- VVS-bransjen må starte med GTIN først

 
- VVS-bransjen må starte med GTIN førstBildet: Frank Olsen, styreleder i FON og administrerende direktør i Rørkjøp AS. Foto: Jonas Ingstad
BRANSJEKOMMENTAR: Fremtiden er PDT’r, men i påvente av dette langsiktige arbeidet, la oss komme i gang med GTIN først.

Av Frank Olsen, styreleder i FON/administrerende direktør Rørkjøp AS

Global Trade Item Number (GTIN) er det nummeret som gir unik identifikasjon av et produkt og danner grunnlaget for strekkoden for produktet. Strekkoden er varenes personnummer som identifiserer varen uansett hvor i verden den kommer fra og måten den blir sendt på. FON mener det er nødvendig at identifikasjon med GTIN nummer erstatter dagens løsning med «særnorske og litt gammeldagse» bransjenummer, for å sikre sporbarhet og unik identifikasjon globalt, på flere pakningsnivåer. 

FON bidrar i det langsiktige og pågående arbeidet til PDT-Norge med å utvikle, forvalte og distribuere digitale produktdatamaler (PDT), som vil fremme standardisering av utveksling av produktinformasjon i bygg-, anleggs- og eiendomsnæringen. Etter initiativ fra VVP møttes representanter fra store deler av verdikjeden gjennom deltagelse fra Rørentreprenørene Norge, Foreningen VVS-organisasjonene Norge (FON), Maskinentreprenørenes Forening (MEF) og VA og VVS produsentene VVP i Bjørvika den 12. september 2022 for å diskutere tematikken.

Fremtiden er PDT’r, men i påvente av dette langsiktige arbeidet, la oss komme i gang med GTIN først. GTIN vil kvalitetssikre at du som selger av en vare fint vil kunne selge og distribuere nevnte vare i alle mulige forpakningsstørrelser (volum). Bedre og mer effektiv logistikk, der vi ikke transporterer «luft» rundt om i Norge, er rett og slett en vinn-vinn-situasjon, både for økonomien og for miljøet.

GTIN er godt kjent for alle relevante aktører i vår bransje og bør kunne omfavnes raskt som et første skritt knyttet til digital sporbarhet. Det ene utelukker ikke det andre, men det MÅ være lov til å tenke «bærekraft» også her, med effektivisering som hjelper for alle.

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår