Åpnet nytt energilager i Luleå

 
Åpnet nytt energilager i LuleåBildet: Energilageret i Luleå kan sammenlignes med en gigantisk termos som rommer til sammen 30.000 kubikkmeter vann, noe som vil bety en buffer for å takle både driftsforstyrrelser og planlagte avbrudd i Luleås fjernvarmeanlegg. Foto: Jacob Nilsson
SVERIGE: Nylig ble det nye energilager innviet i tilknytning til LuleKrafts anlegg i Luleå i Nord-Sverige. Investeringen er en viktig del av målet om et fossilfritt energisystem.

Av Bjørn Laberg

Sammen med energiminister Khashayar Farmanbar deltok blant annet Luleå Energis styre og administrerende direktør Malin Larsson på innvielsen av den 44 meter høye tanken som skal spille en avgjørende rolle for en trygg og fossilfri forsyning av fjernvarme i Luleå.

Bildet: Administrerende direktør i Luleå Energi, Malin Larsson og  energiminister Khashayar Farmanbar. Foto: Magnus Stenberg

Fossilfri restenergi

– Vi er stolte av denne satsingen, som er en stor og viktig brikke i vår overgang til et fossilfritt energisystem. Med alt som skjer i Luleå akkurat nå, gjør energilageret det mulig å skape ytterligere fleksibilitet i systemet og åpner for å kunne ta imot fremtidige strømmer av fossilfri restenergi, sier administrerende direktør Malin Larsson.

– Investeringer på linje med energilagring er et forbilde både nasjonalt og internasjonalt. I Sverige har vi gode forutsetninger, med store mengder fornybar energi. Den industrielle endringen som nå skjer i Nord-Sverige er direkte knyttet til både dette og hvordan vi kan optimalisere og utnytte restenergi i alle former, sier energiminister Khashayar Farmanbar.

Buffer mot driftsforstyrrelser

Energilageret kan sammenlignes med en gigantisk termos som rommer til sammen 30.000 kubikkmeter vann, noe som vil bety en buffer for å takle både driftsforstyrrelser og planlagte avbrudd i Luleås fjernvarmeanlegg. Allerede i år vil Luleå Energi også kunne redusere den lille mengden fossilt brensel som av og til må tilføres produksjonen.

– I tillegg til fleksibiliteten som energilageret skaper, vil det bidra til ytterligere redundans i systemet. Fjernvarme spiller en viktig rolle for Luleås fremtidige energisystem og det handler om å fortsette å utvikle systemet gjennom blant annet reduserte turtemperaturer, energilagring og kraftbalansering for å avlaste strømbehovet og muliggjøre en ny type fjernvarmeanlegg , sier Malin Larsson.

Fakta Luleå energilager:

Produsent: Midroc Rodoverken.

Materiale: Stål inne i akkumulatortanken, deretter solid med isolasjon og til slutt en yttermantel av metall.

Temperatur: Den varmeste rundt 99 grader, når vannet ikke må koke i akkumulatortanken.

Størrelse: 44 meter høy og 33 meter i diameter.

Volum: Rommer 30.000 kubikkmeter fjernvarmevann. Dette tilsvarer to ganger volumet av alt fjernvarmevann som sirkulerer i hele fjernvarmesystemet.

Design: Nordmark og Nordmark

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår