Winns leverer kjøleløsninger til Ormen Lange

 
Winns leverer kjøleløsninger til Ormen LangeBildet: For ett år siden etablerte Winns datterselskapet Winns Energy, som selger oppvarming og kjøling som abonnementsløsning til større private og offentlige bygg. Foto: Winns
Sammen med AF AeronMollier skal Winns levere 14 utslippsfrie kjølesystemer til omformerstasjonen som skal installeres på land på Nyhamna-anlegget i Aukra.

Dette er Trondheims-selskapets største kontrakt til nå.

Kjøleproduktene Winns leverer til Ormen Lange er basert på en fremtidsrettet og utslippsfri
teknologi for oppvarming og nedkjøling.Varme- og kjøleprodukter, som frysere, kjøleskap, aircondition og varmepumper har tradisjonelt vært en miljøversting med store klimautslipp, på grunn av svært forurensende kjølegasser. Winns benytter derimot en teknologi med ren CO2. Anleggene har ingen utslipp og svært liten klimapåvirkning.

– Industrien offshore har strenge krav til kvalitet, dokumentasjon og rapportering. Derfor er
det ekstra hyggelig at vi nok en gang får tillit fra AF AeronMollier, som er involvert i leveranser til Ormen Lange på vegne av Aker Solutions og Shell, sier leder for Winns Offshore, Arne Eikås Børtveit.
Investeringen av Winns produkter vil spare Shell for 5,2 millioner KWH i kjøleeffekt i året, viser foreløpige tall.

Bildet: Leder for Winns Offshore, Arne Eikås Børtveit. Foto: Winns

Øker gasstransporten

Winns har tidligere levert tilsvarende løsninger til blant annet Johan Castberg-, Njord- og Gudrun-feltet. Teknologien er ikke den billigste, men definitivt den grønneste på markedet.
– Winns er godt etablert i markedet, og har levert bærekraftige løsninger offshore i flere år. Vi har samarbeidet på flere prosjekter, og blitt et godt team. Winns har blitt lagt merke til i en bransje som har høye krav og som jobber aktivt for å redusere klimaavtrykket, og de imponerer med sin forståelse for bransjen sier direktør Offshore i AF AeronMollier, Jan Inge Våge.

Installeringen av havbunnskompresjonen på Ormen Lange-feltet har som mål å øke
utvinningsgraden fra 75 prosent til 85 prosent. Samtidig som utslippene går ned. Det er spesielt betydningsfullt i den situasjonen verden står i akkurat nå, med økt behov for gass til
Europa. Kontraktene, som samlet har en verdi på 29 millioner kroner, er den største signering til
Winns siden de begynte å satse i dette markedet for fire år siden.

Bildet: Kjølemaskinene, som bruker ren co2, er egenutviklet av Winns, med støtte fra Innovasjon Norge. Foto: Winns

Et av verdens mest kraftfulle klimatiltak

Teknologien, med naturlige kjølesystemer, har vært tilgjengelig i mange år. Men den har vært lite kjent og lite tilgjengelig for både leverandører og kunder i offshoremarkedet. Offshore er dette i ferd med å endre seg. Målet fremover blir å sikre et like stødig fotfeste på land. For ett år siden etablerte selskapet datteren Winns Energy, som selger oppvarming og kjøling som abonnementsløsning til større private og offentlige bygg.

Rene energisentraler i store bygg er blant verdens mest kraftfulle klimatiltak. Oppvarming og kjøling av bygg står for 20 prosent av klimagassutslippene i verden i dag. Til sammenligning står flytrafikken for to prosent. Dersom alle bygg tar i bruk rene energisentraler, vil vi redusere klimagassutslippene på jorda med 20 prosent. Energisentralene til Winns på land passer i alle store bygg med vannbåren varme. For eksempel hoteller, industribygg, næringsbygg og borettslag.

Bildet: Nyhamna-anlegget i Aukra. Foto: Shell

Fakta om havbunnskompresjon på Ormen Lange-feltet:

• Ormen Lange er et gassfelt utbygd som en havbunn-til-land-løsning, 120 km fra prosess og eksportfasilitetene på Nyhamna.

• Nå blir Ormen Lange første felt med havbunnskompresjon, uten støtte fra plattform på havoverflaten.

• To stasjoner med kompressorer som håndterer rikgass skal installeres på havbunnen nær
brønnhodene på 900 meters havdyp. Dette øker gasstrømmen fra reservoaret og inn i brønnene. Avstanden mellom land og havbunnskompressorene representerer ny
lengderekord på strømkabel til kompressorer under vann.

• En ny omformerstasjon bygges i tilknyting til Nyhamna-anlegget i Aukra

• Ormen Lange er blant feltene med lavest karbonintensitet i Norge. Feltet er elektrifisert med kraft fra det norske strømnettet og gassen blir prosessert i et lukket system på Nyhamna gassanlegg.

Fakta om naturlige varme- og kjøleanlegg:

• Varmepumper og kjøleanlegg fungerer ikke uten en gass. I tradisjonelle varmepumper brukes kunstige gasser som bidrar betydelig til global oppvarming.

• Winns kjøleanlegg er et klimavennlig alternativ til konvensjonelle maskiner som baserer seg på kjemiske kuldemedier.

• Naturlige kjøleanlegg bruker den mest klimanøytrale og naturlige gassen som finnes, nemlig CO2 – restproduktet fra andre prosesser. Klimaavtrykket er dermed lik null.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår