes inneklima har vi forsøkt å utvide verktøykassen for kommunene med all den nyeste kunnskapen og med de mange inneklimaløsningene som finnes i dag, sier Anne Gade Iversen, prosjektleder i filantropisk forening Realdania.

– Men før kommunene tyr til løsninger, må de først ha oversikt og plan. Ellers risikerer de at løsningene blir lappetepper - og dyrere enn nødvendig. Det er derfor positivt at 22 kommuner nå jobber strategisk med inneklimaet til beste for både elever og ansatte ved skolene, legger hun til.

Til nå har tilsammen 22 danske kommuner utarbeidet den strategiske inneklimaplanen gjennom satsingen «Skolenes inneklima».

Ulikt inneklima - ulike planer

Inneklima handler ikke bare om å være fin å ha frisk luft i rommet. Lys påvirker humør, ytelse, læring og generell helse. På samme måte er støynivåer der elevene ikke kan høre hva læreren sier, skadelige for konsentrasjonen, mens varme eller kalde klasserom også påvirker negativt. Derfor ser også de strategiske inneklimaplanene som er utarbeidet av de 10 kommunene annerledes ut.

I noen kommuner er det utviklet verktøy som kan skjerme hvert klasserom og identifisere både utfordringer og løsninger på dårlig inneklima. Andre steder – som i Glostrup kommune – ser man på en ny og bedre utnyttelse av lokalene. I Aalborg ser de på endret atferd for lærere og elever, mens det i Frederikshavn kommune er utarbeidet en håndbok der energiledelse og inneklimastyring henger tett sammen. I tillegg er håndboken knyttet til et årshjul, slik at det er en klart definert ansvarsfordeling mellom ledelse, forvaltning, drift og brukere av bygg.

I perioden 2016-2024 er det satt av totalt 48 millioner danske kroner til arbeidet med å bedre inneklimaet i skolen.

KILDE: Dagens Byggeri

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår