Vil legge ned rørleggerlinja

 
Vil legge ned rørleggerlinjaKem-elevene på Hadsel VGS vil bli rørleggere, men linja står i fare for å bli lagt ned. F.v. Patrick Sætre, Andreas Lassesen, Sondre Stor, Isak Eilertsen, Marius Hansen, Andreas Ravn, Leif-Håkon Sjursen, Even Andreassen, Yafet Fshation, Habtom Hagos, Michele Gebray, Natalie Guldberg, Andrea Lyngseth og Poy Olsen. Foto: Astrid Høgden
Nordland fylkeskommune vil videreføre KEM-linja på Hadsel VGS til Vg2 Ventilasjon, tak- og membrantekking – til tross for at 95 prosent av elevene der utdanner seg til rørlegger.

– Det betyr at hele Vesterålen og Lofoten kan stå uten studietilbud til alle disse rørleggerelevene og lærlingene, sier daglig leder Merete Larsen i Opplæringskontoret for rørleggerfaget i nord (ORiN).

KEM-linja (Klima, energi- og miljø) er i dag det eneste alternativet for dem som skal bli rørlegger. Dette endres fra høsten 2021, da rørleggerlinja kan innvilges på alle norske videregående skoler.

Bladet Vesterålen har omtalt saken
Rørbransjen har kjempet for spesialisert studieretning – eller rørleggerlinje – på videregående skole i en årrekke. Når egen rørleggerlinje introduseres på VG2 høsten 2021, er dette stor seier for rørbransjen.

Meningsløs utelatelse
– Vi er jo det største faget i KEM-samarbeidet. At man bevisst utelater det er helt meningsløst. Gjennom KEM har på landsbasis de aller fleste valgt rør. Da er det veldig rart at man i ett fylke velger å se bort fra det, sier fagsjef Are Skaar Nielsen i Rørentreprenørene Norge, og legger til:

– Det man har beskyttet seg med i store fylker er at man har studieretningen ved andre skoler. Det er uheldig om elevene må flytte for å studere, eller at de får lang reisevei, sier Are Skaar Nielsen.

Are Skaar Nielsen

Hvorfor ikke Mo i Rana eller Bodø?
– I tillegg til at elevene og de som ønsker å bli rørleggere rammes, vil dette ramme samtlige rørleggerbedrifter i regionen. Det nærmeste utdanningstilbudet vil da være i Bodø, sier Merete Larsen.

I Vesterålen og Lofoten har ORiN til sammen 17 lærlinger. Bedriftene kan her stille med en garanti på at de årlig vil ta inn 15 lærlinger. Til sammenligning er det én lærling i ventilasjon, membran og taktekking.

– Det er derimot opp til flere lærlinger i ventilasjon, membran og taktekking både i Mo i Rana og i Bodø. Det er derfor litt rart at den eneste linjen i Nordland med ventilasjon, membran og taktekking foreslås lagt til Hadsel VGS, sier hun.

Merete Larsen

Avgjøres i desember
I desember skal fylkestinget behandle sak om endring i tilbudsstrukturen for videregående opplæring i Nordland. For første gang skal tilbudsstrukturen vedtas for fire år fremover. Perioden gjelder skoleårene 2012 – 2022 til 2024 – 2025.

– Vi håper frem til da å ha påvirket slik at dette ikke skjer, konkluderer Larsen.

Kilde: rornorge.no

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår